TOPLU YAPILARDA TEMSİLCİNİN OY HAKKI (1)

Sayın okurlarım bugün gelen bir soruyu cevaplayan yazı ile karşınızdayız.

SORU: Merhaba, 4 bloğu 20 daireden, 6 bloğu 10 daireden toplamında 10 bloktan oluşan bir toplu yapıda oturmaktayız. Her bloktaki daire sayısı değişmekle birlikte toplu yapı için alınan kararlarda her blok aynı oran ile temsil edilmekte. Bu durum bloklar arası eşitsizliğe yol açıyor alınan kararları da etkilemekte. Blokları temsil oranı neye göre belirlenmektedir?

CEVAP: Toplu yapılar kat mülkiyetinde önemli bir alan oluşturmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da özel başlıklar altında yönetim şekli ve ilgili birçok konu hüküm altına alınmıştır. Uygulamada da sıklıkla karşılan bir sorun olan toplu yapı yönetimleri ve alınan kararlar, kanun hükümleri ve yönetim planı uygulanmadığı takdirde içinden çıkılmaz sorunlara ve ciddi eşitsizlere sebep olabilmektedir. Aşağıda toplu yapılarda temsiliyete değinerek sorumuza yanıt arayalım.

Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim planında toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim planında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticilerinden oluşur. Toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim planında belirtilir.

Toplu yapının idaresi yukarıdaki şekillerde kurulabilirken temsilciler kurulu üyeleri arasında temsil ettikleri bloklar bakımından eşitsizlik olmaması amacıyla oy hakkı yönetim planınca belirlenememektedir. Kanun ile kesin hükme bağlanarak toplu yapı temsilciler kurulunda; yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptir.

Bağımsız bölüm sayısı farklı olan blokların aynı oy sayısına sahip olması mümkün değildir. Nasıl ki gider yükümlülüğü her blok için bağımsız bölüm sayısı ev arsa payı oranına göre hesaplanıyorsa toplu yapı temsilciler kurulunda da her blok kendi bağımsız bölüm sayısı oranında oy hakkına sahip olarak alınacak kararlarda eşitliğin sağlanması hedeflenmiştir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.