ISITMA SİSTMELERİNİN DEĞİŞMESİ

SORU: Site ve apartmanlarda bireyselden merkezi ısınmaya ya da merkezi ısınmadan bireysel ısınma sistemine nasıl geçilir?
CEVAP: Site ve apartmanlarda yaşayanlar için en önemli gider kalemlerinden biride ısınma giderleridir. Bu nedenle bazen bireyselden merkezi ısınma sistemine geçilirken bazen de merkezi ısınmadan bireysel ısınma sistemlerine geçilmektedir. Sıcak bölgelerde ise ısınma sistemlerinden çok havalandırma ve klima kullanımı için bu sorunyaşanmaktadır.
 Site ve apartmanlarda ısıtma sisteminin değiştirilmesi faydalı yeniliklerden kabul edilir.
Kanun gereğince kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısıtma sistemi değişikliği, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılabilir.  
Site ve Apartmanlarda ortak kullanım araçlarında yapılacak değişiklikler için alınacak bazı kararlar kat maliklerinin çoğunluğunun kararını gerektirirken; bazı kararlar ise oy çokluğu ile alınabilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu yapılacak değişikler için gereken karar yeterlilik sayılarını da bu ayrıma göre belirlemiştir.
Toplam inşaat alanı iki bin metrekare ve üzeri olan yapılarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılabilir. Bu konuda yapılacak ortak işlerin masrafları arsa payı oranına göre ödenir. 
Merkezi sistem ile ısıtılan bir apartmanda bireysel ısıtma sistemine geçilmesinde değişikliğin bağımsız bölüm malikleri için merkezi ısıtma sisteminden daha rahat ve kolay olmalıdır. Bu değişiklik elde edilen faydanın çoğaltılmasına sağlamalıdır.
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkul kat malikleri kurulunca yönetilmektedir. Yönetim tarzı da kat malikleri kurulu tarafından kararlaştırılmaktadır. Dolayısıyla ısıtma sisteminin değiştirilebilmesi için kat maliklerinden herhangi biri kat malikleri kurulu toplantısında ısıtma sisteminin değiştirilmesini talep etmelidir. Kat maliklerince söz konusu istek oylanır. Karar bütün kat maliklerinin en az yarısından bir fazlasının olumlu oyu ile alınabilir.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.