TOPRAK İŞLEMENİN ÖNEMİ

Yorulan sadece insan değil. Toprak da yoruluyor haliyle. Özellikle bir yılda birden fazla ürün alımı yapılıyorsa.
Yorgun toprak, toprak işleme yöntemleriyle bitki istekleri doğrultusunda toprak  parçacıklarının enerji kullanılarak yerinin değiştirilmesiyle iyileştirilebilmektedir. Zamanla öküzlerin yerini traktör gücü almış. Toprak işleme yöntemleri tarla tarımının olmazsa olmazı olarak dededen toruna devam etmiştir.
Toprak işleme; devirme, kabartma, kesme, parçalama, sıkıştırma vb. işlemlerle yapılmaktadır. Toprak işleme yöntemleri, toprak tipine, toprak işleme zamanına, ekim nöbetine, ekilen bitkinin cinsine, iklim şartlarına göre değişmektedir.
Toprak işlemeyle; bitki gelişimi açısından toprağın fiziksel özelliklerini en uygun hale getirmek, bir önceki üretimden kalan organik artıkları toprağa karıştırmak, yabancı otların yok edilmesi, toprak erozyonunun kontrolü, tarlanın sulamaya hazırlanması sağlanmaktadır.
   Üreticinin bitkisel üretimde en önemli verim ve kalite unsuru topraktır. Tarla tarımında başarılı olabilmek için, ilk önce ekime uygun, tavında, iyi bir tohum yatağı hazırlamak gerekmektedir. İyi tohum yatağı hazırlığı da toprak bünyesine uygun tarım alet ve makinaları kullanarak zamanında, tekniğine uygun bilinçli bir toprak işleme ile mümkündür. (bknz; https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=87)
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.