JENERATÖR ALINMASI LÜKS VE ÇOK MASRAFLI YENİLİK MİDİR?

SORU: Merhaba apartmanımızda birkaç kat maliki jeneratör yaptırmak, olası elektrik kesintisinde sorun yaşamak istemediklerini söylüyorlar. Ben gerek olmadığını düşünüyorum ve masraflı bir iş olduğu için katılmak istemiyorum. Burada izleyeceğim yol nedir?
CEVAP: Kat mülkiyetinde ortak yerler üzerinden yapılacak değişiklik, yenilik gibi işlemlerden doğan giderlere kat malikleri arsa payı oranında veya eşit olarak katılmakla yükümlüdür. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu’nu kat maliklerini maddi olarak yıpratılmalarının önüne geçmek amacıyla yapılacak her yeniliğin masraflarına katılmak zorunda olmadığını hüküm altına almıştır. Kat Mülkiyeti Kanunu yapılacak yenilikleri, faydalı yenilikler ile çok masraflı ve lüks yenilikler olarak ayrımıma gitmiştir.
Apartmana jeneratör yapılmasının lüks bir yenilik olup olmadığını değerlendirilmesi sorunuzun cevabında en önemli kısmını oluşturuyor. Yapılacak yeniliğin lüks ve çok masraflı yenilik olup olmadığı, anataşınmazın kullanım maksadına, bulunduğu yere, konumuna, sakinlerin sosyal – ekonomik yapılarına, taşınmazların piyasa değeri, anataşınmazın lükslüğü vb koşullara göre değişmektedir. Örneğin bazı taşınmazlar için spor salonu lüks yenilik sayılabilmekte iken bazı taşınmazlar için lüks sayılmamaktadır.
Anataşınmazın yani apartmanınızın kendine özgü durumuna göre üzerine yeniliğin lüks olup olmadığı belirlenmesi esastır. Jeneratör, alışılagelmiş ve hayatın normal koşullarında mesken olarak kullanılan taşınmazlar için olması gereken, mutlaka yapılması gereken bir ihtiyaç değildir. Ancak sık elektrik kesintisi, alt yapı sorunları vs durumlar dışında jeneratör takılması çok masraflı ve lüks yeniliklerden saymak gerekir. Jeneratör takılmasını gerektirir bir durum olmadığı için jeneratör istemeyen kat maliklerinden bu gidere katılması istenemez.
Apartmanınıza yapılması istenen yeniliğin yapının özel durumuna göre çok masrafı ve lüks yenilik olduğu sabit ise bu yenilikten yararlanmamak koşulu ile giderlere katılmak zorunda değilsiniz. Jeneratör yapılmasını isteyen kat malikleri yapımından doğacak giderleri birlikte ödemelidir. Böyle bir durumda jeneratörden yararlanmak istemeyen kat maliklerinin giderlere katılması istenemez.
Çok masraflı ve lüks yenilikler için masraflara katılmayan ve dolayısıyla yenlikten yararlanmayan kat maliki sonrasında yapılan yenilikten faydalanmaya karar verebilir. Bu halde sorumuzda olduğu gibi jeneratörü kullanmak ve faydalanmak isteyen kat malikinin giderlere kendi arsa payı oranında katılması gerekmektedir.  Kat malikinin giderlere katılması ile jeneratörü kullanması mümkün hale gelecektir.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.