banner61

AYDINDA HER YIL BİR DEĞER SOKAKLARDA ÇÖP OLUYOR

banner35

Yörük Efe Gazetemizin değerli kalemlerinden ekonomist Nejat Özkan ,Aydın Bölgemizdeki turunç ağaçları ile ilgili farklı bir gözlem, analiz yaparak, turunç meyvesinin ekonomik anlamda değerlendirilmesini ,ayrıca faydalarını ve akla gelemeyecek işlevleri ile ilgili görüşlerini ve yapılabilecekleri açıkladı.

AYDINDA HER YIL BİR DEĞER SOKAKLARDA ÇÖP OLUYOR
banner66
Yörük Efe Gazetemizin değerli kalemlerinden ekonomist Nejat Özkan ,Aydın Bölgemizdeki turunç ağaçları ile ilgili farklı bir gözlem, analiz yaparak, turunç meyvesinin ekonomik anlamda değerlendirilmesini ,ayrıca faydalarını ve akla gelemeyecek işlevleri ile ilgili görüşlerini ve yapılabilecekleri açıkladı. Özkan;
Aydında hemen hemen çoğu yerleşim yerlerinde sokaklarımız turunç ağaçları ile dolu. Turunç koku olarak aromatik bir meyve iken tat olarak da ekşiliği ile limona rakip bir bitkidir.
Yıllarca Aydınımızda  ,sokaklarımızı ,hem koku hem görsel olarak süsleyen turunç ağaçlarının , ekonomik bir değer olarak değerlendirilmemesi, ilimizin yerel yönetimlerindeki aktörlerinin, girişimcilik yeteneğinin ve vizyonunun dar olduğunun da bir göstergesidir.
Ülkemizdeki kronik sorunlarımızın başında gelen işsizlik aydınımızda da en büyük sorunlardan biridir.
Analarımız , aydında yaşayan herkesin bildiği gibi, bu turuncun kabuğundan reçeller yapıp kahvaltı sofralarımızı bu ürünle süslemişlerdir çocukluğumuzda bizlerin. Aydındaki pideciler kıymalı pidelerin yanında ekşisi ile ürünlerinin lezzetlerini ikiye katlamışlardır yıllarca .
Kabuğundan reçel , suyu ile ekşisi -sirkesi, aromatik yapısı ile kolonyası bile yapılabilecek bu ürün her yıl telef olmaktadır aydınımızda.
Belediyeler tarafından , tanrının ve aydının ikliminin güzel bir  ikramı olan bu turunç ağaçlarındaki turunçları ,toplayarak reçelinden ,ekşisine ,kolonyasından ,bitki çayına ve hatta yağına kadar ,bu atıl kalan zenginliğimizi değerlendirecek bir işletme kurulması, hem Aydındaki vatandaşlarımızı iş olanağı sağlayacak hem de Aydınımızın tanıtımına vesile olacak ve hatta dış pazarlara açılması durumunda ihracat gelirlerimizi artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Yerel yönetimlerin önderliğinde ,kooperatif olarak tüzel kişilik kazandırılması kooperatifçiliğin gelişmesine de katkıda bulunması açısından bir diğer önemli getirisidir.
Artık bu yazımdan sonra duyarlı bir belediye başkanı umarım harekete geçer sokaklarda yerlerde çürüyen bu güzel ürünü layık olduğu şekilde değer katıp aydınımıza güzel bir hizmet olarak hayatımıza sokar.
Bu süreçte gerek kuruluş aşamasında fizibilite etüdünden gerek işletme kurulduktan sonrası başabaş noktası tespiti rasyolar karlılık  oranlarına kadar her konuda bir uzman olarak desteğimi vereceğimi siz okurlarımızın önünde bende bir birey olarak söz veriyorum” ifadelerini kullanarak turunç meyvesinin insan sağlığı açısından faydalarını belirterek açıklamasına devam eden Nejat Özkan;
TANRININ HEDİYESİ
RENGE DE ADINA VEREN ,ŞİFA KAYNAĞI TURUNÇ .
Turuncu renge de adına veren sarımsı renkteki turunç meyvesi yiyecekten içeceğe parfümünden doğal temizlik malzemesine kadar bir çok alanda işlevi olan bir bitkidir.
Genellikle kış aylarında meyve veren bu ağaç c vitamin yönünden de zengin bir üründür.
Turunç, kabuğu, çiçeği ve meyvesinin değerlendirildiği, şifa deposu faydalı bir meyvedir.
Görüntüsü dolayısıyla halk arasında genellikle portakalla karıştırılan turunç aslında turunçgiller familyasından farklı bir türdür. Görüntüsü çok fazla portakala benziyor olsa da hem lezzet hem de besin değerleri açısından portakaldan çok farklıdır.
Aynı familyadan olan portakala göre çok daha fazla ekşiliğe ve acımsı bir tat dokusuna sahiptir. Tadındaki bu özellikler dolayısıyla da halk arasında “acı portakal”, “ekşi portakal” ve “sevil portakal” gibi isimlerle de bilinmektedir.
Tüm turunçgiller familyasında olduğu gibi turunç meyvesi de oldukça sulu bir yapıya sahiptir. Ayrıca oldukça zengin besin değerleriyle vücut sağlığının korunmasında bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Her ne kadar portakalın ekşi ve acımsı lezzet yapısına sahip bir türü olsa da mutlaka düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Turunç faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.
Turunç kabuğu, çiçeği ve meyvesinin her birinin kendisine has etkileri bulunur. Özellikle taze turunç suyu faydaları hem vücut sağlığını hem de cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
Asidik yapısı itibariyle turunç mide sorunlarına iyi gelir. Mide yanması ve mide suyunun ağza gelmesi gibi gastrit problemlerine iyi gelir.
Sindirim sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır.
Sinir ve stres kaynaklı aşırı duygularda vücudun dinginliğini sağlayacak, yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Turunç meyvesinin çekirdekleri kullanılarak hazırlanan doğal formüllü merhem ile böcek yaralarını iyileştirir. Böcek ısırmasından kaynaklı zehirlenme ve iltihaplanma olan bölgelerde iyileşme sağlar. Bölgede meydana gelen ağrı gibi semptomları ortadan kaldırır.
Vücutta kanın tüm toksin ve zararlılardan arındırılmasına yardımcı olur.
Kalp ritmini düzenleyebilme özelliğiyle çarpıntı hallerinde geçmişten beri geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılır.
Kan şekerini dengeleyerek, tansiyonun dengede kalmasına yardımcı olur.
Turunç İçindeki Vitaminler
Turunçgiller familyasında turunç A vitamini yönünden en zengin meyvedir. Turunç içindeki vitaminler arasında A vitaminin haricinde C, E ve B6 şeklindedir. Turunç kabuğu ve turunç suyu içerisinde yüksek oranda bulunan bu vitaminler, taze tüketildiğinde güçlü etki oluşturur.
Güçlü bir potasyum kaynağı olan turunç besin değerleri içerisinde , demir, fosfor ve magnezyumda bulunur” ifadelerine yer verdi.

 


Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2021, 15:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER