HALK EVLERİ OLSAYDI

banner35

Cumhuriyet Sevdalısı CANIM AİLEM, bugün de sizlere Cumhuriyet tarihimizin gurur dolu altın sayfalarından birini paylaşacağım. Eyyyy "Bu CHP geçmişte ne yaptı ki!" diyenler. Lütfen şu yazıyı bir okuyun da geçmişte CHP halk için ne kadar faydalı, önemli bir iş yaptığını görün. Halk evlerinin açılışa ve kuruluş aşamalarını içeren belgesel nitelikli haber Erdal Demir'in kaleminden.

HALK EVLERİ OLSAYDI
Cumhuriyet Sevdalısı CANIM AİLEM, bugün de sizlere Cumhuriyet tarihimizin gurur dolu altın sayfalarından birini paylaşacağım. Eyyyy "Bu CHP geçmişte ne yaptı ki!" diyenler. Lütfen şu yazıyı bir okuyun da geçmişte CHP halk için ne kadar faydalı, önemli bir iş yaptığını görün.
Halk evlerinin açılışa ve kuruluş aşamalarını içeren belgesel nitelikli haber Erdal Demir'in kaleminden.
Atatürk’ün öncülüğünde 19 Şubat 1932'de ilk Halk Evi Ankara'da açıldı.
Ankara'da yapılan açılış töreninde Atatürk Halk Evleri’nin amacını şöyle açıkladı;
"Gençlik, gelişen ve yetiştiren bir çalışmanın içinde yaşatılmalıdır. Millet, şuurlu, birbirini anlayan, birbirini seven, ideale bağlı bir halk kitlesi halinde teşkilatlandırılmalıdır. En kuvvetli ders vasıtalarına yetişkin muallim olduklarına malik olmak kafi değildir. Halkı yetiştirmek, halkı bir kitle haline getirmek için ayrıca bir milli halk mesaisinin tanzimini ihmal etmemeliyiz"
Halk Evleri nin açılması hakkındaki karar CHP genel yönetim kurulunca alındı. Açılacak müesseselerin yönetim ve denetim görevleri partinin il idare kurullarına verildi. Halk evleri 14 ilde kurulmuş.1938 de sayı 209 a ulaşmış.
Bir Halk Evi 9 Şubeden oluşmuştu.
1-Dil edebiyat, tarih 2-Güzel sanatlar 3-Temsil(Tiyatro-Karagöz) 4-Spor 5-Sosyal yardım 6-Halk dershaneleri ve kurslar 7-Kütüphane ve Yayın 8-Köycülük(Köylülerin eğitimi, toprak bayramı, köylü gecesi, hayvanların hastalıklardan nasıl korunacağı öğretilmesi) 9 Müze ve sergi
Halk Evleri ,Türk halkının çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasını ,yapılan inkılapların yerleşmesini, Türk milletini yeni ülküler etrafında toplamak ve halk arasında kültür, düşünce birliğini sağlamak, Atatürk devrimlerinin benimsenmesini gerçekleştirmek, Cumhuriyetin kültür atılımını yapmak, köylü-aydın ikiliğini ortadan kaldırmak gibi önemli bir görev üstlenmişti.
Halk, bu evler aracılığıyla eğitim, sanat, sağlık, köy işleri ile uğraşarak kendini bu alanlarda yetiştirmiştir. Halk Evleri, okuyan, dinleyen, eleştiren, bilime önem veren, spor yapan, sanat, tarih, edebiyat gibi alanlarda kendini yetiştiren üretken insanı yaratmaya çalışan kurumlar olarak faaliyet göstermiştir.
Ayrıca Yardıma gereksinimi olana koşmak ve ona devletin yetersiz kaldığı noktada toplumun elini uzatmak Halk Evlerine düşen görevlerindendi. Halk Evleri sadece birer kültürel kurum olarak düşünülmemiş, parasız dispanserler, gıda ve kömür dağıtımı gibi halkın yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak ve hastalara olduğu kadar işsizlere de yardımcı olmak gene Halk Evlerinin göreviydi.
Her Halk Evi kendi bölgesinde toprak bayramları, köy bayramları, spor şenlikleri ve sürek avları gibi açık hava çalışmaları da yaparak kitlesel etkinlik alanlarını genişletmiştir. Halk Evleri, amatör fotoğraf yarışmaları, müzik, tiyatro, kitaplık, spor işleri, geziler ile gençliğin zamanını geçirmesi yönünden etkili kurumlar olmuştur.
Şimdi bir bugüne bir de o Cumhuriyetin altın dönemine bakınca insan düşünmeden edemiyor “Acaba Halk Evleri kapatılmasa idi ne olurdu? Eminim ki köylüye değer vermenin mutluluğunu yaşayan, tarımda ve ilaçlama da daha bilgili köylüm, ezbere değil sorgulamasını bilen araştırmacı, bilime daha fazla yer veren bir eğitim sistemi ortaya çıkardı.
Ne yazık ki Demokrat Parti'nin, iktidara gelmesi ve 14 Mayıs 1950 tarihinde gerçekleşen seçim ertesinde, TBMM'nde 8 Ağustos 1951 tarihinde Türkiye genelindeki halk için böyle önemli görevleri üstlenmiş olan Halk Evleri kapatılmıştı.
Bu vesile ile Halk Evleri nin açılmasında emeği olanları ,çaba sarf edenleri rahmet ve saygıyla anıyoruz.



Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2021, 15:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER