KLİMA ÜNİTELERİNİN DIŞ CEPHEYE MONTAJI

Site ve apartmanlarda dış duvarlar ortak alandır. Ortak alan olarak kabul edilmeleri sebebiyle dış duvarlarda tasarruf bulunulduğu hallerde kat mülkiyeti kanunun ve yönetim planın getirdiği sınırlamalara riayet edilmelidir.

Apartman sakinleri ihtiyaçlarına binaen klimalar taktırılmaktadır. Klima taktırılması sebebiyle bazen balkonlara klimanın motorunu konulmakta ve evinin içindeki ünite ile klima arasına çekilmesi gereken kabloları dış duvarı delerek takılmaktadır. Bu durum hem çirkin görünmekte hem de gürültüye neden olmaktadır. Doğal olarak oluşan durum taraflar arasında uyuşmazlığa neden olmaktadır.

Kat Malikleri böyle bir konuda uyuşmazlık ortaya çıktığında öncelikle ana taşınmazın onaylı projesine bakması gerekir. Eğer onaylı projede bu konuda bir düzenleme var ise taraf düzenlemeden kaynaklı hakkını kullandığı için klimanın kaldırılmasını talep edilemez.

Eğer ana gayrimenkul projesinde böyle bir şey yer almamış ise bağımsız bölüm sahibi ev tipi klima cihazını kendi bağımsız bölümünün duvar ve balkonuna kurdurmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Bağımsız bölüm maliki olan komşular kendisine ait klima cihazını kendi balkonunun iç hacmi olan balkona monte edilmiş ise klima motoru, kabloların ve boruların kaldırılmasını istenemez.

Ancak balkonda bulunan klimanın motoru katlanılmaz bir gürültü yapıyorsa veya klima için çekilen kablolar dışarıdan olağandışı bir görüntüye sahip ise klima motorunun yaptığı gürültünün katlanabilir hâle getirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını ve olağan dışı bir görüntüye yol açan kabloların makul hale getirilmesini talep edilebilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.