APARTMAN VE SİTE YÖNETİCİLERİN HAKLARI

SORU : Merhaba, bir sitede yönetici olarak seçildim. Yöneticinin hakları nelerdir bu konu hakkında bilgi almak istiyorum?
CEVAP: Site ve apartmanlarda, anataşınmazın idare edilmesi için kat malikleri kurulu tarafından seçilen yönetici kat maliklerine karşı bir vekil gibi sorumludur. Kar maliklerine karşı vekil gibi sorumluluk yöneticinin yapacağı iş ve işlemlerde gereken dikkat ve özen gösterme yükümlülüğü getirmektedir. Bu sorumluluğun yanı sıra yöneticiye tanınan haklar da mevcuttur.
Yöneticinin hakları Kat Mülkiyeti Kanunu 40. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Kanun maddesinin ilk fıkrası yöneticinin kaide olarak vekilin haklarına sahip olduğunu söylemiştir. Yani bir vekil gibi sorumlu olan yönetici bu sorumluluktan mütevellit vekilin haklarına da sahiptir.  Ancak bu hak yöneticilik sıfatından ve görevinden kaynaklanmakta olup söz konusu sıfatla sınırlı kalmaktadır.
Yönetici bir yıllık süreyle görev yapmak üzere atanır. Kanun bir yıllık süre tanımışsa da yönetici haklı sebeplerinin bulunması halinde bu süreyi tamamlamadan yöneticilik çekilerek sözleşmeyi bozma hakkına sahiptir. Haklı sebepler kat maliklerinden kaynaklanabileceği gibi yöneticinin kişisel yaşantısından da kaynaklanabilir. Örneğin kat malikleri, kanunen yöneticinin görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olmakla yükümlüdür. Yöneticiye bu şekilde yardımcı olmayan, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat malikleri mevcutsa ve yöneticinin noter aracılığıyla yapılan uyarısına rağmen bu hususlar devam ediyorsa yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshederek yöneticilikten çekilebilecektir.
Yöneticinin bir diğer hakkı ise tazminat isteme hakkıdır. Kat malikleri, kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden isteyebilir. Yöneticinin tazminat isteme hakkı yöneticilikten çekilmesi halinde yoksun kaldığı haklarını ve zararının karşılığı ile sınırlandırılmıştır.
Son olarak ücret istemek de yöneticinin haklarından bir tanesidir. Yönetici yaptığı işe karşılık kat maliklerinden uygun bir ücret isteme hakkına sahiptir. Bu ücret yöneticinin yaptığı işe, anataşınmazın büyüklüğün ve hakkaniyete göre belirlenecektir. Ücret isteme hakkında yöneticinin dışarıdan mı kat malikleri arasından mı atanmış olduğu önem arz etmektedir. Çünkü dışarıdan atanan yönetici yönetim planında ücrete dair kararlaştırılmış bir husus olmasa dahi ücret isteyebilmektedir. Ancak kat malikleri arasından yönetici atanması halinde yönetim planında mutlaka yöneticiye ücret ödenmesine dair alınmış bir karar bulunmalıdır. Aksi halde kat malikleri arasından atanmış yönetici ücret isteyemeyecektir. Ayrıca kat malikleri arasından atanan yönetici kat malikleri kurulunca ayrıca bir karar alınmamışsa yönetim giderlerine yarısına katılmayacaktır.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.