KAT MÜLKİYETİNDE YÖNETİM PLANI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Konuya Kat Mülkiyeti Hukukunda artık herkesin kabulüne olan bir cümleyi tekrar ederek başlamak gerekir. Yönetim planı site ve apartmanların anayasasıdır. Diğer bir ifade ile site sakinlerinin hak ve borçlarını belirleyen temel metindir. Site ve apartmanda ki malik ve sakinlerin hiç biri yönetim planına uymamazlık yapamaz, yönetim planını bilmediğini ileri süremez. Her ne kadar sakinler arasında sorun çıkmadıkça kimse yönetim planına bakmasa da her sakinde olması gereken ve uyulması gereken metindir. Yönetim planın önemini bir kısım örnekler üzerinden açıklamaya çalışacağız.

         Kat mülkiyetli yapının yönetiminin sözleşme hükmünde olan yönetim planı gereğince yapılması esastır. Çıkan anlaşmazlıklarda hüküm bulunduğu takdirde yönetim planında yer alan hükümlerin, aksi takdirde Kat Mülkiyeti Kanunu ve genel hükümleri uygulanır.

         Yönetim planı yöntemine uygun biçimde değiştirilmedikçe ya da iptal edilmedikçe, hükümleri yasanın buyurucu kurallarına aykırı olmayan kısımları tüm kat malikleri ile onların ardıllarını bağlar.

Bağımsız bölümü sonradan edinen kat malikinin kendisi yönünden bağlayıcı olan yönetim planını devir anında öğrenildiğinin kabulü esastır. Bu nedenle yeni malik yönetim planında ki kendin önceki hüküm ve uygulamaları bilmediğini iddia edemez.

Her kat maliki, ödemesi gereken meblağı yönetim planında öngörülen tarihi geçirmeden tediyede bulunmalıdır. Aksi halde temerrüde, düşecek hem faiz hem de gecikme tazminatı ile sorumlu olacaktır.

Yönetim planında “daireler sadece mesken olarak kullanılır” veyahut benzer hüküm olması halinde kütükte mesken olarak gösterilen daireyi işyeri olarak kullanamaz.

Yönetim planını kabul ve imza eden ya da etmiş sayılan kişi ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum veya ihtiyaç bulunmadığını ileri sürerek gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Kat malikleri yönetim planında belirlenen zaman ve dönem ile kat malikleri kurulunu toplamak zorundadır. Yönetim planında belirlenen zamanlarda yapılan kat malikleri kurulları olağanüstü sayılır.

Bağımsız bölümünde evcil hayvan besleyen sakinin evcil hayvanı etrafına rahatsızlık vermemiş olsa bile yönetim planı ile beslenmesi yasaklanmış ise uyuşmazlık çıktığında mahkemece bu yönetim plan hükmünün uygulanması zorunludur.

Yönetici, gerek yasadan ve yönetim planından kaynaklanan yetkiyle üçüncü kişilerle borç ve alacak ilişkisi doğuracak sözleşmeler yapabilir. Kat maliklerinin vekili olduğundan bu tür sözleşmeler onların adına ve hesabına hukuki sonuç doğurur.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak bu örnekler dahi yönetim planın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaya yetmektedir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.