DEVRE MÜLK ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Sayın okurlarım son zamanlarda önümüze çok sayıda devre mülk alımında ve kullanımında yaşanan sorunlara ilişkin problemler gelmekte, devre mülk hukuku hızla toplumsal bir sorun olma yolunda ilerlemektedir. Devre mülk hukukunda yaşanan sorunların bir kısmı satan firmalardan kaynaklanırken bir kısmı da hakkı devir alan kişilerin bu konuda yeterince bilgi sahibi olmamalarından kaynaklanmaktadır. Bu ve bunu takip edecek yazılarımızda Devre mülk alımında dikkat edilecek hususları işlemeye çalışacağız.

         Devre mülk sektöründe pazarlama yöntemi olarak en çok “çekilişle size çıktı, sadece elit müşterilerimize satıyoruz, tanıtım gezisi ve ya buna benzer” söylemler kullanılmaktadır. Bu söylemlerin tamamı Devre Mülk müşterilerin iradeleri sakatlanmaya yöneliktir.

         Çekiliş iddiası için yasal bir süreç gerekmektedir. Örneğin çekiliş yapabilmek için resmi mercilerden izin alınması, çekilişin noter huzurunda yapılması ve bunun kamuya duyurulması gerekir. Size çekilişten devre mülk tatili çıktığını söyleyenler bunların hiç birini sunmayacaklardır. Çok büyük olasılık iddia edilen çekiliş olmamıştır.

         “Sadece elit müşterilere satıyoruz.” İddiası ise zaten bir an üzerine düşünüldüğünde gerçekliğini kaybetmektedir. Elit müşteriden kast edilen seçkin alıcı kitlesidir. Oysa devre mülk kullanımı varlık sebebi daha çok orta ve alt sınıfın tatil ihtiyacını karşılamaktır. Bu nedenle devre mülk almak seçkin alıcı değil en iyi ihtimal sizin orta sınıf alıcı olduğunuzu gösterir.

         “Ücretsiz tanıtım gezisi” bir diğer devre mülk satışında diğer bir pazarlama yöntemidir. Müşteri kitlesi satılacak devre mülke götürülür, orada kalının 2-3 gün boyunca her şey çok yolunda ilerler ve son gece yapılan o satış toplantısında kitle pskolojisi içinde satış yapılır. Eğer satış olmazsa gelenlerden biri devre mülk satın almaz ise müşteri adayı psikolojik şiddette, aşağılanmaya, ücretsiz tanıtımın bir anda ücretliye dönüşmesine, hatta alıcının ve ailesinin dönüş otobüsüne alınmamasına kadar varan bir kısım yaptırıma maruz kalır.

         Devre mülk satışında satış firmanın söylemleri, firma hakkındaki yapılan reklam ve ilanların etkisinde kalmamalı gerekli araştırma yapılmalıdır. Aksi halde devre mülk alınmasıyla uzun, meşakkatli bir süreçle baş başa kalabilirsiniz.

Not: Bu yazımız bir dizi halinde devam edecektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.