YÖNETMEK KUVVETTİR

Yönetmek; önce kendini yönetebilmekten geçer. Karakterini çok iyi analiz eden her şeyi ile kendine yetebilen, doğrularıyla var olmayı bilen, otokontrolünü sağlayan insanlar en iyi yönetenlerdir.
Yönetmek; yön vermektir. Yönlendirmek için de empati yeteneğinin, iletişim gücünün, algılama ve anlayabilme yetisinin ayrıca da sabırlı olabilmenin kişide çok güçlü var olması gereklidir. Bu vasıflarda olanlar, yönetmek için yaratılmışlardır. Güçlü olmak,  güçlü görünmek, hitabet sanatı bununla beraber ikna kabiliyetinin de olması da kaçınılmazdır.
Bir siyasi partiyi yönetmek, bir şehri yönetmek, bir okulu yönetmek, bir şirketi yönetmek, en küçük birim olan aileyi yönetmek ve en önem teşkil eden ülkeyi yönetmek… Kurallı, sistematik ilerleyen, disiplinli çok fazla konuşmak yerine icraatlarını ortaya koyan, hoşgörülü, anlayışlı kişiler yöneticilik yanında liderlik vasfını da beraberinde yürütürler. Çünkü her yönetici lider olamaz. Yöneticilik daha teknik, lakin liderlik daha etkin ve etkileyici olandır.
Ülkeyi yönetmek başlığı altından açalım biraz da yönetmek kavramını; ülke yönetiyorsanız, önce vatan sevginizin çok güçlü olması gerekir. Ülke çıkarlarının, kişisel çıkarlarınızın üstünde seyretmesi gerekir. Bütün halkınızla kucaklaşmanız, eleştiriyel tutumlara karşı sabırlı ve anlayışlı tavırlar içinde olmanız gerekir. Ülkeyi yönetmek sadece yol yapmak, köprü yapmakla sınırlı değildir; eğitim, adalet, hukuk, sağlık, ekonomi, iç ve dış politika vb. gibi her kulvarda dengeli, yenilikçi, sistematik, idari bilgiye sahip, kadrosu sağlam ilerleyen yönetici ki bu  sıraladığım her seçeneği uygulayıp yöneten var mıdır; orası MEÇHUL… Büyük sorumluluklar, büyük düşünmeyi getirir. Bir nevi aslında YÖNETMEK; KUVVETTİR.   Karakteriniz ne kadar güçlü olursa başarı oranınız o ölçüde artar.
Yönetici tabi ki hatalar yapacaktır. Yanlış yönlendirmeler ve direktifler de bulunacaktır. Belli bir süreç sonrasında realist bir yönetici yanlışların farkına varıp toparlayıcı olmalı ve doğruyu bulmak zorundadır. Aksi takdirde saygınlık ve inandırıcılık, yönetebilme yetisini kaybeder. Sırtınıza yüklediğiniz sorumluluklar ile baş etmesini bilek zorundasınız, zor bir kulvardır çünkü yönetmek.
Kısacası şöyle toparlayalım; bir alıntıyla makalemizi sonlandıralım:
“Bir liderin büyüklüğü; inançlarının derinliği, heveslerinin yüksekliği, görüşlerinin genişliği ve sevgisinin menzili ile ölçülür”    
 
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.