PROFESYONEL - APATMAN YÖNETİMLERİNDE HUSUMET

Sevgili okurlarım maalesef korkunç bir haftayı geride bırakarak yeni bir haftaya merhaba diyoruz. Ormanlarımızın yanması, yangınlara karşı yaşadığımız çaresizlik, Konya’da ki tüm ülkeyi gerek katliam, Van ve Rize’de ki sel felaketleri, Antalya’daki vahşi kadın cinayeti hepsi birlikte ele aldığımda beni “akılda yangın var” noktasına getirdi. Tüm yaşam alanlarımıza sahip çıkmalıyız. Sahip çıkmamız gereken yaşam alanlarımızdan biri de site, apartman ve toplu yaşam alanlarıdır.

Bugünkü yazımızın konusu profesyonel yönetim olsa dahi site ve apartman yönetim kurullarına karşı açılacak davalardır. Toplu yaşam alanlarından olan site ve apartmanlarda en önemli yönetim mercii kat malikleri genel kurulu toplu yapılarda ise temsilciler kuruludur. Kanun maddesinde kat malikleri ve temsilciler kurullarında alınan kararlara karşı izlenecek yol belli olup içtihatlar ile de artık istikrar kazanmıştır. Ancak profesyonel yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplu yaşam alanlarında tereddütler oluşmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi uyarınca; kat malikleri kurulunca verilen kararları hukuka aykırı bulan hak sahipleri karar aleyhine, kurul toplantısına katılıp aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir. Bu düzenleme konu ile ilgilenen herkes tarafından artık eksiksiz olarak bilinmektedir.

Ancak profesyonel yönetimler tarafından yönetilen site ve apartmanlarda bu konuda tereddütler yaşanmaktadır. Normalde kat malikleri kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir. Kanunun bu hükmündeki «yönetici» sözcüğünden amaç edilenin sitenin yasal yöneticisi ve yönetim kurulu olduğuna dair hiçbir kuşku ve duraksama mevcut değildir. Yönetim kurulunun, yönetim hizmeti almak amacı ile profesyonel yönetim hizmetleri sözleşmesi yapması sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Yönetim kurulu kat maliklerine karşı bir vekil gibi sorumlu olmaya devan edeceğinden, davanın profesyonel yönetim olsa dahi seçilmiş yönetim kurulu üyelerine karşı davanın yöneltilebilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.