ÇATI - MANTOLAMA GİDERLERİ

Gayrimenkulün ömrünün uzatılması, faydanın artırılması, olası zararların en aza indirilmesi için kat malikleri mantolama (ısı yalıtımı) ve çatı onarımı konularında kat malikleri çokça ihtilafa düşmektedirler. Çatı yenilemesi ve mantolama için ödenecek miktarda kat malikleri kurulu kararlarıyla belirlenir. Kat malikleri kurulu kararının iptal edildiği ya da en azından bu yönde herhangi bir dava açıldığına dair bir durum olmadıkça kararların geçerli olması esastır.

     Kat Mülkiyeti Kanunun 20. maddesi gereğince tüm kat malikleri anataşınmazın bakım ve onarım giderlerine katılmak zorundadır. Çatı onarımı ve mantolama işleri tam olarak kanunda tanımlanan bakım ve onarım kapsamında kalmaktadır. Kanunun açık hükmü gereğince kat malikleri bu giderlere katılmak zorundadır.

Kat Mülkiyeti Kanununun 22. maddesi gereğince bakım ve onarım giderlerine bağımsız bölümden devamlı surette faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Buna göre malik, kiracı, oturma hakkı sahibi, intifa hakkı sahibi veya başka bir sıfat ile daireyi kullanan sakinler ödemelere katılmaktan kaçınamazlar.

Burada önemli bir konuya daha dikkat çekmek isterim o da yapılan kat malikleri kurulunun usulsüz yani hukuka aykırı yapılmış ise mesela kat malikleri kuruluna davet edilmemiş oluması, ciddi bir eksiklik hatta hukuka aykırılıklar bulunabilir. Ancak bu durum ilgili Sakinin çatı onarım ve mantolama bedelini ödemesini engellemez. Çünkü alınan kararlar, yöntemine uygun şekilde iptal edilmemiş oldukça ödemelerin yapılmaya devam edilmesi gerekmektedir. İlgililer ödeme yapmak istemiyorsa önce kat malikleri kurulu kararını iptal ettirmelidirler.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.