KAPICI DAİRESİ KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ?

Site ve apartmanlarda gelişen teknoloji, kömürlü / fueloil yakıtlı kaloriferli ısıtma sisteminden doğalgazlı ısıtma sistemine geçilmesi, güvenlik kameraları, internetten alışveriş gibi durumlar kapıcıların yaptığı işlerde azalma olması, lojistiğin yerelleşmesi gibi sebeplerle kapıcı istihdamının azalmasına hatta bazı site ve apartmanlarda tamamen istihdamı kaldırmaktadır.

Yukarıda açıklananların doğal sonucu olarak kapıcı daireleri boş kalmaya başlamaktadır. Hal böyle olunca da kat malikleri kapıcı dairesini kiraya vermek buradan gelir elde etmek isteyebilirler.

Site ve apartmanlarda kapıcı daireleri, kapıcıların işlerini yerine getirirken hem kapıcılara kolaylık sağlamak hem de işin niteliği gereği kapıcıların kullanımına özgülenmiş kısımlardır. Bu yüzden de kapıcılardan kira bedeli alınmamaktadır. Kiraya verilebilecek durumda olan kapıcı dairelerinin kanunen kiraya verilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bu ciddi kurallara bağlanmıştır.

Kapıcı dairesi Kat Mülkiyeti Kanunu’nda tıpkı asansör, koridor, depo, sığınak, otopark gibi anagayrimenkulun ortak yerlerinden biri olarak sayılmıştır. Ortak yer olması dolayısıyla da kapıcı dairesi üzerinde tüm kat maliklerinin kullanma ve yararlanma hakkı bulunmaktadır.

Kapıcı dairesinin kiraya verilmesi önemli yönetim işlerinden sayılmakta olup yönetim planının değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden kapıcı dairesinin kiraya verilmesi ancak tüm kat maliklerinin oy birliği ile vereceği karar ile mümkündür. Kat malikleri kurulu eksiksiz toplanmalı ve tüm maliklerin olumlu oyları ile kapıcı dairesinin kiraya verilmesi kararlaştırılmalıdır.

Kapıcı dairesini kiraya verme görevi kat malikleri kurulu tarafından yöneticiye de devredilmeli bu devir tüm kat maliklerinin imzalı onayı ile olmalıdır.

Oy birliğinin sağlanıp kapıcı dairesinin kiraya verilmesi halinde elde edilen gelir kat maliklerinindir. Kira gelirinden tüm kat malikleri arsa payları oranında hak sahibidirler. Uygulamada ise kira geliri genellikle site veya apartmanların temizliği, elektrik su faturaları, çatı onarımı gibi birçok ortak yer giderlerini karşılamak için kullanılmaktadır. Oysa yapılan harcamaların hangisinin esaslı hangisinin rutin olduğu belirsiz olduğu için doğrusu bu gelirin kat maliklerine pay edilmesi ya da kat malikleri adına yapılan harcamalarda kullanılmasıdır.

Burada en önemli husus kat maliklerinden yalnızca birinin bile kapıcı dairesinin kiraya verilmesine karşı çıkması dairenin kiraya verilemeyeceği anlamına gelir. Oy birliği sağlanmadan dairenin kiraya verilmesi hukuka uygun değildir. Ve mülkiyet hakkına tecavüz edilmesi demektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.