banner61

DEPREM VE ŞEHİRCİLİK PLANLAMASI ÜZERİNE ÖNERİLERDE BULUNDU

banner35

Gelecek Partisi Aydın il yerel yōnetimler ve şehircilik Başkanı Kadir İNCE Aydın ili jeolojik yapısının gösterdiği özelliklerine göre önemli açıklamalarda bulundu.

DEPREM VE ŞEHİRCİLİK PLANLAMASI ÜZERİNE ÖNERİLERDE BULUNDU
banner66
Gelecek Partisi Aydın il yerel yōnetimler ve şehircilik Başkanı Kadir İNCE Aydın ili jeolojik yapısının gösterdiği özelliklerine  göre önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamasında deprem, şehircilik yapı planlamasına ve Aydın ilinin kıyı şeridinde bulunan ilçelerinin sahip olduğu farklılıklarına göre, yapı denetim varlığına rağmen, hala yaşamaya çalışan binaların değişmeyen durumları, bununla ilgili alınması gereken önlemlere değinerek şunları söyledi;
“Ülkemizde 550 tane bilinen diri fay hattı mevcuttur. Bu fay hatları 18 ilimizde aktif fay hattıdır. Bu illerden biride Aydın ilimizdir.
Aydın ilimizin deniz kıyısına ilçeleri mevcut olduğundan depremlerle olan ilişkisi önemlidir. Çünkü 2000’li yıllardan önce inşaa edilen binalarımızın betonun yapımı için kullanılan kumların %80’ni deniz kumu içermektedir. Deniz kumu beton yapımında yeterince ayrıştırılmadığından içerisinde bulunan deniz kabuklarından ve tuz oranının yüksek oluşundan dolayı betonda boşluklu yapıların oluşmasına sebep olur. Bu boşluklardan havada bulunan oksijen gibi gazların nüfuz etmesi demirlerin oksitlenmesine sebep olarak korozyona neden olur. Zamanla demirlerin çaplarında küçülme olacağından demirlerin mukavemeti azalacak ve depreme karşı direnci düşecektir.
Gelecek Partisi Yerel Yönetim ve Çevre Şehircilik Başkanlığı olarak önerilerimiz;
- İmar barışından yararlanan binaların gerekli kontrollerinin yapılmadığını biliyoruz. Bunun için karot örneği alınarak tekrardan binaların gözden geçirilmesi gerekmektedir. Amacın sadece ülkeye maddi kazanç sağlamak yerine, denetimin ve kontrolün gereğine uygun yapılması gerekmektedir. Bu kontrolleri yapacak çok sayıda gönüllü mühendis evlatlarımızın olduğu düşünülmelidir.
- Gözlemlerimiz sonucunda deprem olduktan sonra herhangi toplanma kamplarının Aydın ilimizde mevcut olduğuna dair ne bir levha nede bir bilgilendirme yapılmamaktadır.
-Depremin seferi hisarda daha güçlü olduğu fakat yıkımın bayraklıda daha çok olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni de zemin etüdüne uygun temellerin yapılmadığıdır.
- Kentsel dönüşüm projelerinin biran önce faaliyete geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
 


Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2021, 12:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER