İş Akdi Sonlanan Kapıcının Kapıcı Dairesinden Tahliyesi

SORU: Merhaba, apartmanımızda kapıcı olarak görev yapan kişi işten ayrıldı. Fakat kapıcı dairesinden bir türlü çıkmıyor. Kapıcının daireyi boşaltması için ne yapabiliriz?
CEVAP: Apartmanlarda görev yapan kapıcılara yaptıkları işin gereği olarak kapıcı dairesi tahsis edilebilmektedir. Kapıcı dairesi olarak adlandırdığımız bu konutlar anataşınmazın ortak yerlerinden olup kapıcıların işlerini yapmalarını kolaylaştırmak için tasarlanır ve yapının mimari projesinde de yer alır. Kapıcılara konut tahsisi kat malikleri kurulu tarafından veya yönetici aracılığı ile yapılmaktadır. Kapıcının iş akdinin sonlanması halinde ise kendisine tahsis edilen konutu tahliye etme yükümlüğü vardır.
Kapıcı konutu tahliye etmiyorsa bu durumda Kat Mülkiyeti Kanunu devreye girer. Kanuna göre iş akdi sonlanan kapıcıya, kendisine kullanımı tahsis edilen konutu tahliye etmesi gerektiği bildirilmelidir. Bildirim kat malikleri kurulu veya yönetici tarafından yapılmalıdır. Bildirimin mutlaka yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca tahliye süresi kanuna göre 15 gündür ve süre bildirimin kapıcıya tebliğ edildiği günden itibaren işlemektedir.
Usulüne uygun bildirime ve 15 günlük sürenin geçmesine rağmen kapıcı daireyi tahliye etmiyorsa artık yapılacak işlem, tahliyenin idari yollardan yapılmasıdır. İdari tahliye konutun bulunduğu yerdeki ilçe kaymakamlıktan veya valilikten istenebilir. İdari tahliye başvurusu kat malikleri kurulu ya da yönetim tarafından veyahut apartman yönetiminin vekilliğini yapan avukatın başvurusu da ilgili makamlarca kabul edilmektedir.
İdari tahliye istenirken kapıcıya yapılan tahliye bildirimi ve başvuruyu yapan kişinin başvuru yapmaya yetkisi olduğunu gösterir belgelerin bulunması gerekmektedir. Ayrıca kapıcının iş akdinin sonladığına dair belge de başvuruya eklenmelidir. Aksi takdirde başvuru kabul edilmeyecektir. Başvurunun gerekli şartları taşıması halinde mülki amir tahliye işleminin zabıta tarafından 7 gün içerisinde gerçekleştirilmesine karar verecektir. Tahliye işlemi bu şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Son olarak belirtmek gerekir ki kapıcı tahliyenin haksız olduğunu iddia ederek dava açsa dahi tahliye işlemi durmayacaktır. Tahliye kararı zabıta tarafından muhakkak yerine getirilecektir.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.