BAĞIMSIZ BÖLÜMDE HAYVAN BESLENMESİ

SORU : Apartmanımızın alt katımdaki komşum 2 tane köpek besliyor. Köpekler sürekli havlıyor özellikle geceleri neredeyse hiç susmuyorlar. Komşuma defalarca söylememe rağmen hiç oralı olmuyor. Bu durumda ne yapabilirim?
CEVAP:  Kat mülkiyetine tabi alanlarda evcil hayvan beslemek mümkündür. Ancak beslenen hayvanın çevreyi kirletmemesi ve insanlara rahatsızlık vermemesi gerekmektedir. Hayvanları Koruma Kanunu hayvan sahiplerini besledikleri hayvanların çevreye ve insanlara zarar vermemesi için gerekli önlemleri almakla yükümlü tutmuştur.
Site veya apartmanlarda bağımsız bölüm sahiplerinden birisinin evcil hayvan beslenmesine itiraz edebilmek için öncelikle yönetim planına bakmak gerekmektedir. Yönetim planındaki kararlaştırılmış düzenlemelere göre karşımıza çeşitli durumlar çıkmaktadır. Bu durumları aşağıda açıklamaya çalışalım.
 Yönetim planında kedi, köpek gibi hayvanların bağımsız bölümlerde beslenemeyeceği kararlaştırılmışsa kat malikleri bu kurala uymakla yükümlüdür. Yönetim planında bağımsız bölümlerde hayvan beslenemeyeceği yazmasına rağmen bir kat maliki bağımsız bölümünde hayvan beslerse diğer kat malikleri hâkimin müdahalesini isteyebilir. Hâkimin iddiaları yerinde bulması halinde hayvanın diğer kat maliklerine rahatsızlık verip vermediğinin araştırılmasına gerek kalmadan yönetim planındaki hükme dayanarak hayvanın tahliye edilmesi mümkün olacaktır.
 Yönetim planında, bağımsız bölümlerde evcil hayvan beslenemeyeceğine dair bir düzenleme yoksa kat maliklerinin kendi bağımsız bölümlerinde hayvan beslemeleri mümkün olacaktır. Böyle bir durumda tek şart beslenen hayvanın diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız etmemesi gerekmektedir. Kat maliklerinin kendi bağımsız bölümlerini veya ortak yerleri kullanmalarına bu yerlerden faydalanmalarına engel olmayacak şekilde hayvan beslenebilir.
            Yönetim planı hayvan beslenmesini yasaklamamış ve bir kat maliki bağımsız bölümünde diğer kat maliklerini rahatsız edecek şekilde hayvan besliyor ise bu durumda da başvurulacak yol hâkimin müdahalesi olacaktır. Ancak buradaki müdahale verilen rahatsızlık ile ilgili olmaktadır. Rahatsızlık vermediği halde yalnızca hayvan beslendiği için hâkimin müdahalesi istenemeyecektir. Beslenen hayvanın diğer kat maliklerini rahatsız ettiği belirlenmesi gerekmektedir.
 Bağımsız bölümde beslenen hayvanın diğer kat maliklerinin rahatsız ettiği belirlenemezse hâkim talebi reddedecektir. Eğer hayvanın diğer kat maliklerine rahatsızlık verdiği belirlenirse bu durumda da ilk yol hayvanın tahliyesi değildir. Verilen rahatsızlığın başka bir yöntem ile giderilmesinin imkânı olup olmadığı araştırılmalıdır. Gürültü yapan bir hayvanın verdiği rahatsızlığın giderilmesi için ses yalıtımı yapılması bir örnek olabilir. Rahatsızlığın giderilmesi için hayvanın tahliyesinden başka çözüm yoksa ancak bu halde hayvanın tahliyesine karar verilecektir.
            Hayvanın tahliyesi ancak mahkeme kararı ile olabilir. Polise veya ilgili herhangi bir yere şikâyet edilmesi halinde hayvan taşınmazdan tahliye edilemez. Köpeklerin sürekli havlaması komşulara rahatsızlık vermesi sayılır, aynı zamanda apartman gürültü yönetmeliğini de aykırılık oluşturabilir. Bu durum çekilmez hale gelmiş ve başkaca bir önlem alınamıyorsa Kat Mülkiyeti Kanunu 33. Maddeye göre hâkimin müdahalesini isteyebilirsiniz.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.