BU HALK JEOTERMALDE YANLIŞLARA YILLARDIR DİRENİYOR

banner35

” Jesder” başkanı Ufuk Şentürk; sizin belediyeler adına “devlet payı” için müracaatlarınız sonuç vermiş! Ne güzel tebrik ediyoruz sizi hatta size bolca alkış! 13.06.2007 den beri bu idari pay nereye ödeniyordu? Yani olması gereken gecikmeli yerine getirilmiş bu bir ödül mü? Peki geçmişe şamil ödenmeyenler de tahsil edilebilecek mi?

BU HALK JEOTERMALDE YANLIŞLARA YILLARDIR DİRENİYOR
Bu halkın Jeotermalin YANLIŞLARINA direnişi süresi başından beri devam ediyor.
Jesder” başkanı Ufuk Şentürk; sizin belediyeler adına “devlet payı” için müracaatlarınız sonuç vermiş! Ne güzel tebrik ediyoruz sizi hatta size bolca alkış! 13.06.2007 den beri bu idari pay nereye ödeniyordu? Yani olması gereken gecikmeli yerine getirilmiş bu bir ödül mü? Peki geçmişe şamil ödenmeyenler de tahsil edilebilecek mi?
Bu topraklardan elde edilen elektrik enerjisi, bu topraklara hiçbir bereket bırakmadan, bu halka hiçbir yaşam rahatlığı ve ekonomik rahatlık yaratmadan sermayedarların cebine iniyor!  
2007 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak; Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu diye belirlenen “İdare payı” kanunda belirtilen yere verilmek üzere gayri safi hasılatın %1’i tutarında idari pay ayrılır kararı resmî gazetede yayınlanır! Bu pay kaynağın sınırının bulunduğu belediyeye veya ilgili köy tüzel kişiliğine 1/5 oranında tahsil edilen paradan ödenir der! Yani bu payın ödenmesi kanunla belirlenmiştir diyoruz. Buradan bir pay çıkarmanız değil, sizin mevcut Jeotermal santrallerin teknik yapısı, çağın teknolojik yapısına ve standartlarına uygun makinalardan kurulu santrallerden kurulu olup olmadığını halka net ve şeffaf bir dille açıklayarak, Aydın halkının direncinin ve haklı duruşu yönünde bulunmanız gerekmiyor mu? Tabii ki bugün teknolojik standartlara sahip Jeotermal Santrallerinde mevcut olduğunu ve bunların sayı ve isimlerini de halka anlatmanız ve bu doğru teknolojilerle kurulu santralleri savunmakta sizin göreviniz!
Jeotermal işletmelerin, yani bu ruhsatlara sahip firmaların santrallerinin işletmeye açılabilmesi için devletin şart koştuğu müeyyideler hanesine bakın bakalım nasıl bir sıralama var? Neleri yapmakla mükellefler? Nasıl bir teknoloji öneriliyor! Bacaların durumu nedir, soğutma havuzları ve geri dönüşüm ile neler isteniyor, kaç santralde Seracılık için ayrıca bir kuyu açma mecburiyeti var mı? Siz Türbine oynamıyorsanız, Aydın halkı için jeotermal santrali sahiplerinden ne gibi faydalar sağlamak için çaba gösterdiniz? Terazinin ne tarafına basıyorsunuz bu soruyu da kendinize bir sorun isterseniz diye size soruyoruz! Halkın belleğinde ki kötü görünüşü sizin deyiminizle yanlış anlaşılmayı düzeltmek için Jeotermal firmalarından hangisinin hangi sosyal medya kuruluşuyla bir dayanışma içerisine girip, sonuçta bu girişimin sosyal medya firmasının yaşattığı sonuçsuz bir girişimle bittiğini biliyorsunuzdur umarım, bunun yerine eksiklerinizi ve teknolojik hurdaları devre dışı bırakmayı deneyip, halkın belleğini temizlemeyi denemediniz, bu işin tamda kendisi değil mi? Soruları aydın halkı adına çoğalta biliriz;
Jeotermal kaynakların;
-Konut, iş yeri – Balıkçılık -Sera- Kaplıca-Termal kür merkezi gibi-Isıtma ve diğer amaçlı doğrudan kullanıldığı alanlar – Elektrik enerjisi üretimi
Aydın bölgede ki Santraller sadece Elektrik Üretimine endeksli! Yani enerji üretiminden doğrudan yatırımdan kazanç! Ruhsat alma ve sonrası için, Aydın bölge halkının dişine değecek hiçbir menfaat yok! Oysa bacalar evlerin kapısına kadar dayanmış, yumurta çürüğü kokusundan PENCERELER AÇILMIYOR, DOĞANIN VE İNSANIN kimyası bozulmuş, hiçbir kimyasal veriler ile ilgili ölçümler yapılıp kamuoyu ile paylaşılmıyor!
Ama Siz Tribüne oynadığını söylediğiniz Başkana, gelin eksikleri konuşalım diyerek kamuoyuna bir şey yapıyormuş imajını vermeye çalışıyorsunuz! Bakın bu yörenin kadınlarına kadar Jandarma engelini yaşatıp, sadece sağlık isteyen insanlara olmaz şeyler yaşatıldı, bunu bu öneriniz düzelte bilir mi?
En doğal hal olan idare payını mücadele edip kazandırdığınızdan bahsediyorsun ya, bu halkın çokta umurunda değil, zaten bu kazanılmış bir hak ve bu hakkı isteme sorumluluğu olan başkanda, ister sabahın saat sekizi ya da on sekizi hiç fark etmez isteyecek tabii ki kurumun hakkına düşeni! Bu onun Jeotermal ile olan yanlışlara direnen halkın yanında üzerine düşeni yapmasına engel teşkil etmez! Belediye başkanı, Kamu kuruluşu olan belediyenin payına düşeni İstemez ise kamu kuruluşunu zarara uğratacağından başına gelecekleri biliyordur sanırız!
Türkiye de bugün bol miktarda Tribüne konuşan politikacılar var! Adı üzerinde politika! Ama sonuç değişmiyor ne yapılması gerekiyorsa o yapılıyor! Bunca sorun varken, halk için Jeotermal santrallerinden sizin kamuoyunu oyalayacağını sandığınız bu söylemler halkta karşılığını bulmayacaktır!
Siz Jeotermal patronlarından, Aydın halkının Elektrik enerjisi için ödediği parayı sorun, Aydın da hala seracılık için bir kuyu açmayan Jeotermallerden bunun nedenini sorun, Aydın halkının sıcak su ile neden ısınamadığını sorun ve cevap almaya çalışırsanız, halkın istediği bunalar ve zehirli havanın doğaya, örtüsüne ve insan sağlığına verilen zararların ortadan kaldırılmasıdır asıl beklenti!
Sizce asıl sorun, alın işletmeleri, verin maliyeti siz işletin demekle de bitmiyor! Birkaç Santralin hakkını verelim ve ayrı yere koyalım; ama gerisi teknolojinin bandında bile müzelik olmuş santrallerde üretim yapan Santrallerin devre dışı bırakılmasıdır asıl hizmet ve son çare! Ya da bugünün teknolojik yapısının ölçeğine çekilmesidir! Yıllar önce üretimden alınmış Santralleriyle devam edilmesi mümkün müdür sizce?
Yenilebilir enerji Aydın ve Türkiye için bir velinimettir. Buna kimsenin karşı çıktığı yok. Doğanın bize bahşettiği bu zenginlikten bir sınıfın menfaati için faydalanırken, doğaya ve insana bile bile verilen zararlaradır itirazımız ve bu itiraz Jeotermal santrallerini düzene sokuncaya kadarda devam edecektir! Bizde basın olarak üzerimize düşeni yapacağız kimseye yaslanmadan! Sizde halkın haklarını savunun, savunun ki içinizde en ufak bir haksızlık zerresi kalmasın, yapabilir misiniz? Tarafı olduğunuz sermaye buna müsaade eder mi? Halkın itiraz ve direncine kulak asmadan, kimse Tribüne oynamasın kimseye faydası olmaz!
Gerçekler yumağına örtü olmuyor, yakışmıyor, sözde laflarda bu örtüyü güçlendirmiyor!
 


Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2021, 20:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER