Başkan Taner”Sistem değişmediği müddetçe ben hiçbir yere aday değilim”

banner35

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Başkan Taner”Sistem değişmediği müddetçe ben hiçbir yere aday değilim”

Başkan Taner”Sistem değişmediği müddetçe ben hiçbir yere aday değilim”

Ben eğer ki bu ülkede, bu sistemi değiştirmedikten sonra belediye başkanlığının, milletvekilliğinin hiçbir şeyin önemi yok diyorum!

“13. Cumhurbaşkanının Altılı Masa’nıN belirlediği aday OLACAĞINA ADIM gibi eminim”

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

ERDAL DEMİR: Başkanım öncelikle sizi kutluyoruz. Önünüzde gerçekten zor bir dönem var. Önemli olan zoru başarmak. Başarılar diliyoruz. Ben hemen konuya girmek istiyorum. İkinci kez bir il başkanlığı gerçekten bir başarıdır. Sizin bu tekrara gelen başkanlığınızın nedenleri nelerdir?

RECEP TANER: Delegelerimizin teveccühü bizim bu önümüzdeki seçimlerin Türkiye için bir dönüm noktası halinde olduğu ve bu seçimlerin özelliğinden dolayı bu seçimlerde siyaseten daha tanınmış ve vatandaş tarafından bilinen birisinin daha faydalı olacağını değerlendirdi teşkilatlarımız. İnanıyorum ki bu noktada Aydın’da delege teveccüh gösterirken geçmişteki yaptıklarımız, geçmişteki başarılar bu dönemde başarılı olacağımızın verdiği güven kendilerinde uyandı ve bu hedefe ulaştık. Biz çünkü 2018 seçimlerinde sıfırdan Aydın’da İyi Parti ki o dönemde amblemini millet tanımıyor. Meral Hanım’ı biliyor ama İyi Parti ismini tam olarak bilmiyordu. Böyle bir noktada Aydın gibi bir ilde yüzde 15108 bin oy aldık. Gayet güzel bir sayı. O süreçte milletvekili aday listesinde bir sıkıntı da yaşadık o sıkıntıya rağmen bunlar gerçekleşti. Yüzde 15 oyla Türkiye’nin en başarılı 9. İli olduk. Vatandaş bunu değerlendirdi. Bu seçim çok önemli bir seçim. Ben gittiğimiz yerlerde ve toplantılarda bu seçimler bizim baktığımız pencereden unutulmayacak olan, Türkiye’nin siyasi tarihinde yarın bir dönüm noktası olarak yer alacak bir tarih. 14 Mayıs tarihi Türk Milleti’nin kafasına kazınacak bir tarih çünkü şu andaki mevcut Cumhurbaşkanı hükümet sistemini, parlamenter sisteme dönüşüm sağlandığı bir seçim olacak.

ERDAL DEMİR: Demokrasilerin olmazsa olmazı çoğulculuk ilkesidir. Bu kadar kısa sürede ve arkasından bir ikinci adayı oraya taşımanız basın tarafından son derece önemli karşılandı. Sulh içerisinde bir seçim geçirdiniz. Bu süreçten sonra karşınızdaki diğer adayın, birlikte hareket etme konusu sizce ne kadar mümkün olacak?

RECEP TANER: En ufak bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Karşımızda rekabet ettiğimiz aday, daha önce benim kurucu il başkanı olarak görev yaptığım dönemde, benim başkan yardımcılığımı yapan, orada beraber görev yaptığımız bir arkadaşımızdı. Sıkıntımız olmaz. Bu seçim döneminde o da işin ciddiyetinin farkındadır ve birlikte beraber çalışma yaparız. Aydın siyasetini göz önüne getirmenizi rica ediyorum. Bugün Aydın’da diğer siyasi partiler atamalarla, genel merkezlerde yaptıkları ön görüşmelerle adaylarını belli ederken, bizim burada demokratik bir şekilde çift adaylı bir kongre gerçekleştiriyoruz ve katılımda demokrasinin gereği olarak yüzde 95 civarında bir katılım oranı vardı. Çok muazzam bir sayı. Demek ki vatandaşın, partinin, partilinin, delegenin partiye olan inancı ortada.

ERDAL DEMİR: Siyaset aslında güven esaslıdır. Ülkenin şu anda ihtiyaç duyduğu tek şey o. Siz her zaman şunu söylediniz; biz her zaman en iyisini yapmaya çalışıyoruz, siyaset ne istiyorsa biz onu yapıyoruz ve onun için başarılı olacağız dediniz; bir önceki röportajda çok iddialı bir cümle kullandınız; biz Aydın bölgesinde oyumuzu yüzde ellinin üstüne çıkaracağız. “Biz birinci parti olma yolunda hazırlıklarımıza adım adım gidiyoruz” dediniz! Bu iddialar devam ediyor mu başkanım?

“AYDIN’DAKİ 8 MİLLETVEKİLİNİN 6 TANESİNİ ALTILI MASA’NIN ALMASI LAZIM.”

RECEP TANER: Siyaset iddia işidir. Siyasette o iddiada bulunmak zorundasınız. Biz göreve geldiğimiz günden beri Aydın’da bir hedefimiz var. Aydın’da “İYİ PARTİ’Yİ”  birinci parti yapmak. Bu hedefe kendimizi kilitledik. Sadece birinci parti olmakla da bırakmadık ve dedik ki bir sistem değişikliği gerekiyor; sistem değişikliği için de şu anda meclisteki 600 milletvekilliğinin 400’nün alınması gerekiyor. Bunu yerele çevirdiğimizde Aydın’daki 8 milletvekilinin 6 tanesini ALTILI MASA’NIN alması lazım. Bunu yapmadığımız takdirde başarılı olamayacağız. Bu noktada bizim baştan beri dediğimiz şey bunun paylaşırız noktasındaydık ama vatandaşın teveccühüne artı diğer siyasi gelişmeleri değerlendirdiğimizde 8 milletvekilinin 4’üne talibiz.

ERDAL DEMİR: Paylaşırız dediniz; yani buraya merkezi belirleme ile bu sayıyı belli oranlarla Altılı Masa’da paylaşırız anlamına mı geliyor yoksa?

“AYDIN’DA İYİ PARTİ BU YAPILACAK OLAN SEÇİMLERDE BİRİNCİ PARTİ OLACAK.”

RECEP TANER: Yok İyi Parti olarak şu andaki bakış açımız, bu önümüzdeki süreç içinde İyi Parti kendi adaylarıyla seçimlere gidecek; ama bizim Altılı Masa’nın ortakları olarak Aydın’daki yapılacak olan çalışmalarda seçim güvenliği noktasında diğer çalışmalarda birlik ve beraberlik içinde çalışacağız. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili birlikte çalışacağız. Ama benim genel başkanım Başbakan olmak istiyor. Ben Başbakan olacağım dediği noktada, sayın genel başkanımızın diğer ikinci cümlesi ise” Ben birileri ile pazarlık yaparak değil; ben Türkiye’de birinci parti olma hedefini ortaya koyarak birinci parti olmamız sayesinde başbakan olmak istiyorum” dedi. Genel başkanımızın bu talimatı bizim için emirdir. Aydın’da İYİ PARTİ bu yapılacak olan seçimlerde birinci parti olacak.

ERDAL DEMİR: Siz ilde ön seçim yapacak mısınız?

RECEP TANER: Ben ön seçim yapacağım. Aydın’da üye katılımlı ön seçim yapacağım. Sayın Genel Başkanım Aydın’a geldiğinde, sordu ille ilgili talebin nedir diye? Ben Aydın’da ön seçim istediğimi belirttim, olurunu aldım. Sayın genel başkanımda İstanbul’da Ege Bölgesi toplantısı yaptı. Ege Bölgesi toplantısında, Ege Bölgesi’ndeki 140 civarındaki ilçe başkanı vardı. İlçe başkanlarımıza sorduk, siz ne diyorsunuz? 120 ilçe başkanının eli havadaydı. Ege Bölgesi ilçe teşkilatları ön seçim istiyor. Tabi ki Türkiye genelinde ön seçim düşünmüyoruz. Bazı yerlerde sıkıntılı olan bölgeler var. Bazı yerlerde teşkilat temayülle belirlenecek yerler var. Bu seçimlerde belki bazı illerde ortak çalışmada yapılması zorunluluğu var. Şu anda masada görüşülen konulardan birisi; İttifakla ilgili ortak çalışma yapacağımız yerler olacak. Aydın bunun içinde değil. İsimler için erken henüz. Ben burada hakim denetimli, üye katılımlı benim şu anda 9500 civarında üyem var. 5 senelik bir parti olarak gayet güzel bir sayı. Göreve geldiğimde 7 bin civarındaydı. Genel başkana seçime kadar 10 bine ulaştıracağımı söyledim. Ön seçimle de aday belirleyeceğim. Biz partililerimizin teveccühü ile aday belirleyeceğiz. Diğer siyasi partiler ne yapar beni çok ilgilendirmiyor.

ERDAL DEMİR: Biz geçenlerde CHP ‘de il başkanlığına atanan Sayın Hikmet Saatçi’yi röportaja aldık ve YÖRÜKEFE gazetemizin son sayısında manşet olarak var. Bir soru ittifakla ilgiliydi! Soruda; altılı masanın il başkanlarıyla bir toplantı yapıp yerel hakkındaki seçimi ve genel seçime dair bir takım şeyleri konuşacak mısınız? Onların böyle bir programı var. Siz böyle bir program önünüze gelirse ne düşünüyorsunuz?

“BU SEÇİMLERDE SANDIK NETİCELERİNİN TOPLANMASINDA YÜZDE 95’İ İNANIYORUM BULACAĞIZ”.

RECEP TANER: Biz bunu zaten daha önce yaptık. 2018 seçimlerinde biz 4 partiydik o dönemde malum. 4 parti il başkanı olarak biz 3 veya 4 defa bir araya geldik. Seçim güvenliği, ortak dil çalışmaları ile hepsini değerlendirdik. Tekrardan yapılır. Biz dinamik bir partiyiz. İlçe teşkilatlarımız çok dinamik. Seçimlerde nasıl ki kongrede yüzde 95’ri bulduysak, bu seçimlerde sandık neticelerinin toplanmasında yüzde 95’i inanıyorum bulacağız. Eğer ki bugün İstanbul’da Ekrem İmamoğlu başarılı olduysa, İstanbul kazanıldıysa bunda en büyük pay, İstanbul’daki İyi Parti teşkilatı, İstanbul’daki CHP teşkilatıdır. Sayın Kaftancıoğlu ile Sayın Burak Kavuncu’nun yapmış olduğu çalışmalardır. İyi parti seçimin sinerjisini sağladı ve aynı şekilde devam ediyoruz. 2019 seçimlerinde CHP bize ortaklık teklif etmedi biz teklif ettik. Bu sistem içinde birlikte ortak çalışma yapmak zorundasın. Herkesin kendi parti politikaları var.

ERDAL DEMİR: Ortak çalışma milletvekilleri sayısı üzerine değilse nasıl bir ortak çalışma yapılacak?

RECEP TANER: Cumhurbaşkanlığı seçimi sistem değişikliği olan çalışmalarda ortak çalışma olacaktır. Sandığa sahip çıkma, alan çalışması! Bugün Aydın’da İyi Parti’nin çok rahat bir şekilde siyaset yapabildiği bazı ilçelerimiz var. Bugün, bir Köşk ilçemizde Akp güçlü, Chp orada zayıf. İşte biz bu alanda daha çok çalışma yapacağız. Bunları beraberce yapacağız.

ERDAL DEMİR: Şu an Nazilli’de ne durumdasınız?

“NAZİLLİ İL OLMALI MI OLMALI. BİR SİYASİ YEM OLARAK KULLANILMAMALI”

RECEP TANER: Gayet iyi durumdayız. Bu eylem seçim sonucunu etkilemez. Sadece vaatleri geliyor. İcraat yok daha. Bir 10 gün önce Sayın Mustafa Varank’a hemşeri beratı vermeye kalktılar. Fakat Nazillili tepki gösterdi. Meclis üyeleri de tepki gösterdi veremediler neden; çünkü daha gelen bir hizmet yok. Ona bakarsanız Nazilli il olacaktı. Yılbaşından önce kesinleşecek dendi ama Nazilli il olmadı. Nazilli il olmalı mı olmalı. Bir siyasi yem olarak kullanılmamalı.

ERDAL DEMİR: Türkiye’nin tek meselesi parlamenter sisteme geçiş sağlamak ve o geçişi sağlayıncaya kadar hem Cumhurbaşkanlığı sistemini yavaş yavaş revize etmek. İlk kurşunu atanlar CHP ve İYİ Parti. Ayrıca ittifak içinde bir problem varmış gibi gösterilen bir iktidar politikası var. Ben asıl Sinan Ateş’i sormak istiyorum. Siz Sinan Ateş’in katledilmesini genel anlamda yapılacak hem Cumhurbaşkanı hem genel seçimlere nasıl yansıyacağını düşünüyorsunuz?

“GAFFAR OKKANLARIN, UĞUR MUMCULARIN YAŞADIĞI SIKINTIYI SİNAN ATEŞ’TE YAŞADI.”

RECEP TANER: Sinan Ateş bu memleketin bir genci. Dünya görüşü ne olursa olsun, her şeyden önce bir insandı. O dünya görüşüne hizmet eden kişinin hizmet ettiği kişiler tarafından yok sayılması, cenazesine katılın maması, mevlidinin yaptırılmaması, açıklamanın yapılmaması, bunlar affedilecek şeyler değil. Siyasette her şey olmalı ama vefa da olmalı. Sinan Ateş benim şahsi olarak da tanıdığım bir kardeşimizdi. Geçmişte o arkadaşımız milletvekili danışmanı olarak görev yaptığı dönemde kendisiyle tanıştık; bildiğim bir gençti, arkadaştı. Üzüldüm. Bugün Gaffar Okanların, Uğur Mumcuların, Hablemitoğlu’nun yaşadığı sıkıntıyı Sinan Ateş’te yaşadı. Her ne olursa olsun, seçimlerden sonra eğer ki biz o iktidara varmak istediğimiz hedef ulaşabilirsek; bunları teker teker elden geçirilmesi lazım. Yapılması gereken şey; hukuk Avrupa normlarına getirilecek ve hukukun üzerindeki baskı kaldırılacak.

ERDAL DEMİR: Siyaset biraz sessiz kaldı ve özellikle iktidar. Fakat Altılı Masa’dan bir çıkış yapıldı aynı gün CHP Genel Başkanı tarafından. Bu harekete iktidar kanadından bir yakıştırma yapıldı; sizce bu yakıştırma yerinde mi?

RECEP TANER: İş artık siyaset meselesi olmaktan çıktı. Olması gereken insani duyguların öne çıkması. Yaşanan bir vahşet var. Burada hala bu işin ne olduğunu çıkartmak için hükümet bir mücadele vermiyorsa, bu işin içinde uyuşturucu meselesi var mı; var Çünkü Sinan Ateş’i takip edenler uyuşturucu ile irtibatı olan insanlar. Sinan Ateş’in geçmişte ülkü ocakları başkanlığı yaptığı dönemde, o uyuşturucu çeteleriyle verdiği mücadeleyi kamuoyu biliyor. Bunun bu yönden araştırılması lazım. Mesele katili bulup çıkartmak değil. Emir verenlerin ortaya çıkarılması lazım.

ERDAL DEMİR: Altılı Masa şu ana kadar en ufak bir fire vermeden, çalışmalarına devam ediyor görünüyor. Başından bir iddia var. Genel Başkanınız ben “Başbakan olacağım” dedi ve bunu çoğunluğu sağlayarak iddiasını devam ettiriyor. Diğer tarafta Altılı Massa’ya her anlamda güven veren bir Kemal Kılıçdaroğlu var. Obje olarak bu iki profil ortada. Sizce değişik bir sonuç ortaya çıkabilir mi?

“BİZİM ADAYIMIZ KAZANACAK BİR ADAY OLACAK”

 “ BENİM GENEL BAŞKANIMIN, OLDUĞU YERDE SIKINTILI BİR ADAY ÇIKMAZ”

RECEP TANER: Rahmetli Demirel’in çok güzel bir sözü var. “Siyasette bir yıl çok kısa, bir gün çok uzundur” Biz hiçbir zaman hiçbir ortamda aday ismine girmedik. Dediğimiz Türkiye’de bu seçimler çok önemli ve bir yol ayrımı noktasında dolayısıyla bizim adayımız kazanacak bir aday olacak. Biz genel başkanım uygundur dediği aday için teşkilatlar olarak her türlü çalışmaya hazırız.

Benim genel başkanım çok iyi bir oyun kurucudur. Bu partinin içinde genel başkana olan güvendir. Aydın’da Millet İttifak’ının adayının oyu yüzde 65 üzerinde olacak. 13. Cumhurbaşkanının Altılı Masa’nı belirlediği aday olacağına da adım gibi eminim.

ERDAL DEMİR: Başkanım Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığınız konuşuluyor. Bununla ilgili sizden net bir cevap alabilir miyiz?

RECEP TANER: Ben eğer ki bu ülkede, bu sistemi değiştirmedikten sonra belediye başkanlığının, milletvekilliğinin hiçbir şeyin önemi yok. Sistem değişmediği sürece hiçbir yere aday değilim.

RÖPORTAJ: ERDAL DEMİR

EDİTÖR: SELVA DEMİRCİ

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2023, 21:55

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER