OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI

SORU:  Merhaba, apartmanımızda her yıl haziran ayının ilk haftası kat malikleri genel kurulu toplantısı yapıyoruz. Apartmanın tesisat yeniliği ve mantolama tadilatı için büyük masraflar altına gireceğini öğrendik. Bunun için kat malikleri kurulunu yeniden toplamamız mümkün müdür, yönetici kat malikleri kurulunun yıllık toplantısını yaptığını bunun mümkün olmadığını söylüyor?
CEVAP: Site ve apartmanlarda kat malikleri kurulu her yıl bir defadan az olmamak üzere toplanmak zorundadırlar. Kat malikleri kurulu toplantı zamanı yönetim planı ile belirlenebilir eğer belirlenmemişse Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre her yılın ocak ayı içinde yapılmalıdır. Yönetim planıyla veya Kanuna göre yapılacak toplantı olağan genel kurul toplantısıdır. Bu zamanların dışında yapılacak genel kurul toplantıları olağanüstü toplantılar olacaktır.
Olağanüstü genel kurul toplantıları Kanununda belirli şartlara tabi tutulmuştur. Yönetici, denetici veya kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine olağanüstü genel kurul yapılabilmektedir. Ancak olağanüstü genel kurul toplantısı yapabilmek için önemli bir sebebin olması gerekmektedir. Örneğin acil toplantı yapılmasını gerektirecek bir husus doğmuş olmalı ya da yüksek miktarda harcama yapılması gereken bir durum olabilir. Dolayısıyla apartmanın yüksek tutarlar gerektiren harcamaları kat malikleri kurulunun toplanması için önemli bir sebep olacaktır.
Olağanüstü toplantı için toplantının yapılacağı tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak çağrı metni veyahutdavet mektubu gönderilmelidir. Mektupta toplantının zamanı, yeri ve olağanüstü toplantı yapılmasının sebebi bildirilmelidir. Ayrıca ilk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantının da yeri ve zamanı bildirilmelidir. Burada belirtmek gerekir ki kat malikleri genel kurulu yapabilmek için yeter sayı; tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıdır. Genellikle ilk toplantıda yeter sayı sağlanamadığından ikinci toplantının da yeri zamanı bildirilmektedir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olmamalıdır.
Kat maliklerini genel kurula çağırma görev ve yetkisi yöneticinindir. Ancak yönetim planı ile aksine bir hüküm belirlenebilmektedir. Yönetim planı ile aksine bir hüküm belirlenmemişse olağan genel kurul toplantıları da olağanüstü genel kurul toplantıları da yönetici tarafından yapılacak çağrı ile toplanabilecektir. Dolayısıyla olağanüstü toplantı yapılmasını isteyen denetçi veya kat maliklerinin üçte biri bu istemlerini yöneticiye iletmelidir. Yönetici Kanunda sayılı şartları bulunan olağanüstü genel kurul istemini reddedemeyecektir. Kat maliklerini genel kurul için toplamakla yükümlüdür.
 
 
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.