Türkiye Tüm Emeklileri Koruma ve Güçlendirme Derneği (TEKGÜÇ-DER), Ekim ayı basın açıklamasında emekli maaşlarının açlık sınırının altında kalmasına ve memur emeklilerine seyyanen zam yansıtılmamasına sert tepki gösterdi. Dernek, yaşanan durumu "geçim sıkıntısı değil, yaşam hakkının ihlali" olarak nitelendirdi.
TEKGÜÇ-DER Genel Merkezi tarafından yapılan ve Ekim 2026 tarihini taşıyan açıklamada, emeklilere seyyanen zam yapılmasının artık bir tercih değil, kaçınılmaz bir anayasal zorunluluk olduğu vurgulandı.
"Söz Tutulmadı, Eşitsizlik Derinleşti"
Açıklamada, devletin en üst makamınca verilen "Memura verilen seyyanen zam, emeklisine de aynen yansıtılacak" sözünün tutulmadığı belirtildi. Somut verilerle aradaki uçurum gözler önüne serildi:
Temmuz 2023'te çalışan memura verilen 8.077 TL'lik seyyanen zam, katsayı artışlarıyla bugün çalışan memur bordrosunda 25.153,05 TL'ye ulaştı.
Buna karşılık, aynı statüden emekli olan memur emeklisinin bordrosunda bu kalemin karşılığı 0 TL olarak kaldı.
TEKGÜÇ-DER, bu durumun Anayasa'nın 10. maddesindeki "Eşitlik İlkesi"ne aykırı olduğunu, çalışma barışını bozduğunu ve "Kök Maaş Tuzağı"nı derinleştirdiğini savundu. Seyyanen zammın kök maaşa eklenmemesi nedeniyle, enflasyon zamlarının düşük kök maaş üzerinden hesaplandığı ve emeklinin her dönem cezalandırıldığı ifade edildi.
Alım Gücü Çöktü: Kıyma ve Kira Örnekleri
Açıklamada, alım gücündeki dramatik düşüş şu örneklerle çarpıcı bir şekilde ortaya konuldu:
2023 Temmuz'unda en düşük memur emeklisi maaşı ile 25 kg kıyma alınabilirken, bugün aynı maaşla 9 kg bile alınamıyor.
TÜİK verilerine göre son 2 yılda resmi enflasyon %120 artarken, çarşı-pazar enflasyonu ve kira artışları %300'ü geçmiş durumda.
Dernek, "Ülkede dakikada bir zengin türetilirken, tüm kemer sıkma faturalarının emekliye kesilmesini asla kabul etmiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. Emekli aylığının, Anayasa Mahkemesi'nin de mülkiyet hakkı saydığı bir hak olduğu hatırlatıldı.
Emeklilerin Talepleri ve Çağrı
Basın açıklamasının sonunda TEKGÜÇ-DER, yetkililere iki acil çağrıda bulundu:
20 Ekim 2026'da TBMM'ye sunulan ve 2 milyon 540 bin memur emeklisine 25.153 TL seyyanen ödeme öngören kanun teklifinin, tüm emeklileri kapsayacak şekilde, ayrım yapılmaksızın ve kök maaşa yansıtılacak şekilde derhal yasalaşması.
5510 sayılı Kanun'un, emekliyi cezalandıran aylığa bağlama ve güncelleme hükümlerinin askıya alınması.
Dernek açıklamayı, "Alanlara dökülen emeklilerin feryadı duyulana kadar susmayacağız" kararlılığıyla noktaladı.







