TARİHİN KALBİNİN ATTIĞI CENNET” EGE”

Tanrıların ve Kralların ülkesi.
Kimi efsaneye göre oğlunun başarısızlığına içerleyip intihar eden Atina Kralı Aegeus'dan alır adını. Ya da Balkanlardan Yunanistan bölgesine göç eden ilk Hellen kavmi Pelasg'dan. Ya da Yunanca dalgalar anlamına gelen "aiges" kelimesinden.
Ne önemi var ki adının nereden geldiğinin? Bu coğrafya sayısız uygarlıkların, kralların, kölelerin, savaşçıların, en büyük aşkların, ilk demokrasi uygulamalarının, ilk spor müsabakalarının, bin yıllarca unutulmayacak filozofların,şairlerin ve tanrıların mekânı oldu.
"Coğrafya kaderdir" demiş Tunuslu büyük düşünür, tarihçi ve devlet adamı İbn-i Haldun (1332-1406)
Sayısız insanın kaderi bu toprakta ve denizde buluşmuş. Bu coğrafyada savaşmış büyük krallar ve orduları.
İzlediğim bir filmde anımsıyorum, "kendini değiştiremiyorsan yerini değiştir" diyordu bilge adam yardım isteyen diğer adama.
Ben de uzun yıllar Anadolu topraklarında yaşadıktan sonra kaderimi değiştirdim ve Ege'nin en muhteşem şehrine yerleştim.
Kar suyunu içemedim memleketimde olduğu gibi buralarda. Bozkırların özgürlüğünü hissedemedim. Kır çiçeklerinin kokusunu doyasıya çekemedim ciğerlerime. Ama bir güzellik var ki çıldırtır yürekleri: Deniz.Sonsuzluk.
Muhteşem mavi ve berrak. Gizemli adalar ve rüya ötesi koylar.....
Tanrıların yurdu.
Denizler tanrısı Poseidon, Gök tanrı Zeus, ana tanrıça Kibele, aşk ve şevhet tanrısı Eros, güzellik tanrıçası Afrodit, ay tanrıçası Artemis, aşık Byblis, kraliçe Kleopatra ve daha niceleri...
Mitolojinin babaları: Canon, Hektor, Achilles, Medusa, Herkül(Herakles) ve....
Şairlerin ilhamı;
Homeros,Hesiodos, Midillili kadın şair Sappho, Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı),Özay Gönlüm, Can Yücel ve....
Ege,
kalplerde ateş, gönüllerde hasret, dillerde şarkı...
Yeşilçam filmlerindeki hâyallerimiz.
Bir de
"Yareme tuz diye yakamoz bastım
Tek şahidim aydı, aman aman
Bir elimde defne, bir elimde sevdan
Kalbim Ege'de kaldı"
derse Sezen Aksu, işte şimdi sözün bittiği yerdir EGE...

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.