Erdal Demir Yazdı

banner35

Yörük Efe Gazetesi Köşe Yazarı Erdal Demir bu haftaki makalesinde Aydın Bölgesi'nin en önemli konularından biri olan Jeotermali kaleme aldı.

Erdal Demir Yazdı

JEOTERMALECİLERE DİRENENLERLER ARASINA GİREN  KORONAVİRÜS ENGELİ

JEOTERMALCİLER basının  sus pus haline gelmesi için büyümü yaptılar yoksa, sihirli değnek mi var ellerinde! Ne güzel basın, STK’ları, kamuoyu neredeyse kulaklarının üstüne yatmış, kış uykusuna dalmış gibiler. Yoksa Jeotermal teknolojisi, çağa uyarlandı da haberimiz mi yok?
Yok, yok; Koronavirüs nasılsa günah keçisi, vur sırtına gitsin ölümleri, hastalıkları.İnsan oğlu işte nasılda erken unuta biliyor! Korku mu desek adına? Hiç kimse Koronavirüsten başka bir şey ile, hayat mayat meselesiyle uğraşmıyor! Mesela zamlar yağmur gibi, maaş zamlarında işçi gelir vergisi yüzde on beşten, yüzde yirmiye çıkacak ve bu şekilde devam edecek tırtıklamalar, kimse farkında değil! Emekli can çekişiyor, Allah şükür bugünlere de diyerek ne yapacaklarını bilmeyen on üç milyon beş yüz bin emekli tık yok! Demek ki bu ülkede her şeyin örtbas olması ve unutturulması, açlığa mahkum edilmeye bile karşılık verilmemesi için bir illet yeterli!
 
Alın size Koronavirüs illeti, uğraşın durun! Jeotermal kimin umurunda!
Aydın dünyanın en güzel doğasına sahipti desek üzülür müyüz? Evet üzülürüz! Nasıl üzülmeyelim!
Burnumuzun dibine kadar sokulmuş Jeotermaller ne iş yapıyor?
Konut mu ısıtıyor?  Seralarımı ısıtıyor?  Hayır, %95 elektrik üretiyor.
Kapitalistlerin ve yandaşları zenginleştiriyor! Aydın halkını öldürüyor1 Ekolojik yapıyı bozuyor1 Yer altı ve yer üstü suları kirletiyor1 Tarımı ve tarım ürünlerini, yiyeceğimiz sebzeleri NOR ile donatıp bizi zehirliyor ARTIK KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL, NE GIDALAR, NE TEMİZ HAVA, NEDE DOĞANIN yapısının bozulması! Olmasın bakalım, kuraklık bağıra, bağıra geliyor, doğa cezalandırıyor! Canınız sıkıldı değimli bu kadarda yazılırımı diye! Yazacağız topluma, doğaya, ekolojik yaşama, çifte standart yaratanlara karşı yazacağız unutamadan! Vallahi billahi Jeoretmal ne paralar harcadı bilmemem(Bildiğimizde var tabii ki) bu kadar elini kolunu rahat sallayıp, gelsin paralar diye hiç bu denli nefes almamıştı!
 
Bol sülfatla incir bitiriyor, ihracatı bitiriyor!
Topraklar kamulaştırılıp, yandaşların jeotermal yapılandırması güçlendiriliyor!
Köylünün tarım topraklarını yüksek paralarla satın alan dışarıdan gelen yatırımcılar, işsizliği körüklüyor.
Bu durum daha az mı tehlikeli, insan hayatı, ekonomisi ve doğa için, ekolojik yapı için.
Kolayı var ama işine gelmeyenler, durumdan getirim sağlayanlar, bu işe biyolojik hastalık gibi bakmamızı, aşı üretimi beklememizi istiyorlar sanırım!
Artık köylüye direnme yok denemiyor ama sosyal mesafeyi ihlal ettiniz alın size mükâfatınızı diyerek, direncin umutlarını eldeki ceza yazma silahı ile yok etmeye çalışıyorlar!
Yıllardır alacaklarını almayan, işten çıkarılan maden işçileri yürüyor diye açlıktan nefesleri kokanlara sosyal mesafeyi ihlalden cezalar yağıyor! Yürürsünüz değimli, biz devletiz güçlüyüz diyenlere cevap; “devlet millettir!”
Vay be Koronavirüs sen nelere kadirsin!
 
Yazmaya devam etsem sabaha dek sayfaları doldurup canınızı sıkarım biliyorum! Kaç yıldır yazıyorum ne işe yarıyor! Güçlüyü, gücüyle paylaşıma ortak olmayı gözden kaçırmayanları arkasına alan alana! Toprakları alıp, Jeotermali yapan yapana! En çok Jeotermal sayısına sahip olduk çok şükür! Kaç tanesi Aydın' nın!
Büyük Şehir başkanı Özlem Çerçioğlu han fendi; biz Jeotermal olmasın,yenilebilinir enerji olmasın, Allah vergisi yer altı sularımızdan devlet ve millet faydalanmasın demiyoruz; biz doğru ve bugünün teknolojik yapısına uygun  ve alt yapısı  buna göre hazırlanmış Jeotermal santralleriyle ürettim yapılsın diyoruz! Aynen, tamda her dürüst ve bilinçli kalemlerin  dediği gibi uyarıyor! Peki ya sonuç!
Bu arada en sonunda Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, konuya el atıp Sivil toplum örgütleri, Sendikalar, neredeyse tüm siyasi partileri bir araya getirme başarısını sağladı. Örgütlülük bu işi çözmeli. Başka çaresi yok. Yok  ama herhalde en büyük engel, Koronavirüs şimdilerde! Kırmızı ışık var dikkat edin, cezayı yersiniz! Zaten bir lokma ekmeye muhtacız, birde kapımıza icracının güçlü eli değmesin!
Jeotermal ölüm kusuyor. Jeotermal ekolojik yapıyı öldürüyor. Jeotermal işsizlik ordusunu yaratıyor. Jeotermal Aydını yutuyor. Jeotermal sahiplerinin kurduğu dernek; gazetelere haberler yazdırıp, tahkiye yaptırıyor. Aracı kalemler bulup, birilerini zenginleştirip, başkaca kapılarda yeni mamalar arayan kalemler yaratıyor!
Yutmayız beyler yutmayız. Küresel ısınma Türkiye’nin en büyük 3.Menderesin seviyesini düşürüyor öylemi? Menderes ta Uşaktan kirleniyor, dericilerin atığından, sanayinin ağır metal atığından ya da zeytin fabrikalarının kara su atığından öylemi?
 
Hangisi insanı öldürüyor. Bacalarınız mı yoksa o atıklar mı? Jeotermal akışkanlığı neler yapıyor beyler bunun cevabını kamufle edemezsiniz!
 
Telöre ettiğinizi sandığınız bizim aklımızdır! İnkâr edemeyeceğiniz ise sizin insan ve doğaya, para hırsıyla yaptığınız katliamdır!
 


Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2021, 15:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER