Kadim Şehir Ve Tarihi Eserler Depreme Küskün

banner35

Birlik ve BERABERLİĞİN GÜNÜ BUGÜNDÜR! Neden hep bu vurguyu böyle felaketlerin olduğu güne denk getiriyoruz! Birlik ve beraberlik bu milletin kalp ve dimağında var! Var ki bu felaketleri hep birlik ruhuyla geçmeyi becere biliyoruz! Ulusun biri birine sıkıca bağlı olması, dışarıda ve içerideki düşman ve hainlerin amaç ve gayelerinin kursaklarında kalmasına neden olmuştur, “tıpkı kurtuluş savaşında” olduğu gibi!

Kadim Şehir Ve Tarihi Eserler Depreme Küskün

Birlik ve  BERABERLİĞİN GÜNÜ BUGÜNDÜR! Neden hep bu vurguyu böyle felaketlerin olduğu güne denk getiriyoruz! Birlik ve beraberlik bu milletin kalp ve dimağında var! Var ki bu felaketleri hep birlik ruhuyla geçmeyi becere biliyoruz! Ulusun biri birine sıkıca bağlı olması, dışarıda ve içerideki düşman ve hainlerin amaç ve gayelerinin kursaklarında kalmasına neden olmuştur, “tıpkı kurtuluş savaşında” olduğu gibi!

Bugün ulusta bir milli beraberlik ve güç varsa, dışarıdan, içeriden ve doğadan gelen felaketlerden ders almayı becermesinden ve bunu güce çevirip kültürümüzle hamur etmesinden kaynaklanmıştır!

En zor gün ve felaketlerden sıyrılmayı beceren bu milletin milli beraberliğinin getirdiği güçten rahatsız olanlar, mutlak hak ettikleri sonucu ve cezayı yine bu milletten alacaktır!

Bugün hak hukuk ve adaletten beklentilerin yerini dogmatik yapıdan medet ummaya bağlayarak, kendi düzen ve çıkarlarını düşünenler, unutmasın ki ilmin yolunu açanların başarısı ve gücün kaynağı yine insanı yaratan ALLAH’ a aittir1 Yeter ki ilim ve bilimin ışığında yürüyüp muasır medeniyetlerin yaşam standartlarına kavuşma insanımızın amacı ve gayesi olsun! “Sonrası Tevekkül Allah”

Ama ne olursa olsun evladın anneyi araması kadar önemli olan bir şey daha var; vatandaşın devletini araması! Devlet ANADIR, Devlet Vatandaşın güvencesidir, Devlet Ulustur, Topraktır, Bayraktır. Devlet her şeydir! Kızmayın, darılmayın, vatandaşın psikolojisi şimdi bu. Bu serzenişler, Şefkate sitemdir! Bırakın sitemleri yapsınlar, Psikolojik bir rahatlamadır! Devlet Vatandaşını, Anne evladını bırakmaz!

Devletin yaraları sarması, vatandaşın duyarlılığıyla kolaylaşır! Bu millet kolay kolay bulunacak bir millet değildir’ Milletimiz her zaman dediğimiz gibi Anadolu Kültürünün hamurundan beslendi, özü ve sözü sağlamdır! Devletinin yanındadır Anadolu insanı. Birlikte bu yaraları saracağının onlarca zaman ispatını yapmış bir millettir!

Elinde ki ekmeyi karşısında ki bir kedinin ve köpeğin açlığında bölüp önüne atar bu millet. Aç olan insana lokmanın tamamını veriri bu millet! Bu millet yıllardır rızkını Suriyelilerle paylaştı! Halen paylaşmaya devam eden bir milletin çocuklarıyız biz!

Biz kadim şehir üç Semavi dine ev sahipliği yapan Hatay’ın simge yapıları da yıkıldı! Hatay depreme küskün, Hatay üstüne kara bulut gibi çöken Depreme kızgın!

Bakalım neler olmuş;

Deprem Bölgesinde Zarar Gören Tarihi Yapılar

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde çok sayıda tarihi eser zarar gördü. Son yıllardaki en büyük felaketlerinden biri olan depremde, zarara uğrayan eserleri sizler için derledik.

10 ili etkileyen depremler, bölgedeki binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası da yerle bir etti. Asrın felaketinde, üç semavi dine ev sahipliği yapan Hatay'ın simge yapıları da yıkıldı.

•Hatay Arkeoloji Müzesi: Dünya’nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünde hasar tespit edildi. Öte yandan Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman ve Malatya müzelerde ufak çatlaklar meydana geldi.

Bakanlık, Hatay Arkeoloji Müzesi'nin bir bölümünde hasar meydana geldiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Bakanlığımızca, Acil Durum Eylem Planımız doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi bu müzemize sağlanmıştır. Ayrıca elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzemize güneş enerjili kamera sistemleri kurulmuştur.”

Gaziantep kalesi

•Tarihi Gaziantep Kalesi: Gaziantep’in merkezindeki bir tepeye kurulmuş ve şehrin sembollerinden biri olan 2 bin 200 yıllık tarihi Gaziantep Kalesi, depremde kısmen yıkıldı. Kalenin güneydoğusunda bulunan burcun ve etrafındaki şeridin hasar aldığı tespit edildi. Tarihi yapının Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı biliniyor. Kalenin, tarih boyunca birçok kez restore edildiği ve son halini 2000’li yılların başında yapılan bir restorasyon ile aldığı da edinilen bilgiler arasında.

•Malatya Arslan tepe Höyüğü: Dünya Mirası alanlarından Malatya Arslan Tepe’deki kerpiç duvarlarda hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edildi.

•Diyarbakır Surları: UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surlarının bir bölümünde hafif dökülmeler oldu.

Hatay Meclisi

•Hatay Devleti Meclis Binası: Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında sinema salonu olarak inşa edilen ve şimdilerde kültür merkezi olarak hizmet veren Hatay Devleti Meclis Binası da depremde yıkıldı.

•Kiliseler: Maraş merkezli Latin Katolik Kilisesi tamamen yıkıldı. Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi de hasar gördüğü deprem sonrası başlayan yangınla boğuştu. Hatay’da İskenderun’da bulunan Karasun Mangants Ermeni Kilisesi depremde büyük hasar gören yapılar arasında.

Latin Katolik kilisesi

Tarihi niteliğe sahip olan Antakya Rum Ortodoks Kilisesi neredeyse kullanılamaz hale geldi. Tarihi kilisenin ön cephesi tamamen yıkıldı. Binanın ön cephesi ağır hasar aldı. Diyarbakır Suriçi’nde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler olduğu tespit edildi. Yahudi Cemaati de depremle yıkıldı.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi

•Camiler: Hatay’daki bin 400 yıllık Habib-i Neccar Camisi tamamen yıkıldı.

Habib-i Neccar

Sultan 2. Abdülhamit’in yapımına destek verdiği, Malatya’da bulunan Tarihi Yeni Cami, Maraş merkezli depremde yıkıldı. Depremde Kalealtı’nda bulunan Tarihi Şirvani Camisi’nin minaresi çöktü.

Malatya yeni cami

Gaziantep’in eski yerleşim bölgelerinden Karagöz Mahallesi’nde bulunan tarihi Karagöz Camisi’nin de minaresi depremle yıkıldı. Adıyaman, Maraş ve Urfa’da bulunan üç Ulu Cami depremde büyük hasar gördü. Malatya Tarihi Yeni Cami büyük hasar gördü.

“Depremde yıkılan tarihi eserlerin parçaları restorasyonlarında kullanılmalı”

İpek kobaner

Arkeolog ve araştırmacı yazar İpek Kobaner, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan tarihi eserlerin parçaları için Anka Haber Ajansı’na şu açıklamalarda bulundu: “Bu yıkılan binaların özellikle antik dönem yapılarının malzemelerinin toplanıp, yapılacak olan restorasyonlarda kullanılması çok uygun olacak. Daha aslına uygun binalar ortaya çıkaracaktır. Bunlar ilk defa yıkılmıyorlar. Yani biz bunların daha önce de yakıldığını, yıkıldığını gördük. Mesela Habib-i Neccar, Müslümanlığın ilk camisi olarak addedilir. 636’da ilk defa Halife Ömer tarafından yaptırıldığını biliyoruz. Ama daha sonra yıkıldığını da biliyoruz. Yani yıkılıyor ve daha sonra da Baybars tarafından tekrar imar ediliyor ve üzerine de bir kitabe konuluyor. 1854’te tekrar yıkılıyor ve tekrar yapılıyor. En azından o tarihi dokuyu hissedebileceğiz. Yani aslına uygun olması ve malzemelerin benzer olması çok önemli.”

Afet bölgesindeki kültür varlıklarının son durumuyla ilgili Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilk andan itibaren başta personelin sağlık durumu, müze ve ören yerlerinin güvenliği, müze bina ve eserlerinin durumuyla kültür varlıklarının korunması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sosyal medyada yayılan gerçek dışı bilgiler sebebiyle bir kez daha paylaşıyorum. Deprem bölgesindeki tüm müzelerimizde eserlerimizin güvenliği için her türlü tedbir alınmıştır ve herhangi bir olumsuz durum bulunmamakta.”

Açıklamada, Şanlıurfa Göbekli tepe ve Adıyaman Nemrut Dağı gibi Dünya Miras Alanlarında hiçbir olumsuzluğun tespit edilmediği de bildirildi.

Devletin ve milletin tarihi ve kültürel varlıklara karşı sorumluluğu; Dünyanın birçok yerinden gelen ve bu kadim şehirde kendilerini gören farklılıklar, bu değerlerin varoluşlarına, korunmuş yâda yerine kon musluğuna ve bizlere minnet duyacaktır!

Üstesinden geleceğiz, buna inanıyorum biz büyük bir devletiz!

haber: erdal demir

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2023, 18:38

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER