DEVRE MÜLK ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 5

Sayın okurlarımız devremülk alımında yaşanan sorunlara ilişkin yazımızın beşinci ve son kısmında kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Devre mülk satışlarında düzenlenen senetler çoğu emre yazılı yapılmaktadır. Oysa bu senetlerin nama yazılı olması ve senetler üzerinde devre mülk satışına ilişkin hazırlanıp imza altına alındığına dair şerh olmalıdır. Çünkü emre yazılı senetlerin ciro kabiliyeti bulunmakta ve iyi niyetli üçüncü kişiler tarafından tahsil edilebilme imkânı vardır. Bu durum devre mülk alıcısının, aynı senede karşı iki kere ödeme yapma riskini ortaya çıkarır.

  Devre mülk alımı karşılığında düzenlenen senetlerin, özellikle emre yazılı olması halinde ödemelerin sonrasında, müşteri mutlaka senedini satıcı firmadan alıp, imha etmelidir. Aksi takdirde senetlere karşılık ödeme yaptığını, iyi niyetli ve senetleri ciro ile iktisap eden üçüncü kişiye karşı ileri süremez. 

Sözleşme karşılığında yapılan borç ödemeleri sırasında, ödeme makbuzlarının hukuka uygunluğuna ihtimam gösterilmelidir. Ödeme makbuzunda ilgili firmanın yetkili kimselerince düzenlenmeli, imza, mühür, tarih ve borçlu isminin doğru olarak yazıldığından emin olunmalıdır.

 Henüz inşaatına başlanmamış veya inşaatı devam eden sonradan teslimli devre mülkler satışlarında, mümkünse senet, çek gibi kıymetli evrak verilmemelidir. Veyahut satıcı firmalardan teminat veya sigorta gibi bir güvence talep edilmelidir.

Alınmak istenen devre mülkün mevzuat gereğince kullanılabilmesi için gerekli belgelerin firma tarafından eksiksiz olarak temin edilip edilmediği araştırılmalıdır. Özellikle inşaat izinleri, termal tesislerde sondaj ruhsatı, ÇED raporu vb.ne bakılmalıdır.

Devre mülk satışında müşterilere tanıtım yapan tanıtım ekibi satıcı firmanın anlaşmış olduğu reklâm şirketleri elemanları olabilmektedir. Sözleşmenin imzalanmasından sonra yapılacak ödemeler hatalı olarak bu şirketlere yapılabilmektedir. Ancak bu şekilde yapılan ödemeler, sıklıkla asıl firmaya gönderilmemekte ve tapu alımı sırasında hukuki problemlere sebebiyet vermektedir. Ödemeler doğrudan satıcı firmaya yapılmalıdır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.