APARTMAN BAHÇESİNDEN TASARRUF VE GİDERLER

Bugünkü yazımızda site ve apartmanlarda bahçenin ortak yerlerden sayılıp sayılmadığı ve bahçe üzerinde yapılacak tasarrufların neler olabileceğini sorular çerçevesinde inceleyeceğiz.
SORU:   Apartmanımızın bahçesinden yararlanamıyorum. Bahçeden yalnızca bahçe katı sakinleri yararlanıyor. Bahçeye girmeme müsaade etmiyorlar, bu durumda ne yapabilirim?
 Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartmanın bahçesi ortak yerlerdendir. Tapuda herhangi bir bağımsız bölüme tahsis edilmeyen bahçe doğal olarak tüm kat maliklerinin kullanımına açıktır. Bu durumda tüm kat malikleri bahçeden arsa payları oranında yararlanma hakkına sahip olurlar.
  Bahçenin yalnızca bir kat malikinin kullanımına özgülenebilmesi için tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar vermesi gerekmektedir. Bu durumda da bahçeden yararlanmayan kat maliklerinden bahçe giderlerine katılması istenemez. Bahçıvan, bahçe sulama, temizlik, ilaçlama gibi giderler yalnızca bahçeyi kullanan daire sahibi tarafından karşılanır.
                Eğer tüm apartman sakinleri oy birliği ile bahçenin kullanımı bahçe katındaki kişinin kullanımına özgülenmiş is bu durumda değişiklik yapılması için bir sonraki kat malikleri kurulu toplantısında bahçenin tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile karara bağlanması gerekir. Bahçeyi diğer maliklere zarar vererek ya da kötü niyetle kullanan kat malikinin her zaman kullanımın özgülenmesi sonlandırılabilir.
 
SORU:   Ortak bahçenin temizlenmesi ve düzenlenmesi için kat maliklerince karar alınması gerekir mi, bahçeyi kullanmıyorum masraflarını ödemek zorunda mıyım?
 Bahçenin tapuda herhangi bir bağımsız bölüme bağlanmamış ise ortak yerlerden olduğunu belirtmiştik. Ortak yerlerden tüm kat maliklerinin kullanma ve yararlanma hakkı vardır. Ortak yerlere yapılacak ilave, onarım, esaslı temizlik gibi faydalı yenilikler ise kat maliklerinin onayı ile yapılabilecektir. Aynı zamanda kat malikleri yapılacak yeniliklerden doğacak masraflara da katılmakla yükümlüdürler.
            Bahçesi bulunan site ve apartmanlarda bahçenin temizlenmesi vedüzenlenmesi apartman sakinlerinin onayı ile yöneticinin denetimi altında yapılmalıdır. Bahçe düzenlenmesine; çit çekilmesi, duvar örülmesi, çiçek ekilmesi, ağaç dikilmesi gibi tüm peyzaj işlemleri dâhil edilebilir. Aynı zamanda bahçeye bank, çardak, salıncak, çocuk oyun parkurları yapılması da bahçe düzenlemeleri arasındadır.
 Kat maliklerinin ve apartman sakinlerinin toplanıp yapılacak olan yeniliklere karar vermesi gerekmektedir. Bahçenin ortak yer olması sebebiyle yapılacak olan esaslı yenilikler etraflıca tartışılıp karara bağlanmalıdır. Aksi halde kat maliklerinin onayı alınmadan yapılan yeniliklere hâkimin müdahalesi istenebilecektir. Dolayısıyla yapılacak yenilikler kat maliklerince görüşülmeli ve oylanmalıdır.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.