Yörük Efe Gazetesi ®️ | Aydın Haberler
2021-02-07 19:15:40

LİYAKAT

Yüksel Kepoğlu

yukselkepoglu09@gmail.com 07 Şubat 2021, 19:15

Merhaba değerli okurlar. TDK’ya(Türk Dil Kurumu) göre LİYAKAT; yeterlilik, uygun, yaraşır olma, yetenek manasına geliyor. Son günlerde ülkemizde birçok alanda(üniversite ,devlet kurumları, siyaset, finans sektörü) üzerinde çok konuşulan bir kelime oldu LİYAKAT. Ben bugün futbol altyapılarında antrenör seçimlerindeki Liyakatin önemi yapılması gerekenleri ve yapılan yanlışlar üzerinde fikirlerimi paylaşacağım. Her şeyden önce bu işi hakkıyla yapan kulüpleri ve hocalarımı tenzih ederim. Önceki yazılarımda hatırlayacağınız gibi altyapıların gelişmesin de üst düzey oyuncu yetişmesinde ülkelerin, kulüplerin ve yöneticilerin yapması gerekenleri, futbol endüstrisinde gelişmiş ülkelerin neler yaptıklarını, onların seviyesine ulaşmamız için neler yapmamız gerektiği hakkındaki fikirlerimi paylaşmıştım.
Konu insan yetiştirmek olduğunda eğitimcinin rolünün ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu bağlamda futbol altyapısına antrenör seçiminde liyakat çok önemlidir. Altyapı antrenörü antrenman bilimini ,çeşitliliğini ,psikolojiyi, pedagojiyi, hangi yaş grubuna ne tür antrenman yaptırılacağını, bunların sürelerini bilmek zorundadır. Sadece futbolcu değil aynı zamanda iyi bir birey yetiştirdiğinin bilincinde olarak özverili, sabırlı olarak çok çalışmalıdır. Çünkü eline saf, temiz şekillenmeyi bekleyen bir çocuk gelmiştir. Sadece yaradılıştan gelen yeteneği vardır. Düzenli, disiplinli antrenman bilgisi, teknik, taktik, oyun, pozisyon vb bilgisi yoktur. İşte antrenör bu doğal yetenekleri ile gelen çocuğu bilgisi, becerisi, sabrı, özverili çok çalışması ile hem iyi bir futbolcu hem de iyi bir birey olarak yetişmesine katkı sağlayacak donanımda olmalıdır. Futbol bir bilim dalı değildir ancak bilimden yararlanılması gereken bir meslektir. İyi bir altyapı antrenörü kendini geliştirmek üst düzey oyuncu yetiştirmek için antrenman bilimi hakkında çıkan yayınları takip etmeli ve bunları uygulamalıdır. Sadece federasyonların açtığı sınırlı günlerdeki kurslara katılarak kendilerini geliştirmeleri ve oyuncu yetiştirmeleri imkansızdır. Dünyadaki kendi branşlarına ait gelişmeleri ve yenilikleri takip etmelidir. Kendi psikolojik ve pedagojik gelişimlerini sağlamak için kişisel ve çocuk gelişim kitaplarını okumalıdır. İdeal bir altyapı antrenörü gelişime ve geliştirmeye yatkın olmalıdır. Ancak bu ve benzeri çalışma, araştırma içinde olan antrenörler üst düzey oyuncu yetiştirmekte başarılı olabilirler. Bunları yapmayanlar tabiri caizse memur gibi sabah 08:00 akşam 17:00 mesaisini tamamlayıp, ayın belli günü maaşını alıp sporcu gelişimine hiçbir katkısı olmayan sözde var olan icraatta olmayan antrenör modeli olarak kalır.
O yüzden kulüplerin gerçekten amaçları altyapıdan oyuncu yetiştirmekse antrenör seçimlerinde yukarıda yazdığım özellikleri taşıyan liyakat sahibi antrenörleri işin başına getirmek zorundalar. Bu arada kulüplerde seçtikleri antrenörlerin gelişiminde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelidirler. Ana maalesef birçok kulübümüzde altyapıya hoca seçimi ahbap çavuş ilişkileri ile oluyor. İşe adam değil, adama iş bulunuyor. Hal böyle olunca da altyapıdan oyuncu yetişmiyor deniyor. Zaten bu zihniyet olunca yetişse garip olur her halde. O zaman ismi olan cismi olmayan bir altyapın oluyor. Devlet, kulüpler, yöneticiler, eğitimciler bunlar birbirine bağlı halkalardan oluşan bir zincirdir bu halkaların biri kırılırsa zincir kopar. “Bildiğimizi zannetmemiz, öğrenmemizin en büyük düşmanıdır.” Dr. Christiaan Barnard Not:
Antrenör arkadaşlarıma tavsiye kitap. “Odak noktamız futbol” (Bıll Beswıck).
Ülkem insanına tavsiye kitap. Beyaz Zambaklar Ülkesinde. (Grigory Petrov).
Sağlıklı,mutlu günler dilerim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.