KAT MÜLKİYETİNDE TERAS VE YAPILAN TAMİRAT GİDERİ

Kat Mülkiyeti Kanununda ortak yerler; ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerin dışında kalıp ortaklaşa kullanmaya ve faydalanmaya yarayan yerler olarak tanımlanmıştır. Burada önem arz eden ortaklaşa kullanmak ve faydalanmak kavramrıdır. Bu konuda kat malikleri arasında uyuşmazlık yaratan bir konuda terasların hukuki durumu ve teraslarda yapılacak tadilat, tamirat masraflarının kim tarafından karşılanacağıdır.
Uygulamada teras kullanımlarının tamamı neredeyse teras katına açılan bağımsız bölümlerin maliklerine bırakılmıştır. Bunun sonucu olarak genelde kat maliklerinde teras giderlerinin terasın kullanımı bırakılan kat maliki tarafından kullanılacağı düşüncesi egemendir. Ancak kullanıcı tek malik olsa da teras ortak kullanım alanıdır. Bu nedenle de ortak kullanım yalanı olan terasın yapılan bakım ve onarım masraflarının kimler tarafından karşılanacağı büyük bir problem oluşturmaktır.
         Ortak yerler site ve apartman sakinlerinin birlikte ve eşit haklara sahip oldukları yerlerdir. Eşit haklara sahip olmak aynı zamanda borçlanma da bir yükümlülük olarak karşımıza çıkarır. Ortak alanların genel ve hayatın olağan akışı içerisinde doğacak olan bakım, onarım, tadilat ve tamirat masrafları bu yükümlülüklerdendir. Her bağımsız bölüm sahibi ya da bağımsız bölümü bir şekilde kullanan kişi apartmanın ortak gider ve aidatından payları oranında sorumludur.
Apartmanlarda ki terasın onarım ve koruma giderlerine bağımsız bölüm maliklerinin terastan yararlanmasalar dâhi katlanmak mecburiyetlerinin bulundukları yükümlülüklerdendir. Ancak terasta oluşan hasar terası kullanan kat malikinin eyleminden oluşmuşsa o zaman –buna sebep olan malikin karşılaması gerekir. Bir haksız eylem ya da kusuru tespit edilmedikçe ortak olan bu yerde vuku bulan hasar veya diğer bağımsız bölümlerde oluşan hasar tüm kat maliklerinin sorumluluğu altındadır.
         Tamirat giderinin ödenmesinde her ne kadar tüm kat malikleri bu tamiratın gerektirdiği masraflardan kendi arsa payları oranında sorumlu iseler de tamiratın ortak yerlerden olup olmadığının tespiti önemlidir. Tamirat gerektiren yer münhasıran bağımsız bölüme ait yerde olması durumunda sorumluluk yalnız o bağımsız bölüm malikine aittir.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.