ORTAK YERİN BAZ İSTASYONU İÇİN KİRALANMASI

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre anataşınmaza ait ana duvarlar, avlular, çatılar, bacalar, genel dam terasları her halde ortak yerlerden olup, nitelikleri itibariyle mimari projesinde yer almadığı sürece kat maliki veya malikleri tarafından işgal edilip kendi ihtiyaçları için kullanılamaz. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. Anayapının dış duvarlarının çatı veya damının kiralanması gibi önemli yönetim işleri ise ancak bütün kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılabilir.

         Anayapının duvar, dam veya teras gibi ortak yerlerine kurulacak olan baz istasyonu ise önemli yönetim işlerindendir. Bu nedenle baz istasyonu kurulabilmesi için öncelikle tüm kat maliklerinin toplanarak oy birliği ile karar alması gerekmektedir. Bir tek kat malikinin dahi olumsuz oy kullanması baz istasyonu kurulmayacağı anlamına gelmektedir.

         Uygulamada kat malikleri kurulunda veyahut ortak yerlerin kiralanmasında kanunda belirlenmiş toplanma ve karar sayılarına uyulmamakta ve hatta bazen kiracıların katılımı ile karar alındığı görülmektedir. Kat malikleri kurulu her bağımsız bölümün maliklerinden oluşur, kiracıların kat malikleri kuruluna katılabilmesi mümkün değildir. Bunun istisnası vekâleten katılım olabilir ki bu durumda da yine kat malikini temsil etmektedir. Baz istasyonu kurulması kararları da oy nisabına uyulmadan alınabilmekte ve aslında geçersiz olan kiralama işlemleri yıllarca sürebilmektedir.

         Kat malikleri kurulunca, usulüne uymayarak ve oy birliği sağlanmadan alınan ortak yere baz istasyonu kurulması kararının herhangi bir şekilde geçerli olabilmesi mümkün değildir. Bu şekilde alınan kararlara karşı her kat maliki dava açma hakkına sahiptir. Açılacak dava ise taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde el atmanın önlenmesi davasıdır.

         Baz istasyonu kurulması kararı usulüne uygun olarak ve oy birliği ile alınmış ise geçerli olacaktır. Bu şekilde olumlu oy kullanan maliklerin el atmanın önlenmesi davası açabilmesi mümkün değildir.  Kiralamadan elde edilecek gelir ise her kat malikine arsa payları oranında paylaştırılmalıdır. Kira bedelinin bir veya birkaç kat maliki arasında paylaştırılmasına karar verilemez.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.