Aydın’da sulak alanların korunmasına dikkat çekildi

banner35

AYDIN’DA SULAK ALANLARIN KORUNMASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Aydın’da sulak alanların korunmasına dikkat çekildi

Aydın Valiliği başkanlığında gerçekleştirilen İl Mahalli Sulak Alan Komisyonu Toplantısı’nda, Bafa ve Azap Gölleri ile Büyük Menderes Deltası’ndaki sulak alanların korunmasına dikkat çekildi.

Doğal güzellikleri ve sulak alanlarıyla birçok yaban hayatına ev sahipliği yapan Aydın’da, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce’nin başkanlığında Aydın İl Mahalli Sulak Alan Komisyonu 2023 yılı birinci olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Azap Gölü Yönetim Planı kapsamında ilgili kurumların 2023 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesi yapıldı, çevresel sorunların göl ekosistemine olan etkileri ve bunların bertaraf edilmesine yönelik çalışmaların yapılması ile göle komşu Avşar ve Yeşilköy mahallelerinde ekoturizmin geliştirilmesine yönelik çalışmalarla ilgili konular görüşüldü. Bafa Gölü su giriş çıkışlarında priz yapılarının, balık ve su giriş çıkışının tamamen engellenmemesi için, kontrollü ve ilgili kurumlar arası koordine ile işletilmesine ilişkin yapılması gerekenlerin de görüşüldüğü toplantıda su kirliliğinin yanı sıra, katı atık ve plastik kirliliğinin had safhaya ulaştığı Büyük Menderes Nehri’nin sorunları, kirliliğin nedenleri ve tüm bu sorunların ağırlığını çeken Aydın’ın ve yukarı havzadaki illerin yapması gerekenler masaya yatırıldı.

Toplantı sonunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, diğer ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak sorunların çözümlenmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca toplantıda WWF-Türkiye’nin bilim danışmanı Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek tarafından, sulak alanlarda yaşayan yılan balıkları ile ilgili komisyon üyelerine bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda Prof. Dr. Özdilek, yılan balıklarının biyolojisi, yaşam döngüsü, Bafa ve Azap Gölleri ile Büyük Menderes Deltası’ndaki yüzde 24 oranıyla Türkiye’de en fazla yılan balığının olduğu yerin olması açısından, bölgedeki sulak alanların korunmasına dikkat çekti.

Aydın Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Yüce’nin yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Egemen İşcan, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ile ilgili kurum temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2023, 20:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER