DEVRE MÜLK ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 3

Sayın Okurlarımız devremülk alımında yaşanan sorunlara ilişkin yazımızın üçüncü kısmında kaldığımız yerden devam ediyoruz.

         Devremülk alıcı kitlesi, yazlık alıcı kitlesinden ayrı olarak; devremülke konu taşınmaza tek başına sahip olamayan veya olmak istemeyen ekonomik durumdaki tüketicilerin tercih ettiği mülkiyet ilişkisidir. Devremülk satışı sırasında satıcı firmalar tarafından mülk sahibi olunması halinde mülkiyet ilişkisine bağlı oluşan giderlerden bahis edilmemektedir.

Oysa devre mülkün alımıyla taşınmazın bakım onarım, işletme gideri, yoğun zamanlarda kullanım için şerefiye parası, ısınma vs adı altında yıllık çeşitli miktarda avans ve aidat toplanacaktır. Devremülk alıcısına satın alma sırasında anlatılmayan ancak satın alınma işlemi bittiğinde aylık en az 200 – 250 TL para alınmaktadır. En az miktar olan 200 TL alındığı kabul edildiğinde, bu ücret yılda toplamda 2.400,00 TL’ye denk gelmektedir. Bu 2.400 TL ile Türkiye standartlarında iyi bir haftalık tatil yapılabilmektedir. Yani diğer bir ifade ile devremülk maliki, sahip olduğu devremülkte bir otel ücreti kadar para ödeyerek konaklayabilmektedir.

         Devre mülk sahiplerinin çok büyük kısmı yılda 15 günlük kullanım hakkına sahiptirler. Yılda 15 günlüğüne gelinen ve kullanımı sınırlı devremülkün her yıl yapılacak kat malikleri kuruluna, devre mülk sahiplerinin katılmasını beklemek hayatın olağan akışın aykırıdır. Zaten bir bölümde 20 – 24 adet malik olduğundan, bağımsız bölüm malik sayısı çok fazla olmaktadır. Kat maliki sayısı fazlalığı sebebiyle kat malikleri genel kuruluna toplantısı için kat maliklerine ulaşılması da çok büyük problem olmaktadır. Bu nedenle de devre mülk işletmecisi veya egemen pay sahibi, kat malikleri toplantısında istediği gibi karar alabilmekte, hatta haksız çıkarlar dahi elde edebilmektedir.

Not: Bu yazımız bir dizi halinde devam edecektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.