Erlaçin” Yeni inşaat ruhsatı alacak olan binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur”

banner35

TMMOB Aydın İl Temsilcisi Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Erlaçin; mantolama yapma zorunluluğu olmadığını belirten yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

Erlaçin” Yeni inşaat ruhsatı alacak olan binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur”

TMMOB Aydın İl Temsilcisi Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Erlaçin; mantolama yapma zorunluluğu olmadığını belirten yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Erlaçin artan enerji tüketim fiyatları nedeniyle bir çok binanın dış cephesine mantolama yapıldığını belirtti ve açıklamasına şu şekilde devam etti;

“Son günlerde artan enerji tüketim fiyatları nedeniyle pek çok binanın dış cephelerinde MANTOLAMA yapılmaktadır.

Mantolama, adı üzerinde manto gibi bir yalıtıcı aracılığı ile binaların giydirilmesi işlemidir. Tanım olarak, “ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem” de denebilir. Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütününe denmektedir.

Yeni inşaat ruhsatı alacak olan binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur, ancak mimari projeyle uyumlu ISI YALITIM RAPORU düzenlenmesi zorunludur.

Çevremize baktığımızda ise mevcut binalarda (01.01.2011 den önce yapı ruhsatı almış ya da iskan ruhsatı bulunan binalar) mantolama yapıldığını sıkça görmekteyiz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi böyle bir ZORUNLULUK KESİNLİKLE YOKTUR.

Halkımız enerji tasarrufu sağlamak amacıyla binasında mantolama yaptırmaya karar vermişse ki (apartmanlarda % 51 çoğunluk gerekir) öncelikle bulunduğu belediyeden mantolama izni ve daha önce almış olduğu ruhsata ait ısı yalıtım projesi değişeceğinden mutlaka yetkili bir makina mühendisinden ısı yalıtım raporu alması gerekir.

Ancak bu işlemi takip etmesi gereken ilgili belediyenin ilgili müdürlüğünün konuya uzak olması nedeniyle vatandaşlarımız mantolama sonucunda türlü sıkıntılara maruz kalmaktadır.

Mantolama yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken kurallar ise;

Mantolama yapılacak binaya ait ısı yalıtım raporu,

Piyasada farklı türde pek çok malzeme olduğundan ötürü kullanılacak yalıtım malzemesinin onay raporları,cinsi ve ısı yalıtım katsayısına bağlı olarak kalınlık seçimi,

Mantolama firmasının güvenilir ve işinin ehli olması,

Sözleşme yapılması ve sözleşmede her türlü detayın belirtilmesi,

İşçi sağlığı ve iş güvenliği.(Kurulacak iskelenin denetimli kontrolü)

Halkımız mantolama konusu ve mesleki diğer konularda tüm bilgiyi Makina  Mühendisleri Aydın İl Temsilciliğinden alabilir” ifadelerine yer verdi.

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER