PATATES YEM OLDU

banner35

Tarımsal üretim stratejik bir planlama yapılmadığı için geçen sene borsaya fiyat artışıyla neredeyse rekor kıran Patates, bu yıl yanlış tarım politikalarıyla depolarda kırk kuruşa düşerek alıcı bulmayı beklerken çimlenmeye başladı. Patates hayvanlara yem oldu!

PATATES YEM OLDU
Tarımsal üretim stratejik bir planlama yapılmadığı için geçen sene borsaya fiyat artışıyla neredeyse rekor kıran Patates, bu yıl yanlış tarım politikalarıyla depolarda kırk kuruşa düşerek alıcı bulmayı beklerken çimlenmeye başladı. Patates hayvanlara yem oldu!
Tarım üreticileri kendi başını kaşıma çarelerini yani planlamayı kendi pratik piyasa araştırmalarıyla tespit etmeye başladı. Şimdilerde tarım üreticileri maliyeti daha düşük olan hayvan yemleri üretimine yöneldi.
Samandan, buğdaya kadar ithalat politikasına giren ürünlerin bir yanlış politika sonrası oluştuğunu, mazottan, alınamayan teşviklere kadar üreticiyi maliyet artışlarıyla çekilemez duruma gelen tarımdan koparma nokrasına getirdi.
Depolarda çimlenen patateslere yerel yönetimler sahiplenmeye çalışıyor. Kemalpaşa belediyesi Ödemiş’ten on ton patates alarak çiftçiye destek olmaya çalıştı, ayrıca on ton soğanda alacaklarını söylediler. Yerel yönetimlerin bu alımlar konusunda harekete geçecekleri söylemler arasında.
Geçen yıl ihracatın; patates, soğan, domates gibi ürünlerde rövanşta olması, yurt içinde de fiyat artışlarına önemli derecede neden olmuştu. Oysa üretim stratejik bir planlama içerisinde olsa, önce yurt içinde tüketim hacmine göre öncellik tanınıp, ihracata yönelik tonajında belirlenmesi bu planlamanın kendisi olacaktır.
Ayrıca toprağın yapısına gör üretim dağılımı yapılarak, toprağın yeraltı sularını tüketme ve su sarfiyatının da tasarruf yapılmış olacaktır!
Üreticinin üretim kapasitesine doğrudan etki yapan gübre ve mazot fiyatları üretim maliyeti ile, satış fiyatı arasında doğan fark üreticinin zarar etmesine neden olmakta, devletin bu farkı sübvanse edecek tedbirleri daha fazla geciktirmeden ve ayrıca borçların ertelenmesi hususu acil çözüm bulmalı! Çiftçinin de moralsize olmuş hali, ülke ekonomisinin temel taşlarından olan tarımda üretime dönme politikalarını da etkileyecektir!
Tarımda doğru politikalar, üretim stratejisinde ki yapılacak doğru politikalar, şehirlere yığılmış göçlerin kırsal kesime dönüşü hızlandıracak, birçok üniversite mevzununun büyük şehirlerde sıradan görevleri hayata tutunma adına kabul etmesi yerine, toprağına dönüp, üretime katılma ve geleceğine güvenle bakmasına neden olacaktır! Yani Türkiye hem istihdam hem de üretim konusunda ülkeye kaynak sağlama konusunda öne çıkacaktır!


Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2021, 13:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER