ATABAY DİDİM’İN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYOR

banner35

Yörük Efe Gazetesi Yerelde iktidar ve lider araştırma manşet yazısıyla bölgenin nabzını tutmaya devam ediyor. 56. sayımızda "Yerelde lider ve İktidar olmak"projemizde bu hafta Didim Belediyesi manşetimizde yer alıyor.

ATABAY DİDİM’İN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYOR
Yörük Efe Gazetesi Yerelde iktidar ve lider araştırma manşet yazısıyla bölgenin nabzını tutmaya devam ediyor. 56. sayımızda "Yerelde lider ve İktidar olmak"projemizde bu hafta Didim Belediyesi manşetimizde yer alıyor.
Yurt dışına uzanmış adıyla mavi ve yeşile özlem çekenlerin odak noktası olan Didim, her hizmet alanında iyiyi  yakalamayı hak ediyor!
Didim maviyle yeşilin birleştiği yerde tarihin mitolojik yapısına kapı görevi yapan Aydın ilinin gözde ilçelerindendir. Nüfusun yarısından fazlası yurt dışında çalışıyor ve yaşıyor olması Didim’de Yerelde iktidar ve Lider anlayışına yönetimde hakkaniyet ölçüsünün yüksek olduğu bir görev sorumluluğu yüklemektedir! Yüz binleri aşan nüfusuyla yazın hizmetlerin üst düzey olması, burada turizmin beklenen kalitede olması, ikametgahlarında tatil yapanlar için sorunsuz bir tatil sürecini geçirme talebinin en üst düzeyde yerine getirilmesi zorunluluğunu getirmektedir!
Yerleşik yaşayan geriye kalan nüfus yurdun dört bir yerinden gelen burada ticaret yapmaya ve yaşamaya aday olan yaşayanlarla müteşekkirdir!
Bu yaşam şekline ülke genelinde ekonomik çözüm odağı olan yerel iktidarın cevap vermesi, alt yapısını oluşturması oldukça meşgaleli bir görevdir aslında! İşte bu noktada da yerel iktidarın ve Liderin çözüm üretme durumu hiçde kolay değildir. Yani yazın yüz binlerin akın ettiği Didim’de, orada sürekli yaşayanların ticari ve sosyal yapıda entegre olması ayrıca bir uğraş alanı doğurmaktadır! Serbest ekonomi modelinin genelde inşaat sektörüne yığıl yaptığı Didim’de; Arz ve Talep dengeleri oluşurken, hukuksal yapının korunması, yerel iktidarın bu yapı içerisinde vaziyet alıp, ticari ve sosyal dengeleri kurması ne kadar önemli bir kadrolaşma ve hizmet sürecini başlatmayla ilgilidir! Serbest ekonomi modeli yani liberalist sistemde, özel sektörün belediyelerden beklenti ve talepleri, çıtası yüksek rant yapılanmasına doğru çekilmeye çalışılması; iktidar  ve Liderin sosyal ve ekonomik dengelerinin yanında siyasi yapılanmanın da dengede korunması anlamında oldukça meşgaleleri süreçleri yaşatabilir! İşte Didim’de bu saydıklarım yerel iktidar ve lider ile ticari sek törel yapılanmalar arasında bazen uzun sürelere yayılan, hatta toplumsal huzursuzluklara kadar uzanan süreçler; turizm ağırlıklı bir coğrafyada radikal kararların alınması, iktidar ve lideri nelerle karşı karşıya bırakacağının en çok yaşandığı yerlerden biridir Didim!
Turizm sektörü, Deniz ürünleri sektörü, inşaat sektörü, sezonluk alanlarda iş ve yer bekleyen yığınlar; Didim’de yerel iktidarın belediyecilik alt ve üst yapı çalışmalarının yanında nasıl bir yük ve sorumluluk getirdiği geniş zamanlara yayılan ve yaşanan toplumsal tepki ve eylemlere kadar uzandığının ve yaşandığı bir turizm kentidir Didim!
Belki de istediğini alamayan özel sektör ve kamu sektörünün baskıcı tutumlarından, halkın ve STK’nın desteğiyle birçok engeli aşabilen yerel iktidar, bu süreç , içerisinde turizmin zorunlu kıldığı çağdaş şehircilik alanında mesafe kaydetmesi yerel iktidarın ve Liderin başarısı olarak halkın takdirinde olması, iktidarın lideri değişse de, iktidarın uzun süre görev başında olması bu başarının ve yapılan işlerin turizm sektörünün beklenen radikal kararların alınmasıyla yol kat etmesinin karşılığıdır!
Yerel iktidar ve onun Lideri Ahmet Deniz Atabay; bu direnci ikinci kez iktidarın Lideri olduğu dönemde de, Didim’de yaşayanların doğa ve denizden hakkettikleri yaşam koşullarını elde etmeleri için, Didim’in turizm sektöründe yıllara sair kalıcı ve çağdaş gelişiminin önünü açması açısından gösterdiği direnç, istikrar, duruş ve halk ile entegrasyon yapı içerisinde sonuca gitme çabaları Didim adına geleceğin başarılı olması açısından, turizmde doğal güzellik ve tarihi doku yapısının zenginliğinin korunması, Didim’in ekonomik zenginliğinin sonuçlarını ülke ekonomisine ve Didim halkına yansımasını sağlaması Yerel iktidar ve Liderinin başarısı ve sürekliliğini hazırlayan nedenlerdendir!
Bu söylem ve yazımlardan sonra Didim İktidar ve Liderinin birkaç yatırım ve hizmetlerini sizlere tekrar hatırlatmak ve iletmek açısından önemli buluyoruz;
BELEDİYE EKİPLERİ KENT GENELİNDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Didim Belediyesi’ne bağlı ekipler kent genelinde çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Sahil düzenlemeleri,yol yapımları ve alt yapı çalışmalarını kendi imkanları ve Aydın Büyük Şehir Belediyesi bütün şehir yasasına uyumluluğu, başkan Özlem Çerçioğlunun turizm kentine yakışan yatırımları yapmasıyla, Didim alt yapı ve üst yapı değişim ve hizmetlerini üst düzeye çekmiş,
Didim Belediyesi’ne bağlı ekipler vatandaşların daha kaliteli bir kentte yaşamlarını sürdürebilmeleri için ilçe genelinde çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Didim Yalı köy Mahallesi’nde beton kaldırım çalışması ve Efeler Mahallesi vergi dairesi arkasında yol yapım çalışması gerçekleştiriyor. Bunların yanı sıra Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri Efeler Mahallesi Güvenlik Caddesi boyunca çiçek ekimi çalışmaları gerçekleştirerek caddeyi görsel anlamda zenginleştiriyor.
Yoran Mübadele Anı ve Kültür Evi Türkiye’ye örnek oluyor
Tarihi dokuyu koruma ve ortaya yenilerini çoğaltarak, tarihi ve kültürel zenginlikleri turizme kazandırma ve sunma açısından önemli işler yapan İktidar ve Lideri Ahmet Deniz ; Didim’in Tarihi'ne ve Kültür’ne, ışık tutmak amacıyla, Hisar Mahallesi’ndeki binlerce yıllık tarihi Apollon Tapınağı karşısında yer alan ve dönemin İmar Müdürü, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Mimar E. Öznur Gün doğdu tarafından restore çalışması yapılarak Didim’e kazandırılan Didim Belediyesi Mübadele Anı ve Kültür Evi (MÜBEV) Türkiye’deki diğer yerel yönetimlere ilham kaynağı oldu.
Gemlik’e Mübadele Evi kazandırmak amacıyla bir araya gelen Gemlik Belediyesi ile Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği, Didim Belediyesi tarafından restorasyon çalışması gerçekleştirilerek kentin kültür ve tarihi değerlerinin yaşatıldığı bir müzeye dönüştürülen, Mübadele Anı ve Kültür Evini incelemek üzere Didim’e geldi.
Gemlik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Çağrı Selçuk, Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, Kuşadası Giritliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel MÜBEV’ ziyaret etti. Konukları, Didim Mübadele Anı ve Kültür Evi projesinin yürütücüsü ve mimarı Didim Belediye Başkan Yardımcısı E. Öznur Gündoğdu karşıladı. MÜBEV’i gezen misafirler mübadele sunumunu beğenerek izledi.
Gezi ve sunumda Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Badeser Dumlupınar ve Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Başak Kamacı da yer aldı.
MÜBEV’in envanteri ve aynı zamanda kendisi de korunması gerekli bir kültür varlığı olan Aydoğan Evi hakkında konuklara bilgiler veren Gündoğdu, müze yapılması konusunda, herhangi bir firmadan hizmet alınmadığını tamamen Didim Belediyesi’nin öz kaynakları ve kendi çalışmaları ile gerçekleştirildiğini belirtti.
MÜBEV’İ inceleyen ve takdir eden Gemlik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Çağrı Selçuk, MÜBEV’in mübadele döneminin kültürel ve sosyal açıdan, sergi ile sunumun çok iyi olduğunu, Didim’in kent belleğini oluşturduğunu ve projenin Türkiye’ye örnek gösterilebilecek başarıda olduğunu belirtti.
Gemlik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Çağrı Selçuk, başarılı çalışmalarından dolayı projenin yürütücüsü Belediye Başkan Yardımcısı E. Öznur Gündoğdu’ya teşekkür ederek, yanlarında getirdikleri meşhur gemlik zeytini ve hediyelik eşyadan oluşan hediye paketini taktım ederek, kendilerini Gemlik’te de misafir etmek istediklerini dile getirip Gemlik’e yapılacak olan Mübadele Evi projesine davet ederek katkı sunmalarını rica ettiler.
TARIMI YOK SAYMAK İNSAN VE YAŞAMI YOK SAYMNAKTIR
ÜLKE EKONOMİLERİ; geleceği teminat altına almak adına uzun yıllara sair planlanır! Bu plan ve projelerin en önemlisi, Tarım denilen yaşam kaynağının sürekli teknolojiye dayalı ve üretimi teşvik eden devlet desteğiyle geleceğe ulaştırmak, yaşamı risklere karşı teminat altına almak devletin ilke olarak temel sorumluluğudur!
En büyük güç ABD ve AB’de bulunan devletler; yüksek teknolojiyle üretime dönük tarımı; dünyaya yayılan politikalarının öncü gücü yapmıştır. Örnek mi istiyoruz; bir zamanlar Türk pamuğu kalitesiyle ve dekoltesiyle ün yaparken, ABD denilen emperyalist güç daha ucuz pamuk politikası ve o dönemin bakanının desteğiyle, ayrıca konulan kota ile üretim yapan köylüyü ve pamuk tüccarlarını yılgınlığa sürüklemiş, bugünlerde canlanan pamuk üretimi ne yazık ki eskiyi her haliyle aratır olmuştur!
Buradan anlaşılan şey, yanlış politikalar yaşamın ana damarı olan tarım, bitkisel üretim, ziraat yani ekolojik yapıyı asimilasyon yolu ve içeriden alınan destekle kendisini yok edecek duruma getirmiştir!
Yeterince söyledik yetmedi ama Koronavirüs’un attığı tokat, bugünün yönetimini gerçekle yüzleştirmiş “ekilmedik bir metre kare yer kalmayacak” diyenler Türkiye’nin tarımdaki kaybettiği mesafenin gerçeğini yeryüzüne çıkaran bir itirafı olmuştur!
Didim belediyesi Didim’de Lavanta üretimiyle bir farklı sayfayı açmıştır! Ayrıca bahçecilik de sebzecilik ve zeytin ve zeytin yağı üretimi de hatırı sayılır boyutlardadır!
Her alanda olduğu gibi her şeyin yerel iktidardan beklenmesi, tarım ve tarım ürünlerinin de belediyelere ait alan ve halkın yaptığı tarım ürünlerine destek koyacak, Pazar yaratacak çalışmaları da ilerleyen süreçte yapabilecek bir iktidar ve Lider beklentisi gerçekleşecektir, beklenen budur!
DOĞAYA SAHİP ÇIKAN BİR YEREL İKTİDAR VE LİDER ASLA UNUTULMAYACAKTIR
Didim Belediyesi’nden doğa katliamı ile ilgili gerekli  görev yapma yetkisini kullanma yerel yönetimin gereği, liderin tavizsiz duruşudur!
Didim Belediyesi, bir basın yayın kuruluşunda yayınlanan “Didim’de Doğa Katliamı” haberi ile ilgili olarak basın açıklamasını yapmada gecikmedi. Didim Belediyesi, “Bugün, bir grup yayın amacı belli basın organında çıkan "Didim'de Doğa Katliamı" başlıklı haberlere cevaben, pazartesi günü yapmış olduğumuz bilgilendirme paylaşımını tekrar etme gereği duyuyoruz. Çamlık Mahallemizde bulunan mera alanlarımızda, Didim Kaymakamlığı tarafından belirtilen sürede boşaltılmaması sebebiyle Belediye Ekiplerimiz tarafından 4342 sayılı Mera Kanunu'nun Mera ve Otlakların Korunması başlıklı maddesi gereğince alanda bulunan yapı ve tel örgülerin gerekli tahliye işlemleri gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda bölgeye izinsiz dikilen ağaçlar da yine aynı kanun kapsamında sökülerek dikimi gerçekleştiren şahıslara teslim edilmiştir. Gerçeğe aykırı ve gerekli araştırmalar yapılmaksızın, kaynağı belli olmayan, tarafımızı zan altında bırakacak şekilde suçlayıcı ve hukuka aykırı yayın yapan kuruluş hakkında gerekli hukuki işlemler tarafımızca başlatılmıştır” dedi
Örneklerini suna bileceğimiz birçok hizmetlerin Didim’e kazandırdığı artı değerleri uluslar arası arenaya taşıması ve markalaşacak yerelde ki  kültürel zenginlikleri tarihi doku içerisinde koruyarak taşıması, Didim’in geleceği  açısından oldukça önemlidir!
Deniz ve mavi turizm için neyi ifade ediyorsa , karşı eylemler nereden gelirse gelsin buna bir duvar örerek dur diyecek iktidar ve Lider, Didim’in gelecek kuşaklara bırakacağı miraslar açısında oldukça önemlidir!
Rant uğruna coğrafyada doğayı ve denizi talan edeceklere karşı halk ve STK ile verilecek her mücadele mukaddes kabul edilip, bu irenci çoğaltmak için gereken yapılmıştır dahası yapılmalıdır anlayışı yaygınlaştırılmalıdır!
*Bu sayımızda  Didim ile yapılan manşet araştırması bu kadarla bitmiyor, ancak özetleyerek yazdıklarımızın  karşısında sizlerinde Daha iyisi olsun diye yapacağınız eleştirileri gazetemiz mail adresi olan “yorukefehaber @gmail.com” adresimize yazmanız durumunda tüm eleştiri ve önerilerinizi iktidar ve Lider makamına ileteceğimiz, takipçisi olacağımız anlamında bilgiyi de sizlere iletmiş olalım!
Gelecek sayımızda Germencik ilçemizde “İktidar ve Lider” manşet araştırma yazımızla sizlerle buluşacağız. Kalın sağlıcakla.
 
 
 


Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2021, 14:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER