Taşınmaz Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi -12-

3091 sayılı kanuna göre infaz yani kararın yerine getirilmesi, üzerinde anlaşmazlık bulunun taşımaz malın bulunduğu yerde, mütecavizin taşınmaz mal üzerindeki tecavüz veya müdahalesi durdurularak, taşınmaz malı o andaki durumu ile zilyetine teslim edilir.

İnfazın yapılabilmesi için infaz memuru önceden tespit ve taraflara tebliğ edilen gün ve saatte, gerek görülüp görevlendirilmiş ise teknik elemanlar ve güvenlik görevlileri ile birlikte taşınmaz malın bulunduğu yerde hazır bulunur. İnfaz memuru tarafların gelip gelmediğini kontrol eder. Mütecavizin gelmemesi halinde, mütecavizin bulunmadığı tutanağa geçirilerek infaz sırasında hazır bulunmak üzere yöre halkından iki kişi seçilir. Verilen kararın infazını güçleştirecek veya engelleyecek bir durum olması halinde güvenlik kuvvetlerinin gerekli önlemleri alarak güvenliğin sağlanmasından sonra infaz işlemine başlanır.

İnfaz memuru tarafından yetkili makamca verilen infaz kararı okur ve kararın birer örneğini taraflara vererek gerekirse kararın içeriği hakkında açıklamalarda bulunur. İnfaz memuru tarafından Mütecavizin, tecavüzü veya müdahalesi sonlandırılarak, taşınmaz mal mahallinde zilyet veya zilyetlere teslim edilir. Zilyede teslim edilecek taşınmaz mal kilitli veya kapalı ise açılması zorunludur.

Taşınmaz mal kilitli veya kapalı ise açılması infaz mahallinde hazır bulunan mütecaviz veya vekilinden, bunlar yoksa aile efradından veya işçilerinden reşit olan kişilerden taşınmaz malı açması istenir, gerekirse zorla açtırılması suretiyle yapılır. Bunların mümkün olmaması halinde, infaz memuru tarafından tutanağa geçirilmek suretiyle kilit ve her türlü tertibin kırılarak açtırılır.

Yetkili makam tarafından verilen kararın infazı sırasında mütecaviz, anlaşmazlık konusu taşınmaz mal üzerinde mülkiyet, kira vs. üstün bir hakkı bulunduğunu ileri sürse bile, kararda da belirtilmiş olduğu üzere yargı yoluna başvurması gerektiği bir kez de sözlü olarak kendisine duyurulur. Taşınmaz mala mütecavizin ikinci defa veya onun yararına başkaları tarafından bilerek yapılacak tecavüz veya müdahalenin suç teşkil edeceği ve Kanunun 15 ini maddesi uyarınca cezalandırılacağı belirtilir ve infaz tutanağı düzenlenerek imza altına alınır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.