banner61

EFELER’İN İNTİHAR RAPORU TOPLUMA IŞIK TUTACAK

banner35

Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu’nun, kitap haline getirilen çalışma raporunun tanıtımı, Efeler Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programla gerçekleşti.

EFELER’İN İNTİHAR RAPORU TOPLUMA IŞIK TUTACAK
banner66
Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu’nun, kitap haline getirilen çalışma raporunun tanıtımı, Efeler Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programla gerçekleşti.
            ‘Aydın İli Efeler İlçesi İntihar Olaylarının Sosyolojik Sebeplerinin İncelemesi isimli Araştırma Raporu’, Efeler Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen programda; Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu adına çalışmayı hazırlayan Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş tarafından özetlendi.
             “UMUDA YÖNELİK ÇABA SARF ETMELİYİZ”
            Efeler’deki intiharların endişe verici olduğunu, geçmiş yıllardan bir azalma olmadığını seçim çalışmaları sürecinde de gözlediğini belirterek konuşmasına başlayan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, yapılan anket sonucuna göre toplumda güven duygusunun çok düşük olduğunu vurguladı. Başkan Atay, değerlendirmeye alınan 450 kişinin anket sonucunda; ‘insanlar güvenilirdir’ diyenlerin oranının yalnızca yüzde 10 olduğuna dikkati çekti. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “İnsanlarda yüzde 10 olan güven duygusunu yüzde 90’lara çıkarmanın sorumluluğunu taşıyoruz. İnsanların geleceğe ve birbirlerine; güvenle ve umutla bakabilmesini, yaptığımız gerçek hizmetleri yaşama geçirerek sağlamalıyız” dedi.
            “SEÇİMDEN ÖNCE SÖZ VERMİŞTİM, BİR SÖZÜMÜ DAHA GERÇEKLEŞTİRDİM”
            “Efeler ilçemizde bir günde 3 vatandaşımız intihar etmişti. Bu beni son derece tedirgin etti.”  Diyen Başkan Atay,  “Efeler Belediye Başkanı seçildikten sonra intihar sorununun Efeler ilçemizde bilimsel olarak araştırılması için, belediyemiz bünyesinde konunun uzmanlarıyla ‘Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu’nu kurduk. Seçimden önce söz vermiştim. Bir sözümü daha gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ancak üzücü bir olayı toplumla paylaşmaktan da duyduğum üzüntüyü belirtmek isterim. Bu sorunların çözümü için bir yıldan fazla emek veren; bu çalışma grubunda yer alan;  Prof. Dr. Kayhan Delibaş'a, Doç. Dr. Özlem Erel'e, Uzm. Psikolog M. Neslihan Turgut’a, Dr. Eralp Atay'a, Uzm. Dr. Hakan Karagözlü'ye, Uzm. Dr. Betül Arayıcı'ya emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
            “DEDİKODULARI DEĞİL TOPLUMA UMUT OLACAK GERÇEK HİZMETLERİ YAŞAMA GEÇİRMELİYİZ”
            “Bu raporun yalnızca Efeler ilçesini ve Aydın’ı kapsayan bir rapor olmaktan çok, belki de son 10 yıldır Türkiye genelinde bu konuda yapılan araştırmalara en iyi örnek olmak açısından da topluma bir ışık tutacağı kanısındayım.” diyen Başkan Atay, şöyle konuştu:
            “Bu çalışmalarda yapılmış olan sorunların çözümlenmesi gerekiyor. En büyük sorun umutsuzluk. Biz yerel yöneticiler, sorumlular, halkın oyu ile seçilmiş insanlar olarak, insanlarda yüzde 10 olan güveni, yüzde 90’lara çıkarmanın sorumluluğunu taşıdığımıza inanıyorum. Hepimiz umutlu olmalıyız ve umuda yönelik çabalar sarf etmeliyiz. Dedikodularla değil, toplumun ihtiyacı olan umudu olan, gerçek hizmetleri yaşama geçirmeliyiz.”
            BAŞKAN ATAY PSİKO SOSYAL DESTEK MERKEZİ’NİN MÜJDESİNİ VERDİ
            Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, sözlerine şöyle devam etti:
            “Bu sorumluluk bilinci içerisinde, 10 Şubat’ta Psiko-sosyal Danışmanlık Merkezi’ni Hasan Efendi Mahallemizde açacağız. Özellikle kadınların gelip sorunlarını paylaşabilecekleri ve bu sorunlara çözümler bulabileceklerine inandıkları bir açılışı gerçekleştireceğiz.”
            “SONUNA KADAR VERDİĞİM SÖZLERİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİM”
            Bu çalışmanın sadece Efeler’e ve Aydın’a değil, tüm Türkiye’ye ışık olmasını dileyen Atay, “Çalışmanın, sorunlara çözüm getirilmesi konusundaki katkılar bulunmasını, bu konuda çalışan ve araştırmalar yapan insanlarımıza ve kurumlara da bu raporumuzun katkı sağlayacağını umut ediyorum. Görev süremin bitmesine 3 yıl 2 ay var, toplumun umudunun yükseltilmesi için, 3 yıl 2 ay daha, sonuna kadar verdiğim sözlerin hepsini yerine getireceğim. Efeler Belediyesi olarak toplumu ilgilendiren böylesi önemli sorunların giderilmesi noktasında üzerimize düşen tüm sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğimizi ve verdiğimiz sözleri gerçekleştireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.”
            “9 MAHALLEDE 500 KİŞİ İLE ANKET ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİK”
            Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Eralp Atay, “Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Fatih Atay’ın talimatıyla, bilim insanlarından oluşan Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu’nu kurmuştuk. Çalışmalara başladık, birçok toplantı yaptık, çalışma yöntemimizi belirledik, geniş katılımlı bir intihar paneli gerçekleştirdik.” diyerek, kitabı oluştururken yaşadıklarına değindi. Dr. Eralp Atay, “Çalışmalarımızı yaparken Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir öğrencinin ve Sosyoloji Bölümü’nden bir öğrencinin intiharları bizi son derece üzdü.  Efeler ilçemizdeki 9 mahallemizde yaklaşık 500 kişi ile anket çalışması gerçekleştirdik. 450 anket değerlendirmeye alındı. Bunun üzerinden kitap oluşturuldu. İntihar eden kişilerin yakınları ile bire bir görüşmeler talep ettik ve 12 intihar eden kişilerin yakını ile görüşebildik. Bu da kitabımızda yer alıyor. Çok uyumlu bir ekip çalışması yaptık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
 
 
            İNTİHARIN NEDENLERİ VE ÖNERİLER
            Çalışmalarda Pandemi etkisini dışarıda tuttuklarının altını çizen, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş; şu açıklamalarda bulundu:
            “Verilerimizi pandemi öncesinde toplamıştık ki pandemi etkisi yanıltıcı olabilirdi. Ekonomik kriz ve yoksulluk, güven ve geleceğe umutla bakabilme konusundaki sorunlar, tarımın son yıllarda uğradığı ekonomik kayıplar, bireyselleşme, yalnızlaşma, son 10 yıldır özellikle ülkemizde yalnızlaşmanın aile yapısının parçalanmasının ve boşanmaların etkisi,  artan psikolojik problemler intiharlarda önemli bir sebep oluşturuyor. İntiharları nasıl önleyebiliriz, neler yapabiliriz noktasında da önerilerimiz kitabımızda mevcuttur. Halk sağlığının dikkate alınması, intihara eğilimlerin belirlenerek sosyal yardımların yapılması, genel önleyici faktörler olarak, araştırma birimlerinin kurulması ve hem psikolojik destek hem de sosyal yardımların sağlanması, yalnız yaşayan ve muhtaç yaşlıların tespit edilmesi, gençlere meslek edindirme gibi konuları içeren önerilerimiz kitabımızda yer alıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
            EFELER BELEDİYESİ İNTİHAR ÇALIŞMA GRUBU
            Efeler Belediyesi İntihar Çalışma Grubu, Prof. Dr. Kayhan Delibaş'a (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü), Doç. Dr. Özlem Erel'e  (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı), Uzm. Psikolog M. Neslihan Turgut  (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı), Dr. Eralp Atay'a (T.C. Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü), Uzm. Dr. Hakan Karagözlü'ye (Aydın Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travm. Bölümü), Uzm. Dr. Betül Arayıcı’dan (Serbest Hekim-Psikiyatri) oluşuyor.           
 
 
 
 
 
 
 
 


Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2021, 17:13

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER