YÖNETİM PLANI DEĞİŞTİRİLMESİ

SORU : Merhaba, apartmanımızda almak istediğimiz bazı kararlarda yönetim planında değiştirmemiz gereken başlıklar bulunmakta. Kat malikleri için yönetim planı çok mu önemlidir?  Yönetim planı nasıl değiştirilir?
CEVAP: Yönetim planı; site ve apartmanlarda ana taşınmazdan bir şekilde faydalanan ve kullanan kişilerin uyması gereken kuralları düzenleyen ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile diğer kanunlardaki düzenlemeler dışında bir taşınmazda kullanıcılar tarafından uyulması ve kullanım için gereken kurallar bütününü oluşturan bir sözleşme türüdür.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda“Yönetim planı, yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir” şeklinde tanımlanmıştır. Aynı zamanda yönetim planının tapuya şerh verilmesi gerektiğinden tapuda ilan edilmesiyle birlikte hukuki geçerliliği olan resmi bir belge özelliği de bulunmaktadır.
Yönetim planının tapuya şerh verilebilmesi için tüm kat maliklerinin oy birliği ile düzenlenmesi şarttır. Ancak yönetim planı tapuya şerh verilmesi değiştirilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Site ve apartmanlarda, zamanla değişen ve gelişen koşullar sonrasında kat malikleri tarafından yönetim planının değiştirilmesi istenebilmektedir. Yönetim planındaki hükümlerin değiştirilmesinin önünde bir engel bulunmamakla birlikte kanunda yönetim planın değişmesi içinbir kısım şartlar öngörülmüştür.
Kat Mülkiyeti Kanunu yönetim planının değiştirilebilmesi için öncelikle tüm kat maliklerinin beşte dördünün olumlu oyunun bulunması şarttır. Usulüne uygun toplanan kat malikleri alacakları karar ile yönetim planını veya yönetim planındaki bazı hükümleri beşte dört oy çokluğu değiştirebilmektedir.
Kat malikleri kurulu ile değiştirilen yönetim planı değiştirme tarihi ve yapılan değişiklikler ile taşınmazın bulunduğu kat mülkiyeti kütüğünün yönetim planı hanesine kaydettirilir. Tapu kütüğüne kayıt ile birlikte kat malikleri yeni yönetim planına uymakla yükümlüdürler.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.