ÜLKENİN GÜVEN ORTAMINI İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HALE SOKAN KPSS

banner35

ÖSYM, Ölçme, Seçme ve yerleştirme Merkezi, 19 Kasım 1974 yılında TBMM tarafından kurulan kamu kuruluşu; ADAY SEÇME, SEVİYE TESPİT, UZMANLIK BELİRLEME, KAMU KURUMLARI ADINA YÜRÜTÜLEN BİRDEN FAZLA SINAV SİSTEMİ” Ulusal ölçekte 10 milyonun üzerinde aday sınav hizmeti sunma ölçeğiyle Türkiye’de ve dünyada tek sınav merkezi olan ÖSYM, UYGULADIĞI SINAVLARDA, GEÇERLİ, GÜVENİLİR VE ADİL ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME yapan kurum olma misyonu ile aday seçme, seviye tespit, uzmanlık belirleme ve kamu kurumları adına yürütülen birçok sınav sistemlerine sahip ulusal ölçek ve dünya bazında var olan tek kamu kuruluşudur! Bu tarifle gurur duyduğumuz bu kurumsal kurumun, KPSS (Kamu güvenliği seçme sınavı) yaşananlar bu kurumun ne kadar sağlıklı ve adil çalışıp çalışmadığını kamuoyu sorguluyor. DDK’de ( Devlet denetleme kurumu)araştırıyor!

ÜLKENİN GÜVEN ORTAMINI  İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HALE SOKAN KPSS

ÖSYM, Ölçme, Seçme ve yerleştirme Merkezi, 19 Kasım 1974 yılında TBMM tarafından kurulan kamu kuruluşu;  ADAY SEÇME, SEVİYE TESPİT, UZMANLIK BELİRLEME, KAMU KURUMLARI ADINA YÜRÜTÜLEN BİRDEN FAZLA SINAV SİSTEMİ” Ulusal ölçekte 10 milyonun üzerinde aday sınav hizmeti sunma ölçeğiyle Türkiye’de ve dünyada tek sınav merkezi olan ÖSYM, UYGULADIĞI SINAVLARDA, GEÇERLİ, GÜVENİLİR VE ADİL ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME yapan kurum olma misyonu ile aday seçme, seviye tespit, uzmanlık belirleme ve kamu kurumları adına yürütülen birçok sınav sistemlerine sahip ulusal ölçek ve dünya bazında var olan tek kamu kuruluşudur! Bu tarifle gurur duyduğumuz bu kurumsal kurumun, KPSS (Kamu güvenliği seçme sınavı) yaşananlar bu kurumun ne kadar sağlıklı ve adil çalışıp çalışmadığını kamuoyu sorguluyor. DDK’de ( Devlet denetleme kurumu)araştırıyor!

31 Temmuz 2022’de gerçekleşen 2022 KPSS genel yetenek- Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavlarının iptal edildiği, sınav takvimin de yer alan 2022- KPSS Lisans Alan ve 2022- KPSS Lisan Öğretmenlik Alan bilgisi (ÖABİ) sınavlarının ileri tarihe alındığı anımsatıldı! Yeni KPSS takviminin 17 Eylül 2022’de başlayacağı, sınavı iptal edilen KPSS adaylarından girecekleri yeni sınavlar için herhangi bir ücret alınmayacağı söylendi! KPSS’de oynanan oyunların yakalanması üzerine hemen görevinden alınan ÖSYM başkanının yerine hiç zaman kaybetmeden Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı!

KPSS skandalını değerlendiren YÖK eski başkanı Yusuf Ziya Özcan, ” Soruların hazırlandığı ana bilgisayara kablo bağlandı” iddiasında bulundu. Bu iddia şunu getirmiyor mu? Türkiye’nin içinden geçtiği süreç çok belli. Devlete güven duygusu böylesine azalmışken böyle bir skandalın patlaması daha da yıkıcı olmamışımdır? Bu denetimlerin sonunda çıkacak raporda ya bu skandalın ucu Cemaatlerden birine yâda para karşılığı yapıldığı sonucuna varacak diye düşünmek bir ön tanı olabilir ama sonucu bekleyip göreceğiz! Ankara’da kafeteryalarda açık öğretimin sorularının açıktan satıldığını anımsarsak, sonucun nerelere gideceğini az çok görmüş olacağız!

Yedi iklim yayın evi imtiyaz sahibi Münir Çelik; mağdur olan taraf biziz, biz 120 soruya karşılık 100 bin soru üretiriz! Eğitmenlerimizin belki bir yâda değil soru hazırlama şekli bire bir olabilir ama bızım sorularımızdan benzer faydalanma ÖSYM’ de olabilir, bu durumda mağdur hangi taraf oluyor? Ben biat edecek bir kültür ve kişiliğe sahip değilim, ne cemaatlerle işim olur, nede ÖSYM’den birilerini tanırım. İhaleler almış olabilirim, bu yıl tek ihale aldık buda mevcut durumdadır! Bizim bu soruları hazırladığımız ve elden belli taraflara verdiğimiz doğru değil anlamına gelen açıklamalarda bulunan Münir Çelik, yayınevi matbaasının OS Tim’de yaptığı basın açıklamasıyla bu şekilde tepki verdi!

Diğer yandan Yediiklim yayın evindeki aramaya ilişkin birçok dijital veriler ve dosyalar alınırken, başsavcılıktan yapılan açıklamada” Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir denildi.

Türkçe testinde şifreleme yapmışlar ve şifrelemenin olduğunu” şifrelemeyi ilk kelime ile son kelime yapmışlar. Soruda Cumartesi kelimesi geçiyor. 4. Soruda C seçeneği geliyor, Doru cevap C. Vebayı vurguladığımızda da ilk seçenek hangisi, VeBa , B. Doğru yanıt B” dir. İddiaları da yer aldı.

DDK müfettişlerinin başlattığı sorgulama devam ediyor! Yayın evi iddiaları ret ederken, “Soruları sızdırmadıklarını, aksine yayın evinin sorularının KPSS’de kullanıldığını” öne sürdüler.

DDK,(Devlet Denetleme Kurulu), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Ekiplerinin, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen iç işleri bakanı Süleyman Soylu “Devlet işinin başındadır” ifadesini kullandı.

KPSS sınavına yönelik incelemelere ilişkin açıklamada bulunan DDK başkanı Yunus Arıncı “ Devlet denetleme kurulu olarak KPSS sınavına yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun, ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de devletimizin güvenirliliğine halel gelmesine göz yumarız” dedi. YÖK’ten yapılan yazılı açıklamalarda ,”DDK tarafından gerçekleştirilen denetlemeler ile eş zamanlı olarak YÖK incelemeler başlatmıştır. En kısa zamanda şeffaf bir şekilde kamuya açıklamalarda bulunacağız! denildi.

Tüm bu açıklamaları yetkili kurumların ağızlarından, devletin bakanından aldıktan sonra aklınızın karışmaması mümkün mü? Bu kadar hassas ve titizlikle çalışan kavram ve ona bağlı kurumlar bunca yıllardır olan yanlışlar yaşanırken ne tarafla ilgileniyordu! Orta yerde devletin adamlarının arada bir gidip Cemaatlere yaptıkları görevler hakkında açıklamalarda bulundukları zaman akılları ve tiritlikle çalışma, devlete halel getirmeme anlayış prensibi nerelerdeydi? Kafeteryalarda açık öğretim soruları satılırken bu yetkililer nerelerde görev yapıyorlardı?  Bir Milyon Altıyız bin öğrenci mağdur olmuş, önceden dahası sayıda ne kadar öğrencinin mağdur olduğunu önce Allah sonra bizler vicdanlarımızda yaşayarak biliyoruz! Sormazlar mı sizlere en çok haksızlık yaptığınız “Mülakatlarda açıkça yapılıyor” diye… Neden mülakatı kaldırmıyorsunuz. Size aklın ve bilginin ışığı altında verdiği cevaplar yetmiyor mu? Güldürmeyin Allah aşkına insanı, bunca yıldır aleni bir şekilde gün yüzüne çıkmış hile hurda varken, bu durum karşısında birden kendinize gelme eylemleri boş kalır!

KPSS’de soruların sızdırıldığını iddia ederek başlattığınız soruşturma ve iptal kararı bu ayıbı örtmeyecektir! Zaten güven boşluğu yaşayan millet, özellikle gençler bu mağduriyeti de yaşadı ya, gerisini hak getire! Soruların içine düşürdüğü bu bataklığın suyunu kurutmak, kavram ve kurumların iç demokrasi denetiminden geçer. Buda Demokrasinin, Liyakatin yeniden tahsisinden geçer! En yetkili ağız bile bu konu hakkında açıklama yaparken taraflı ve yanlı açıklama da bulunması düşündürücüdür! KPSS kurumu görev yapmamıştır, yakalanmıştır, bunun özeti budur ve bu durum arkasına saklanılacak bir durum değildir!

haber: erdal demir

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER