BİTLİS TANITIM GÜNLERİ İZMİR’DE

banner35

Bitlis tanıtım günleri İzmir’de 21 Ekim’de başlayıp, 24 Ekim’de sona erdi. Nemrut Kaldela Jeopark standının da yer aldığı Bitlis için çok önem taşıyan bu kültürel tanıtım sürecinde bu projeye destek verenler arasında Fuat Okuyucu, Sinan Kıroğlu, Tuncay Turnalı, Yaşar Kardoğan, Barış Tırpan ve Erdal Demir yer aldı.

BİTLİS TANITIM GÜNLERİ İZMİR’DE

Bitlis tanıtım günleri İzmir’de 20 Ekim’de başlayıp, 24 Ekim’de sona erdi. Nemrut Kaldela Jeopark standının da yer aldığı Bitlis için çok önem taşıyan bu kültürel tanıtım sürecinde bu projeye destek verenler arasında Fuat Okuyucu, Sinan Kıroğlu, Tuncay Turnalı, Yaşar Akdoğan, Barış Tırpan ve Erdal Demir yer aldı.

Yörük Efe Gazetesi’nin Kültür ve Edebiyat sayfasında yer alan Yıldırım Güngör’ün kaleminde her hafta yayınlanan Nemrut Kaldela Jeopark projesi yöresel kültürün önemini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Projeye destek veren Erdal Demir ise katıldığı stant günleri ile ilgili sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi;

Bunun diğer adı Çalıştay olmalı değil mi? Buna Bitlis tanıtım günleri desek, ki öyle söyleniyor! Stantlarda kitaplar var. İnanılmaz kitaplar yazılmış. Tarihsel süreçte kültürel ve sosyolojik yapılanmayı ele almış çok güzel yazarlarımız varmış haberimiz yok. Buradan Yücel Kazaz'a teşekkür ediyorum. Tarihi siyasi ve sosyolojik, coğrafi anlamda masaya yatıracak akademik ölçekli Çalıştay yapmanın zamanı gelmiştir. Ayrıca Yaşayan Tatvanlılar Sayfa yönetimine, Jeo park. Derneğine ve başkanı Fuat Okuyucu'ya, Van Gōlü aktivistlerine, yöre derneklerine ve Ege Bölgesi Bitlis Derneği Yardımlaşma ve kültür derneği başkanına, yönetim kuruluna ve derneği kuranlara minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Bir kez daha görüldü ki memleket özlemi ve aşkı, Ahd-e vefa ve oradayım yaşadığımız anılar, dostluklar ve arkadaşlıklar nerede olursan ol hiç değişmiyor!

Davul zurnanın önünde oynayanlar, onları seyir edenler, gilgil çorbasına kaşık sallayanlar, gareașıyı tercih edenler hep aynı coşkuyu yaşadılar. Hepsi de biz Bitlisliyiz dediler. Nemrut Kalderası bizim dediler, Jeopark Unesco’ya götürülmeli dediler, memleket ekonomisi ve sosyolojik yapısı değişmeli dediler!

Hata hep bir ağızdan zengin coğrafyamızdaki kültürel zenginlikler Çalıştay yapılarak dünyaya tanıtılmalı dediler! Farklı seslerle kitaplar sergilendi, farklı kalemleri kullanan yazarları sevgimizle kucakladık, sizler Bitlis'in değerleri siniz dedik. Gebologullarini, Zeydanları, Barutcuları, Karayılanogulları, Suneleri, Tirpanları, Kazazları, Șerefhanoğulları, Kardoğanı, Turnalı, Okuyucuları, Demirleri, Kıroğullarını, Kumașları, saymakla bitmeyen aile fertlerini Bitlis li diye andık, yaşadık. Ejder Karayılan oğlu ağabeyimizi kaybetmenin acısını o an yaşadık. Acıyı, tatlıyı bal eyledik.

Dostlara selam olsun, maviye kucak açan Tavan Van gölüne selam olsun, Nemrut'a, Suphan'a, Gōlbasina, Güzel dereye selam olsun. Geleceğin yeni kuşağına, umut dolu yaşama selam olsun. El ele vererek Bitlis ve havzasına katkı koyacak yüreklere selam olsun. Sen ben demeden biz Bitlisliyiz diyenlere selam olsun. Bitlis'te beş minareye selam olsun!!!

Bu coşkuyu yaşamak var olan kültürel ve manevi değerleri yaşatma anlamına gelir. Nemrut Kalderası ve onun havasını kaplayan ilçeler, UNESCO listesine girmenin avantajını Jeopark projesiyle girmenin telaşı ve çalışma temposu içerisine girmiş durumda olduğunu stant sorumluları ve Jeopark dernek yönetici ve başkanıyla yapılan görüşmeler üzerine alınacak sonucun mutlak olumlu olacağını söylediler.

Bu tanıtımın bu yıl İstanbul ve Ankara da yapılacak Bitlis tanıtım günlerinde de devam edileceği söylendi. Yöre ekonomisi ve sosyolojik yapı üzerinde önemli sonuçlar doğuracağı  söyleyen dernek yöneticiler, stant CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ve İzmir AKP milletvekili Necip Nasır Bitlis günleri standında yerini alanlar arasındaydı.

Ziyaretlerinde Jeopark için ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini söylemeleri dernek yöneticilerini de mutlu ettiği gözlendi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2021, 12:32

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER