AYDIN BÜYÜKŞEHİR OTİZMLİ ÇOCUKLARI UNUTMADI

banner35

Aydın Büyükşehir otizmli çocuklara destek olmak amacıyla “Otizm Destek Merkezi’ni” hizmete açtı. 300 bin otistik bireyin bulunduğu ülkemizde, otizmli çocuklara ve ailelerine yapılabilecek en önemli desteklerden birini veren ve hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu açılışı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel eşliğinde yaptı.

AYDIN BÜYÜKŞEHİR OTİZMLİ ÇOCUKLARI UNUTMADI
Aydın Büyükşehir otizmli çocuklara destek olmak amacıyla “Otizm Destek Merkezi’ni” hizmete açtı. 300 bin otistik bireyin bulunduğu ülkemizde, otizmli çocuklara ve ailelerine yapılabilecek en önemli desteklerden birini veren ve hayata geçiren  Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu açılışı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel eşliğinde yaptı.
Efeler İlçesi’nin Adnan Menderes Mahallesi’nde düzenlenen açılış töreninde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Aydın Milletvekilleri, Siyasi Parti temsilcileri, Millet İttifakı Belediye Başkanları katıldı. Destek Merkezi’nin kurdelesini kesen Başkan Özlem Çerçioğlu otizmde erken teşhis ve erken eğitimin önemini vurguladı. Merkezde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Çerçioğlu;
“Otizm doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında çıkan bir farklılıktır. Otizm bir hastalık değildir. Maalesef ki istatistiklerde 54 çocuktan bir tanesi otizmli ve bu konuya  ciddi anlamda eğilmemiz gerekiyor, eğitimli olmamız gerekiyor. Çocuklarımızın ilk 3 yılında çok dikkat etmemiz gerekiyor. Otizmin en önemli belirtileri ise araştırmalarım sonucunda; Göz temasının hiç olmaması, konuşmada gecikme olması, çevreleriyle ilgilenmiyor oluşları. Velilere sesleniyorum; bu belirtilerle karşılaşırlarsa çocuklarını en kısa sürede uzman bir hekime götürmeleri gerekiyor. Otizmde erken teşhis ve eğitim  çok önemli; çünkü tedavisi yok, ilacı yok. Haftada 40 saat eğitim alına bilinirse çocuklarımız otizmden kurtulabilir. Bizde buradan yola çıkarak çocuklarımız için bu merkezimi açtık” ifadelerine yer verdi.
CHP grup Başkanvekili Özgür Özel ise yaptığı konuşmada; “Bugün burada Aydın Büyükşehir Belediyesi ;yaptıkları işte Aydın’a ve bizlerin kanalıyla, basının kanalıyla bütün Türkiye’ye gösteriyorlar. 1985’te her 2500 bireyden bir tanesi otizmli oluyordu. Bugün ise 54 doğan çocuktan bir tanesi otizmli. Bunda 2 faktör var. Düşük olanı artık aileler bilinçli olduğu için daha kolay teşhis edilebiliyor. Esas faktör ise; kirlenen su, kirlenen hava, stres ve suya, gıdaya karışan ağır metaller ve bunun sonucunda ortaya çıkan 54’te bir otizmli çocuk sayısı daha çok görücez. Ama otizmli bir çocuk doğduğunda 3 yıl vaktimiz var. . İlk 3 yıl içinde teşhis eder ve yoğun eğitime ne kadar erken başlarsanız, bunun ilacı tedavisi bu. Haftada 40 saat eğitim alınması lazım. Bunun altından hali vakti yerinde olan insanlar dışında altından kalkmak mümkün değil. Bu yükün altında ancak devlet ve elini uzatırsa yerel yönetimler kalkar. Eğer bir otistik çocuğu eğitmezseniz onu geri kazanmanız mümkün değil. 10 tanesinden 1’i dahilik derecesinde akıllı olabilen diğer 9’u da topluma kazandırılabilen bu çocuklar, eğitim yoksa hem kendileri ömürleri boyunca heba oluyorlar hem de aileleri için ciddi güçlükler yaşanıyor. Eğitilmeyen otistik çocukların ailelerindeki boşanma oranı yüzde sekseninci; zaten sebebi kesin bilinmeyen genetik yatkınlığın rol oynadığı düşünülen ama artan sanayileşme ile kötü hava koşulları ve çevrenin kirletilmesiyle de arttığına inanılan bu hastalık bide çocuğa annesi babası boşanmış bir birey olarak yeni bir yük getiriyor; güçlükler yaşanıyor.
Normalde başka yerlere, çok daha popülist bir işlere para ayırabilecekken böyle bir meseleye para ayırmak, bir annenin yüreğinden geçebilecek, bir sosyal belediyeciliği özümseyebilmiş yöneticinin yüreğinden geçebilecek ve herhalde erkeklerden önce kadınların aklına gelebilecek bir iştir. Bu özelliklerin hepsinin de başkanda ve ekibinde vücut bulduğunu görüyoruz. Genel başkanımızın da dediği gibi bir belediye iyi bir iş yapıyorsa onu anlatmak yetmez onu bütün Millet İttifakı belediyelerine de örnek göstereceğiz. Bu örnek proje, çocuğundaki farklılıktan ürken ve kendisini yalnız hisseden çok sayıda ailenin umudu olacak, yolunu aydınlatacak. Hepimiz bu projenin bir tanıtım elçisi olmayız” ifadelerine yer verdikten sonra başkan Çerçioğlu ile birlikte Otizm Destek Merkezi’nde incelemelerde bulundular.

 
 


Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2021, 22:19

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER