BAŞKAN YILDIRIMKAYA’NIN İLÇE DOKUSUNA UYGUN PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

banner35

Sultanhisar Belediyesi anıt ve heykellerin bakım onarım ve temizliğine başlayacak Sultanhisar Belediyesi Başkanı Osman Yıldımkaya, İlçenin önemli sembollerinden birisi olan "Atçalı Kel Mehmet Efe'nin" heykeli başta olmak üzere ilçe genelinde bulunan anıt büst ve heykellerin bakım onarım temizliğini yapmaya başlayacak.

BAŞKAN YILDIRIMKAYA’NIN İLÇE DOKUSUNA UYGUN PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

HABER MELEK GÜRBÜZ

Sultanhisar Belediyesi anıt ve heykellerin bakım onarım ve temizliğine başlayacak

Sultanhisar Belediyesi Başkanı Osman Yıldımkaya, İlçenin önemli sembollerinden birisi olan "Atçalı Kel Mehmet Efe'nin" heykeli başta olmak üzere ilçe genelinde bulunan anıt büst ve heykellerin bakım onarım temizliğini yapmaya başlayacak.

İlçede ki irili ufaklı birçok anıt heykel ve büstlerin yenilenmesi için düğmeye basacağını belirten Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya : "Bu tür değerlerin zamana yenik düşmemesi için bakım ve onarımların her zaman yapılacağını vurgulayarak, her törende önünde saygı ile durduğumuz milli değerlerimizi korumakla mükellefiz. Atça’mızın sembolü olan Atçalı Kel Mehmet Efe' Heykeli’mizi de önümüzdeki aylarda yenileyerek temizliğini yapacağız” dedi.

Atçalı Kel Mehmet Efe kimdir.

"Atçalı Kel Mehmet Efe"  1780-1820 tarihleri arasında yaşamış. Belediye Başkan Osman Yıldırımkaya'nın anlatımıyla: "Atçalı Kel Mehmet Efe" nin hikâyesi.

Atçalı Kel Mehmet; Aydın’ın Atça kasabasında fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, çobanmış ve Bey kızına aşık olmuş,

Atça’da çobanlık ve ırgatlık yaparak geçimini sağlayan Kel Mehmet, Atça köyünün ağasının kızı olan Fatma’ya aşık olur. Kimi anlatıda annesi aracılığı ile kızı istetir. Ağa bunları kapı dışarı eder. Bir başka anlatıda da ağa bir eğlence tertiplemiştir. Bu eğlencede de başpehlivanı ile güreşip onu yenen kim olursa ne dilerse yapacağını beyan eder. Kel Mehmet ve başpehlivan güreşe tutuşur. Kazanan Kel Mehmet olunca ağadan kızını ister. Ağa bu duruma sinirlenir ve annesiyle birlikte onu konaktan kapı dışarı eder. Kel Mehmet, köyde barınamamış ve dağa çıkmış. Dönemin Ağaları, beyleri halkı eziyor. Yerel yöneticiler halka zulmediyormuş. Buna dayanamayan Atçalı Kel Mehmet Efe, dağda örgütlenmiş. Ona kimi "Keloğlan" dermiş, kimi "Keleşoğlan", kimi de "Keleş Mehmet."

Kuyucak'ta, Köşk'te, Arpaz'da evi, barkı, tarlası, ocağı ağalar, beyler tarafından yakılıp, yıkılan köylüler, Atçalı Kel Mehmet Efe'ye destek olmuş. İsyanın lideri olan, dağdan inen Atçalı Kel Mehmet Efe. Zulme, haksızlığa karşı 1818 yılında ilk isyanı Kuyucak’ta başlamış. Mehmet Efe'nin isyanı Aydın'da son bulmuş. Efe, hükümet binasını ele geçirmiş. Valinin koltuğuna oturmuş. Bir de mühür kazdırmış: Mühür’ de de "Vali-i Vilayet, Hademe-i Devlet, Atçalı Kel Mehmet."yazıyormuş.

O bir "isyancı" ama, devlete sadık. Bu "mühürden de" belli: "Vilayetin valisi, devletin hademesi..."

- Aşık olduğu bey kızıyla evlenmiş... Ağalardan alıp, yoksullara vermiş... Adil bir yönetim sergilemiş... Halk kahramanı olmuş... Fakat, padişah demiş ki "Aydın'ı iyi de yönetse, o bir isyancı... Tez getirin kellesini." demiş

- Padişah, İstanbul'dan kuvvet yollamış... Atçalı Kel Mehmet Efe'nin kellesini almışlar... İstanbul'a götürmüşler.

HALK KAHRAMANI OLMUŞ

Adına efsaneler anlatılmış. Türküler yakılmış. Ve Atçı’nın girişine heykeli dikilmiş.

"Meşhur mührü" de, heykelin üzerine yazılmış: “Vali-i vilayet, hademe-i devlet, Atçalı Kel Mehmet."

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2022, 10:59

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER