APARTMANLARDA GİDERLERİN BELGELENDİRİLMEMESİ

Bugün ki konumuz site, apartman ve toplu yapılarda Yönetim tarafından harcanan giderlerin belgelendirilmesi, belgelendirilmeyen harcamaların hakkında Yargıtay’ın  istikrar kazanmış uygulamaları ışığında karşılaşılacak olasılıklardır.

  Kat Mülkiyeti Kanununu uygulamalarında sıkça yönetimin kanunun, kat malikleri kurulunda alınan kararlar doğrultusunda yaptığı harcamalar, harcamaları tevsik (belgelendiren) gösteren belgelerin hukuka uygun olup olmadığıdır.

  Yargıtay’ın kararlılık kazanmış uygulamalarında, yöneticinin gerek yasal yetkisi içerisinde kalan hususlarda ve gerekse kat malikleri kurulu kararları doğrultusunda yaptığı harcamaları gösteren belgelerin yazılı ve resmi olması esastır. Ancak harcama belgelerinin mutlaka fatura veya kasa fişi niteliğini taşıması zorunluluğu aranmamaktadır. Gerçekleşmiş bir iş veya işlem için harcama yapıldığını gösteren yazılı ve imzalı belge yeterli sayılmakta, hatta aciliyet ve zorunluluk hallerinde belgesiz olarak deftere işlenen gider kalemleri de kabul görmektedir. Burada esas olan deftere gider olarak kaydedilen işin yapılmış ve gösterilen miktarın uygunluğunun yerinde yapılan incelemede tespit edilmiş olmasıdır. Kaydın iyiniyetli, somut ve rayice uygun olması yeterli kabul edilmektedir.

Hayatın olağan akışında her ne kadar bazı apartman ortak giderlerinin belgeye bağlanamayacağı makul görülse dahi Yönetim tarafından belgelendirilmeyen miktar bu makul sınırın çok üstünde kalması, kaydedilen ancak belgelendirilmeyen işlerin olması, belge ve faturaları gereği gibi muhafaza edilmemesi ve bu durumlardan kaynaklanan hususlar Yönetim lehine yorumlanamaz.

Sayılan olumsuzluklar yargılama konusu yapılması halinde belgelendirilmeyen miktarların makul sınırın çok üstünde kalması halinde apartmana ilişkin tüm yıllara ait genel gider tablosu uzman bilirkişilerce incelenerek gelir ve giderlerin makul sınırlarda kalıp kalmadığı, davalının iade ile sorumlu olup olmadığı tespit edilere, hüküm kurulur.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.