TÜRKİYE'DE KADINLAR İÇİN EN BÜYÜK DEVRİM

86 yıl önce Dünya siyaset tarihinde bir mucize gerçekleşti.5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı veren yasa,  317 üyeli Meclis'te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla kabul edildi. Her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.
    Esasında kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle tanınmıştı. Ancak 5 Aralık 1934 tarihli yasa değişikliği ile tamamen seçme ve seçilme hakkı kazanıldı.
     “Dünya siyaset tarihinde” diye yazıya başlamamızın nedeni, bu devrimin bir İslam ülkesinde gerçekleşmesi ve bir çok Avrupa ülkesi bu hakkı kadınlara tanımaz iken Atatürk Türkiye’sinde tanınması idi. Finlandiya 1906’da kadınlara oy hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi olmuştu.
Dünya’da ise kadınlara oy hakkı veren ilk ülke 1893 yılında Yeni Zelanda idi.İslam ülkeleri arasında kadına oy hakkı veren ilk ülke 1918 yılında Azerbaycan oldu. Tabi ki bu hakkın tanınmasında Sovyetler Birliği’nin etkisi vardı.
     Ne acıdır ki Fransız ihtilali ile dünyaya demokrasi ilkeleri yayan Fransa’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1944 yılında verildi.
    Kadının toplumdaki yeri ve değeri sağ iktidarlarca sürekli aşağılandı ve yok edilmek istendi. Modernleşen kadın, erkeğin kölesi ve hizmetçisi olmaktan kurtulup, bağımsız ve ayakları üzerinde durabilen özgür bireyler olunca ataerkil yapı zarar görüyor, gericilik ve yobazlık hortluyor, (eğitimin ilk kaynağı annedir) sözüm ona toplumsal yapının zarar gördüğü iddia ediliyor.
    Şimdi Atatürk sayesinde bu hakkı elde etmiş bir çok kadın, sanki kendiliğindenverilmiş gibi tarihini unutuyor ve Arabistan’da kısmi olarak 2015 yılında verilen sadece seçme hakkını (seçilme hakkı henüz yok)  seçilme hakkıyla birlikte 86 yıldır kullanıyorlar.
    Cumhuriyet kurulmasa ve saltanat devam etseydi rüyalarında dahi göremeyecekleri muhtar, belediyebaşkanı, belediye meclis üyesi,milletvekili,bakan,başbakan gibi makamları Atatürk sayesinde ve uğrunda hiç savaşmadan (Avrupa ülkelerinde savaşarak aldılar) görebildiler.
   Kinayeli yazmamızın nedeni Cumhuriyet değerlerini bilmeyen ve tarihinden bihaber kadınların varlığıdır.Cumhuriyet ve Demokrasi kadın hakları için ilk koşuldur. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü tüm Atatürkçü kadınlara kutlu olsun.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.