Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şube 5 Aralık’ı Unutmadı

banner35

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şube, 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 89. Yılını kutlama amaçlı Efeler Doğa Otel ve Restourant’ta kahvaltı etkinliği düzenledi.

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şube 5 Aralık’ı Unutmadı

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şube, 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 89. Yılını kutlama amaçlı Efeler Doğa Otel ve Restourant’ta kahvaltı etkinliği düzenledi.

Aydın Şube Başkanı Esen Serter, kahvaltı etkinliğine katılım sağlayan ve bu önemli günde kadınlar için çok önemli projeleri Efelerli kadınlar için gerçekleştiren Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’a katkısı ve konuşması için ayrıca Türk Kadınlar Konseyi Aydın Şube yönetimine, dernek üyelerine ve sivil toplum örgütü temsilcilerine teşekkürlerini iletti. Başkan, günün anlam ve önemi sebebiyle kadın ve erkek eşitliğini sağlayan önemli adımların atılması konusuna dikkat çekerek, açıklamada bulundu. Serter;

“Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile siyasi, hukuki ve sosyal alanlarda pek çok haklar elde etmişlerdir. Kadınlarımızın görülmesi ve çalışma hayatında yer alması Cumhuriyet’in ilanı ile başlamıştır.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİ SAĞLAYAN ÖNEMLİ ADIMLAR HIZLA ATILMALIDIR

5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve Seçim Kanunu’muzda yapılan değişikliklerle Türk Kadınları Seçme ve Seçilme Hakkı’nı elde etmişlerdir. Bundan sonra ilk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız 1935 yılında TBMMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile mecliste yer almıştır. Cumhuriyet ile birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış, bu yönde yasal düzenlemeler yapılmışsa da hala kadınlarımızın eşit yurttaş olmadığını görmekteyiz. Yaşam haklarının elinden alındığı bir süreçten geçmekteyiz. Kendi hayatlarıyla ilgili karar alan kadınların bunu canlarıyla ödediklerini görüyor ve bunun acısını yüreğimizde hissediyoruz.

Kız çocuklarının kesintisiz laik eğitim alması kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi gibi kadın erkek eşitliğini sağlayan önemli adımlar hızla atılmalıdır. Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde etmesi ile onlara hayatının tüm kapıları açılmıştır. Bu vesile ile ülkemizde kadınların siyasal yaşama katılmaları açısından köklü bir dönüşümü temsil eder. Bu hakları kadınlarımıza kazandıran Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü saygı ve minnetle anıyorum.” Sözlerine yer verdi.

HABER: SELVA DEMİRCİ

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2023, 18:26

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER