BAŞKAN DEMİRCİ"MİLLET İTTİFAKININ GÜCÜNÜN ARTMASI MİLLETİN TERCİHİ VE DEMOKRASİNİN GELECEĞİNİN SELAMETİ OLARAK GÖRÜYORUM”

banner35

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

BAŞKAN DEMİRCİ"MİLLET İTTİFAKININ GÜCÜNÜN ARTMASI MİLLETİN TERCİHİ VE DEMOKRASİNİN GELECEĞİNİN SELAMETİ OLARAK GÖRÜYORUM”

ERDAL DEMİR: Yörük Efe Gazetesi’nin değerli okur ve takipçileri, gazetemizin yapmış olduğu Yerel Siyasetin Yükselen Sesleri adlı röportaj dizimizin 4. Bölümündeyiz. Konuğumuz İyi Parti Aydın İl Başkanı Süleyman Demirci. Kendisiyle ülke ve yerel siyaset üzerine konuşmalar yapacağız. Tabi ki öncesinde sohbetimiz oldu ve çok kibar, naif bir başkanla muhatap olduk. Kendisine de gösterdiği ilgiden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Sorularımıza net ve şeffaf bilgiler alacağımızdan eminiz. Sizlere aktaracağımız önemli, bilgiler de olacaktır mutlaka. Başkanımıza öncelikle kendisinden söz etmesini rica diyoruz.

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Öncelikle bize değer verip buraya geldiniz. Sevgili Erdal Bey ve sevgili Selva Hanım size partim adına ve arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum. Her zaman da sık sık bekleriz. Ben 1963 doğumluyum. Diş Hekimiyim ve iki evlat sahibiyim. Özel muayenehanem var halen de mesleğime orada devam ediyorum. İyi de bir hasta potansiyelim var. Onun dışında babamdan kalma hassas bir yapıya sahibiz ve hiçbir zaman üç maymunu oynamadık. Gençliğimden bu yana memleketimizle ilgili düşünürüz, kafa yorarız ve mücadele ederiz. İyisiyle, kötüsüyle mücadelemize devam ediyoruz ve edeceğiz. Nasip oldu. Ben Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyaset yaptım ve kısa dönem il başkanlığı görevinde bulundum. Daha sonra uzun yıllar MHP’de devam ettik. Fakat MHP’de Ak Parti’nin özellikle son bölümlerde tam anlamıyla yoldan çıktı. Son dönemde yapılan hatalar MHP’de iktidar arayışına sebep oldu. Fakat o günün şartlarında bunu beceremedik. Genel Başkan değişikliğine gitmek istedik. O zamanlar Genel Başkanımız Meral Akşener’i Genel Başkan olma konusunda ikna ettik. MHP’de böyle bir mücadele oldu. Kongreler yoluyla seçim alınmışken birden bir el girdi ve kongreler iptal edildi. Netice ise kazandığımız kongrede kaybettirildik. Sonuçta biz evimizde oturmadık. Ayrı bir parti kurduk; çünkü memleket mücadelemiz bizim için çok önem taşıyor. Sonuç olarak ise İyi Parti’yi kurduk. İyi ki de kurmuşuz; geldiğimiz noktada dört yılda çok olumlu bir görüntü ortaya çıktı. Özellikle hiç alınmaz denilen İBB, Ankara gibi yerler ittifakla bizim gibi düşünen insanların yönetimine geçti. Bu çok önemliydi, kırılma noktasıydı. Bunu biz çok önemsiyoruz. İnşallah yakın zamanda ya da 2023 yılında yapılacak genel seçimlerde, mutlaka ve mutlaka Ak Parti iktidarı son bulacaktır. Bunun mücadelesini verirken de kimseye karşı kırıcı değiliz. Aydın Bölgesi’nde de düzgün siyaset yapmaya çalışıyoruz. Kavganın içinde olmadık; ağzımızdan kötü kelam, laf çıkmadı şimdiye kadar. Herkesi kazanmaya çalışıyoruz. Genel olarak Aydın’da bizim gördüğümüz kadarıyla İyi Parti ile örtüşen bir yapısı var Aydın’ın. İnşallah Aydın’da da başarılara imza atacağımızı düşünüyorum.

ERDAL DEMİR: Aydın ilinde, bölgede oy artışınız var. Bu durumu Genel Başkan Meral Akşener’in politikalarına bağlıyor musunuz? Bu sonuca Aydın örgütünüzün  ve başkanlığınızın katkılarından bahseder misiniz?

“AYDIN BÖLGESİ’NDE HEDEFLERİMİZ BÜYÜK; TÜRKİYE GENELİNDE İSE İKTİDAR OLMAK İSTİYORUZ”

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Teşekkür ediyorum. Tabi ki bu işin baş mimarı Genel Başkanımız Meral Akşener. Onun kazandırdığı ivme ile partimiz Türkiye çapında yükseliştedir. Biz Aydın’da geleneksel yapıya baktığımızda Aydın’ın siyasi yapısı bizimle ve Meral Akşener ile son derece örtüşen bir yapıya sahip. Türkiye’nin batı bölgesinde partimiz giderek yükselişte ve biz bunu anketlerde de görüyoruz. Aydın’da biz üst seviyede başarılı olmak istiyoruz. Bu da tabi milletvekili genel seçimlerinde üç ya da dört milletvekili kazanmakla olur. Biz bunları hedefliyoruz. Aydın’da iyi bir ivme kazandı partimiz ve biz de bunu değerlendirmek istiyoruz. İl Başkanlığımızda her kökenden insan vardır. Kürt kökenli arkadaşlarımız var, Alevi kökenli arkadaşlarımız var ve biz ayırt etmeden aynı çatı altında toplanıyoruz. MHP kökenli arkadaşlarımız var ayrıca hiçbir siyasi partiye ilişiği olmayan arkadaşlarımız da mevcut bünyemizde. Biz herkesi kucakladık. Son derece bilgili ve çevrelerinde sevilmiş, mütevazi insanlar. Hep beraber iyi bir çalışma içerisindeyiz ve inşallah Genel Başkanımız da Aydın’a gelecek. Onu en iyi şekilde karşılamak için gerekli bütün çalışmaları yapıyoruz. Aydın Bölgesi’nde hedeflerimiz büyük; Türkiye genelinde ise iktidar olmak istiyoruz.

ERDAL DEMİR: Burada şunu ekleyebilir miyiz? Aydın mütedeyyin bir il. Ama şu an iktidarda sosyal demokrat bir parti var. Bu demektir ki Aydın Türkiye’de iyi şeyler yapabilecek düşüncelerin arkasına geçen bir siyasi anlayışa sahip. Şöyle desek nasıl olur? Aydın aynı zamanda geçmiş dönemlerde birkaç milletvekili çıkaran bir MHP vardı. MHP’nin bir tabanı var. Buradaki bu sıçrayış ve bu oranın artışı bu yeni örgütün Merak Akşener’in MHP’den gelişi ile siyaseti bütün olarak halkla beraber yapmaya yönelik hareketleri Aydın’da MHP kökenli bir tabanın, sizin partiye doğru yürüdüğünü, bu artışa neden olan bir hareket olarak tanımlayabilir miyiz bunu?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Tabi ki birçok etken var. Başta bu. Zaten bizim partimiz genelde bende olmak üzere MHP kökenli arkadaşların öncülük yaptığı bir hareketle kuruldu. Değişik kesimlerden arkadaşlarımız geldi. Bu da gurur verici bir durum. Biz büyümek istiyoruz ve her kesimden Türkiye Cumhuriyeti’ne gönülden bağlı Atatürk ilkelerine gönülden bağlı kardeşlerimizin iyi Parti’ye desteğiyle şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da büyümeye devam edeceğiz. Aydın’da geleneksel olarak yapısı ( DP, AP) o yapı biraz daha ağırlıklı. Aydın’da Ak Parti tabanı DP ve AP tabanına dayalı. Bir kısım endişe eden muhafazakâr kesim CHP’ ye gitti. Böyle bir tabloda Ak Parti’ye reaksiyon olarak, Aydın halkına Özlem Çerçioğlu şahsında bir şeyler buldular ve Özlem Çerçioğlu’nu desteklediler. Özlem Çerçioğlu’nun CHP oyları yüzde yirmi sekiz oranındadır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun elli, altmış oy alması ne demek işte bu oyla herkes toplandı orada. Biz işte şu anda İyi Parti olarak Aydın’da ve Türkiye’de yüzde doksanına talibiz. Biz merkezin ta kendisiyiz.

ERDAL DEMİR: Milliyetçi anlayışın merkezinden mi bahsediyorsunuz?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Milliyetçiyiz; Atatürkçüyüz. Sağ, sol kabul etmiyoruz. Her kesimden, ülkesine gönülden bağlı her vatandaşımızı biz İyi Parti’de siyaset yapmaya davet ediyoruz. Bu bizim hakkımız.

ERDAL DEMİR: Başkanım şimdi Türkiye’de bir şey değişmedi o zaman. O Milliyetçi anlayışın kendisi halen daha ruh olarak ortada. MHP’deki mevcut ideolojik yapı yine ortada ama MHP’yi yöneten Devlet Bahçeli’nin sürdürdüğü siyasetin dışında kalmak isteyenler ve Ak Parti’ye destek veren tabanın bir tarafının, size doğru kayması söz konusu oldu mu?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: MHP’nin siyaset anlayışı Devlet Bahçeli’nin bu işi uzun zamandan beri farklı bir şekilde götürmesi bizi rahatsız etti. Bahçeli’nin iktidara gelme niyetinin olmaması ve bizim iktidar olma isteğimiz ile örtüşmedi. Hep seyretmek istemiyoruz. Bu çelişkiler sonrası Genel Başkan değişikliğine gitmek istedik; müsaade etmediler. Sonuç olarak biz de İyi Parti’yi kurduk. İktidara gelmek istiyoruz ve biz Türkiye’yi yönetmek istiyoruz.

ERDAL DEMİR: CHP’li Belediyelerin etkinliklerinde sizi ya da örgütünüzü görüyoruz. Bu uyumu Millet İttifakı’nın uyumlu çalışması olarak ileri sürebilir misiniz? Belediyelerin çalışmalarını başarılı buluyor musunuz?

“BİZ İTTİFAK GURUBUNA TAMAMEN SADIK BİR PARTİYİZ”

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Biz tabi ki Millet İttifakı’nın bir parçasıyız. Yerel yönetimlerle de  bir İttifak kurduk. Bunu da zaten destekliyoruz ve bununla ilgili bir sıkıntımız yok bizim. Fakat işleyiş ile ilgili sıkıntılar var mı? Var! Bunları düzeltmeye çalışıyoruz fakat birçok sahada başarılı olamadık. O konuda bizim ittifak ortağımızdan biraz anlayış bekliyoruz. Tabanımız bazı konularda yerel idarelerden rahatsız. Biz ittifak gurubuna tamamen sadık bir partiyiz. Bu bölgede görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi var. Bizim iki tane belediyemiz var. Genel anlamda Büyükşehir ile uyumlu olarak bizim belediyelerimiz çalışıyorlar.

ERDAL DEMİR: Nazilli ve İncirliova Belediyelerinin çalışmalarını başarılı buluyor musunuz?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Gördüğünüz üzere Büyükşehir Belediyesi ile gayet uyumlu bir grafik çiziyorlar. Neticede burada imkân ve kaynaklar Büyükşehir’den gelecek. Biz ittifak ortağımızdan bize biraz daha anlayışlı olmasını istiyoruz. Çünkü gelecekte gene birlikte devam edeceksek ki bu dönem çok önemli hasar oluşmaması gerekli.

ERDAL DEMİR: MHP İl Başkanı Haluk Alıcık Nazilli seçim sonucunun Nazilli İlçesi için hizmet açısından kayıp olarak gördüğünü söyledi. Bu Nazilli Belediye Başkanı’nın başarısız olduğu anlamına mı geliyor? Bu konuda ne söylemek istersiniz? 

SÜLEYMAN DEMRİCİ: Şimdi Nazilli’de bir seçim oldu. Daha önceki Belediye Başkanımız Haluk Alıcık idi. Tabloda bizim ortak aldığımız anket sonuçları, yerel gazetelerin  yaptığı araştırmalar olumlu. Bizim Nazilli Bölgesi’nde İyi Parti oyu yüzde otuz çıktı. Burada belediyenin de katkısı var. Biz bununla gurur duyuyoruz. Biz sadece içimizden, güçlenen İyi Parti’yi baltalamaya yönelik hareketler var. Her şeyin farkındayız ve biz tüm hızımızla çalışmalara devam ediyoruz. Hiçbir başkan ve parti ile kavga içine girmiyoruz. Biz bu işi medeni ölçülerde götürüyoruz. Dört yıllık süreçte partimiz çok büyük yol kat etti ve biz iktidara gelmek üzereyiz. Nazilli halkı da bir daha seçimde hoşnutlarsa yapılan hizmetten kararını verirler.

ERDAL DEMİR: Muhalefet olarak altı siyasi partinin birlikteliğinden söz ediliyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bu gelişmeleri CHP ve İyi Parti’nin birlikte yaptıkları uyumlu muhalefet anlayışı ve yapılanmasına bağlıyor musunuz?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Biz başkanlık sistemine karşıyız. Bu sistem yürümüyor. Bu sistemden vazgeçilmesi gerekir. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın ne kadar derin yetkileri olduğunu kendisi daha iyi biliyor. Kendisi bu yetkileri bir gecede, on dakikada tüm dekanların, müdürlerin anında görevini hemen halledebiliyor. Bu derin yetkileri başkasına vermek ister mi Erdoğan? Seçim yoluyla tabi ki! Ben şunu yapacağını düşünüyorum. Bu yetkileri kaybetme durumu kafasına yatarsa, normal demokratik parlamenter sisteme kendisinin geçeceğini düşünüyorum.

ERDAL DEMİR: Meral Akşener’in Başbakanlık adaylığına talip olması Türkiye’de birçok söylemlerle İttifak’ın uyumunu bozmaya çalışanlara ders, millete de rahat bir nefes aldırdığı söylemini doğru buluyor musunuz, yorumlar mısınız?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Millet İttifakı’nın bu şekilde tutmasıyla özellikle Büyükşehirlerde Ankara, İstanbul gibi. Herkes rahat bir nefes aldı. Geleceğe dönük umutlar tekrar yeşerdi. Şu anda herkes umutlu bir bekleyiş içinde. Biz her iki liderin bu konularda tutarlı hareket ettiğini düşünüyoruz. Genel Başkanımız çok tutarlı davranıyor ve çok büyük fedakarlıklar yapıyor. Başından itibaren hepimizin malumu bu parlamenter sistem iddiasını iyi Parti ve Genel Başkanımız ortaya koydu. Diğer partilerde bunu kabul ettiler. Sonra onlarda telaffuz etmeye başladılar ve bu önemli. Halkı ikna etmek bu şekilde olacaktır. Biz burada Genel Başkanımız son bir tekrar sık sık söylediği gibi Türkiye’mize kesinlikle yardımcı olacak ve Normal düzene sokmaktır amacımız. Başkanımızda Cumhurbaşkanlığı iddiasından vazgeçti. Bu da çok tutarlı bir tavırdır. Hedefini çizdi ve Başbakan olmak istediğini açıkladı.

ERDAL DEMİR: Yeni Anayasa çağrısına Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun cevap verme anlamında bir hamlesi oldu. İyi parti olarak genelde ve yerelde bir destek göreceği anlamına gelir mi?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: İlk söylem Genel Başkanımızın söylemiydi ve uzun zamandan beri dillendirdiğimiz bir konuydu. Neticede CHP’de bunu aynı şekilde dillendiriyor. Zaten buradan yürümek zorundayız; başkasını kabul edemeyiz ki. Tabi bu süreçte dediğiniz gibi öyle zor günler yaşıyoruz ki nüfuz arttı. Ekonomi, beslenme ve pahalılık anlamında büyük sıkıntılar var. Ciddi şekilde de açlık ile karşı karşıya insanlarımız ve giderek bu durum da artıyor. Toplum ise ciddi bir şekilde iktidar değişikliğini kesinlikle istiyor.

ERDAL DEMİR: Tekrar yerel siyasete dönelim! Bütün şehir yasası çıkrığında iller arası bazı çifte standartların uygulandığını biliyoruz. Örneğin Denizli iliyle Aydın bu uygulamaya muhatap kılındılar! Bütün şehir Yasası’nın Aydın Bölgesi’ne faydalı olduğunu söyleyebilir misiniz?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Bütün şehir Yasası çıkacağı zaman ben MHP’de siyaset yapıyordum ve biz o zaman karşıydık. Çünkü Bütün şehir ne oldu? Güneydoğu’da özerklik isteyen gruplara hizmet ve önünü açmak için o bölgede Büyükşehirlerde bunun alt yapısı olarak kuruldu. Keşke orada bırakılsaydı. Biz Aydınlı olarak bunu istemedik. Biz Türk Vatandaşı olarak zaten istemiyoruz. Her şey alt üst oldu. Biz o zamanlar bir Türk vatandaşı olarak itiraz etmiştik. Biz bu Güneydoğu özerkliğin alt yapısı demiştik. Aydın için düşünürsek, örneğin hepimiz Atça’yı biliyoruz. Umurlu ve birçok belde. Şimdi Atça Sultanhisar’ın mahallesi olabilir mi? Bu Atça’lıya büyük hakaret değil midir? Umurlu önceki yönetim biçiminden gayet hoşnuttu. Şimdi ise dışarıdan hizmet gelecek. Köyler daha önce Dağeymir Köyü; şimdi ise Dağeymir Mahallesi, bu bile hoş değil. Diyelim ki Aydın’da seçimi A partisi mi kazandı. Bütün muhtarlar üzerinde B partisine oy veren muhtarlıklar üzerinde bu sefer o halka hizmet gitmemeye başladı ve ayrım yapılmaya başlandı. Sadece Aydın için konuşmuyorum her tarafta bu böyle. Aydın için konuşalım gene; İyi niyetli olabiliriz ama hizmetler her yere gitmiyor. Şu da var herkesin politikanın içine girmesine gerek yok. Köylerin ayrı bir tarzı vardı. Bu normal şartlarda devlet eliyle yapılıyordu. Ben bu konularda da köylülerin rahatsız olduklarını düşünüyorum. Biz parti olarak da rahatsızız. Ben baştan da ve şimdi de Bütün şehir Yasası’na karşıyım.

ERDAL DEMİR: Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu başarılı buluyor musunuz?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Aydın’da geçen dönem başarılı geçti. Ama bir de şu var. Neye göre iyi? İlk başta dediğiniz gibi iktidar kendine yakın olan illerdeki imkanların oradaki büyükşehir lehine kullandı. Burada ise aleyhine kullandı. Mal varlığı diye bir şey kalmadı. Çok büyük adaletsizlikler yaşandı. O yüzden bunlara bakarak geçen dönem Özlem Hanım iyi işler gerçekleştirdi. Hakkını teslim etmek lazım. Fakat ikinci bölüm tabi ki pandeminin de etkisiyle benim Büyükşehir’den beklentim daha fazla arttı. Halkın beklentileri daha fazla. Çünkü Özlem Hanımdan sürekliliği olan hizmetlerin geleceğine inanmış Aydın. Biraz daha bizim önerilerimizin de değerlendirmesini istiyoruz; çünkü biz ittifak ortağıyız.

ERDAL DEMİR: Siyasi geleceğiniz için siyasi bir yapılanma ya da planınız var mı?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Başlangıçta öyle bir düşünceye sahip değildim. Bizim birinci önceliğimiz partimizin iktidara gelmesidir. Başka türlü gece rahat uyuyamayız. Biz Aydın’da üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz ve biz gerçekten çok çalışıyoruz. Kurucu İl Başkanı Recep Taner’den de çok destek alıyoruz. Beraberce gereken ne varsa en üst seviyede yapacağım. Biz 2022 sonuna kadar görevdeyiz. O zamana kadar kongrelerimiz yapılmayacak. En sonunda şartlar ne getirirse, Allah sağlık verirse nasipse halkta isterse neden olmasın.

Erdal Demir: Başkan bu sohbeti burada bitirmek istemiyoruz ancak sizden bir söz ya da bir cevap istiyoruz! YörükEfe gazetesi bu röportajları Aydın siyasetinde ki gelişmeleri(Genelde ve Yerelde) halka iletmek ve bilgilendirmek adına yapıyor! Tüm İl başkanlarının Aydın  ve Türkiye siyaseti için neler düşündüğünü almak için yapıyoruz! Yerel iktidarın Millet ittifakı içinde bir ölçü ve önem taşıdığını düşündüğümüz içindir ki; CHP İl başkanı ve Sayın Ali Çankır ve İYİ Parti İl Başkanı olarak ikinizin bir arada olduğu bir röportajı yapmak bizim hizmetimiz için önemli buluyoruz. Bu röportaj inanıyoruz ki Aydın içinde faydalı bir siyasi röportaj olacaktır ne dersiniz?

SÜLEYMAN DEMİRCİ: Çok önemli buluyorum bu teklifinizi, memnuniyetle kabul ediyorum!

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2021, 15:06

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER