YÖNETİM KURULU KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR

SORU : Merhaba, apartmanız çok katlı ve büyük bir bina. Kanunda yönetim kurulu üç kişiden oluşur diyor. Ancak biz apartman büyük olduğu için yönetimin 5 kişiden oluşmasını istiyoruz. Bunun değiştirilmesi mümkün müdür?
CEVAP: Site ve apartmanlarda anataşınmazın yönetimi esasında kat malikleri kurulundadır. Kat malikleri kurulu anataşınmazın yönetim biçimini belirler. Ancak kat malikleri kurulu tüm bağımsız bölüm sahiplerinden oluştuğundan, günlük yönetim işlerinin yerine getirilmesi için kat maliklerini toplamanın sayı ve hareket kabiliyeti açısından birçok soruna sebep olabilir. Kat mülkiyeti Kanunu bu yüzden yönetim işlerinin yerine getirilmesinin yönetici veya yönetim kuruluna devredilmesini kabul etmiştir.
Yönetici atanması, sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölümü bulunan anataşınmazlarda zorunludur. Kanun sekizden az bağımsız bölümü bulunan yapılarda yönetici atanmasını kat maliklerinin kararına bırakmıştır. Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı çoğunluğu tarafından ve kat malikleri kurulunun yapacağı yıllık toplantısında atanır. Eski yöneticinin yeniden atanmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu 34. Madde hükmünce yönetim için seçilecek kimse ya bir kişi (yönetici) ya da üç kişilik bir yönetim kurulu olmalıdır. Kanunun emredici hükmü gereğince yönetim kurulunun üç kişiden fazla olması mümkün değildir. Kanunda, kat maliklerine gereksiz mali külfet yüklememek amacıyla böyle bir sınırlama getirilmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda her ne kadar yönetim kurulunun üç kişiden fazla olamayacağı düzenlenmişse de bazı hallerde yönetim kurulu üç kişiden oluşsa dahi yönetim işlerini yerine getirmek güç olabilir. Örneğin bağımsız bölüm sayısı çok fazla olan bir yapının idaresi üç kişilik bir kurul ile sağlanamayabilir. Bu nedenle Kanunun aksine yönetim planı ile yönetim kurulu üye sayısının değiştirilmesi mümkündür. Yönetim planında yer alacak bir madde ile yönetim kurulunun kaç kişiden oluşacağı kararlaştırılabilir.
Yönetim planında yönetim kurulunun kaç kişiden oluşacağı net bir sayı olabileceği gibi aralık olarak da belirtilebilir. Örneğin yönetim kurulu 5 kişiden oluşur veya yönetim kurulu 3 ila 5 kişiden oluşur şeklinde madde yazılabilir. Burada önemli husus yönetim planında belirlenen sayının dışına çıkmamaktır. Yönetim kurulu 5 kişiden oluşur kararına rağmen 7 kişilik yönetim kurulu seçilmesi yönetim planına aykırılı taşıyacağından bu şekilde yapılan seçimin iptali Sulh Hukuk Mahkemelerinden istenebilmektedir.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.