Çatı Onarımı

SORU: Bir apartmanın en üst katında oturmaktayım. Apartman eski ve çatısı yıllardır onarılmamış durumda. Çatıdan bizim eve rutubet geçiyor ve bazen yağışlı günlerde çatı akıyor. Çatının onarımı ve yenilenmesini kimler yaptırmalı ve masrafını kiracı olarak ödemeli miyim?
CEVAP: Çatı, kat mülkiyetine tabi yapılarda ortak yerlerdendir. Ortak yerlere ilişkin bakım onarım yenileme gibi esaslı işlemler kat malikleri kurulunun vereceği kararlarla yapılabilir. Çatının esaslı onarımı gerekiyorsa, kat malikleri kurulu kararı ya da kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası alınarak yaptırılabilir. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu acilen giderilmesi gereken zararlar söz konusu olduğunda kat maliklerinin rızası alınmadan mahkeme kararı ile tespiti halinde zararın onarılabileceği gibi Yönetimin kararıyla da onarımlar yapılabileceğini kabul eder.
         Her ne kadar çatıdan yalnızca en üst katın bağımsız bölüm maliki faydalanıyor görünse deçatı ortak yerdir. Çatı ortak yer olduğu için de onarımından doğacak giderler tüm kat malikleri tarafından karşılanır. Çatı üzerinde yapılacak onarım, tamir işleri için ortaya çıkacak giderlere kat malikleri çatıyı kullanmıyor olsalar dahi katılmak zorundadırlar.
Çatı onarımı tüm kat maliklerinin arsa payları oranında katıldığı giderlerdendir. Kat malikleri kurulunda bir malik çatı onarımı için olumlu oy kullanmasa hatta karşı çıksa dahi karar alınmış veya alınmamış olsun çatı onarımı yapıldıysa giderlere bu kat maliki de katılmakla yükümlüdür
Kiracı olarak ihtiyaç duyulması halinde kat malikleri kurulundan çatının tamir edilmesine dair adımların atılmasını talep etme hakkınız vardır. Kiracının bu tür esaslı giderlere katılması istenemez. Ev sahibinin çatı onarımından doğacak masrafları ödemeye yanaşmaması halinde kiracı kira bedeli ile sınırlı olarak bu bedeli ödeyebilir ve sonrasında ev sahibine ödeyeceği kira bedelinden düşebilir.
         Çatıda yapılacak olan onarımın mimari projeye aykırılık oluşturmaması ve onarımının zorunlu olması halinde kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası aranmaksızın gereken tamiratları yaptırmak mümkündür. Kat malikleri bedeli ödemeye yanaşmasalar dahi mahkeme kararı veya icra yoluyla tahsil etmek mümkün olacaktır.
        


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.