PROJEYE AYKIRI ÇATI TADİLATI

Bu yazıyı karantina koşullarında yazıyorum. Siz okurlarımdan kendiniz ve toplum için çok dikkat olmanızı rica ediyorum.

         634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesinin birinci fıkrasında "kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar" hükmüne yer verilmiştir. Bu konuda en çok uyuşmazlıkların yaşandığı alanlardan biri de çatılardır.

Kanunun bu hükmüne göre; anataşınmazın çatısının eskimesiyle diğer bağımsız bölümlerde zarar ve hasara yol açacak etkenler yaratabilir. Bu tamiratın acil ve zorunlu olduğunun ispatlanması durumunda çatının tamiri konusunda kat malikleri kurulunca bir karar almaya yada bu tamiratın yapılması için kat maliklerinin rızasının alınmasına gerek yoktur.

 Ortaya uyuşmazlık çıkması halinde uyuşmazlık konusu taşınmazın tescilli mimari projesi incelenir. Çatı yapısının projeye uygun olup olmadığına bakılır. Eğer uygun ise ona göre işlem yapılır. Çatı yapımı proje değişikliği gerektirmekte ise kat maliklerinin oybirliği ile karar almaları gerekir. Bu hususta kat maliklerinin almış olduğu bir karar bulunmuyorsa yani Anataşınmaza ait proje tüm kat maliklerinin muvafakatı ile değiştirilip belediyece onaylanmadıkça, projedeki biçimin korunması ve onarımın projesine ve tekniğine uygun olarak yapılması gerekir.

Yeni çatı yapılmasının binaya değer katması, daha estetik olması, kat maliklerinin onayı alınmadan projeye aykırı değişiklik yapılmasını gerekli ve haklı kılamayacağı gibi projeye aykırı olarak yapılan işlerin giderlerini yapanın diğer kat maliklerinden isteme hakkı da yoktur. Başka bir deyişle Kat Mülkiyeti Kanunun 19. maddesine aykırı şekilde ve projesinde yer almayan biçimde yapılan çatının yapım giderinden bu duruma onay vermeyen kat malikleri sorumlu tutulamaz.

Kısaca yıpranan çatın var ise taşınmazın ana projesine uygun olarak yapılan onarım giderlerinin (gerekli yalıtım, su sızdırmasının önlenmesi onarım giderleri vs.) tespit edilmeli Bu gider tüm malikler tarafından payına düşen miktar yönünden sorumlu olacaktır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.