ZENCEFİL (GİNGER)

Dünyada birçok ülkede tarımı yapılan  ve son yıllarda ülkemizde de üretimi yapılan zencefil hem yaş hem de kuru olarak tüketilmekte.
Ülkemizde ılıman bölgelerde yetişmektedir. Yerel kaynaklar ilk Antalya ilinde üretiminin yapıldığını yazmaktadır. Pazarı geniş olan Zencefilin yetiştirilmesi patatesinkiyle benzerlik gösterir. 
ZENCEFİL YETİŞTİRİCİLİĞİ
* Zencefil yetiştirmek için drenajı yapılmış toprağa ihtiyacınız var.
* Ekim yapacağınız bölge günün en fazla 5 saati, yani sadece sabah güneşini alıyor olması gerekir.
* Toprak için ideal ph derecesi 6 ile 6.5 aralığındadır.
* Zencefil ekimi için yılın en iyi zamanı, ilkbahar başlangıcıdır.
* Uygun toprak koşullarını sağladıktan sonra zencefil bitkisininin ekimi yapın.
* Zencefil tohumu yani tomurcuk oluşan kökleri ekmek için öncelikle toprağınızı hazır duruma getirin.Daha sonra almış olduğunuz zencefil kökünü tomurcuk havaya gelecek şekilde toprağa yerleştirin.Ekim yaptığınız tohumlar arasında 20 cm lik mesafe oldukça önemlidir.Topraktaki minerallerden beslenen kökler bu sayede rekabete girmemiş olurlar.Eğer ekimi saksıya yapacaksanız, bu saksının derinliği en az 15 cm olması gerekir.
* Ekim işleminden sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayın.Bu işlemi yaz sonlarında yapraklar sararmaya başlayıncaya kadar devam ettirin.Yapraklar sarardığı zaman sulamayı kesin.
* Yapraklar tamamen öldüğü zaman hasat yapabilirsiniz.
  Özellikle alternatif tıpta ve mutfaklarda oldukça kullanımı yaygınlaşan  zencefil kış aylarında hastalıklara karşı korunmada vazgeçilmez bir ürün de olmaya başladı. Bu nedenle mevsimini beklemeden, marketten alabileceğiniz zencefili saksıda evlerimizde de yeriştirebiliriz.
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.