banner61

Emekliler Tüm Türkiye'de Alanlarda

banner35

2021 Tüm Emekliler Sendikası Eş zamanlı basın açıklamasını tüm Türkiye’de gerçekleştirdi. Aydın-Söke-Didim Şubeleri Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda yoğun bir katılımla emekli toplumunun taleplerini dile getirdi.

Emekliler Tüm Türkiye'de Alanlarda
banner66

2021 Tüm Emekliler Sendikası Eş zamanlı basın açıklamasını tüm Türkiye’de gerçekleştirdi. Aydın-Söke-Didim Şubeleri Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda yoğun bir katılımla emekli toplumunun taleplerini dile getirdi. Açıklamada;

“Bu kader değil,  bu ekmek parasına ödediğimiz bedeldir. 

BUNUN adı yüz karası değil,  kömür karası,  ekmek parasıdır.  Ölüm bize uzak değil,  gençliğimizin baharını paylaşacak kadar sinsi ve yakındır. 

Ölüm ekmek paramızın,  Kömür karası rengin ortağıdır. 

BARTIN AMASRA'DAKI MADEN OCAĞI DA HAYATINI KAYBEDEN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZİN ANISINA BİR DAKİKALIK SAYGI DURUŞU.

 Basın emekçilerinin ve yazarların,  çizerlerin,  konuşan, tüm aydınların susturulması,  dünyada eşi benzeri az olan adına SANSÜR YASASI DEDİĞİMİZ ve çıkarılan bu kanunu  kınıyor derhal iptal edilmesini istiyoruz. 

   2023 yılı merkezi hükümet bütçe tasarısı mecliste görüşülmeye başlandı. Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta sıralandığı metinler değildir. Bütçe metinleri önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve bir ülkenin gelirlerinin kimlerden ve nasıl toplanacağı, toplanan gelirlerden hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağının önceden belirlendiği bütçelerin, siyasi iktidarın hangi sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösteren en somut ekonomik ve siyasi metinlerdir.

 20 yıllık AKP iktidarının  hazırladığı ilk bütçe olan 2019 yılı merkezi hükümet bütçesi gibi bu 2023 merkezi hükümet bütçesi de saraydaki tuzu kuru bir grup danışman tarafından emekçileri, emeklileri, yoksulları, küçük üreticileri yok sayan, biz halkı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden, çalışanların ve emeklilerin temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadan hazırlandı.

 Bu bütçede biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, kısaca halk yok. 

Yoksuldan alıp, bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bir bütçe hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda ancak uygulanabilir.

 *Birleşe birleşe kazanacağız.

 Kur korumalı mevduat hesaplarının süresinin bir yıl daha uzatılması bile tek başına yukarıda yazdıklarımızın doğruluğunun yeterli kanıtıdır. Kur korumalı mevduat hesapları ile yoksuldan alıp, varlıklı ve büyük sermayederlere verecekler. 

 

2023 bütçesinden bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek.

 Hükumetin  bu bütçesi de daha önce hazırladıkları bütçeler gibi devasa bir açıkla bağıtlanacak. Örneğin 2018 bütçesi 762 milyar TL olarak ve 66 milyar TL açıkla bağıtlanmıştı. Bu oranda tutturulamamıştı. 2019 bütçesi 969 milyar TL öngörülmüş, 93 milyar TL açıkla bağıtlanmış ve her sefer olduğu gibi oran tutturulamamıştı. 2021 bütçesi de 1.4 Trilyon TL gider, 1.1 Trilyon TL gelirle bağıtlanmıştı. Bütçe gelirlerini büyük oranda dolaylı vergilerden sağladıkları için bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını sermayenin değil, halkın sırtın yıkıyorlar. yoksullaştırılmaya karşı demokratik haklarını kullanıp sesini çıkarmak, kendini ifade etmek isteyen herkesin terörist, dış güçlerin maşası vs diye yaftalanarak, en basit, barışçıl bir şekilde de olsa sokakta kendini ifade etmesi engellenecek.

 “SENDİKAL MÜCADELEMİZ ENGELLENEMEZ”

 Emekli olabilmek için gereken prim gün sayısını ve sigorta süresini tamamladığı halde, 4447sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle emekli olamayan milyonlarca EYT’li yıllardır büyük mağduriyetler ve acılar yaşıyor. EYT’li yurttaşlar ‘genç oldukları’ gerekçesiyle emekli olamıyor. İşsiz kaldıklarında ise ‘yaşlı’ oldukları gerekçesiyle iş verilmiyor. Yaş sınırını tamamlayıp emekli olduklarında ise açlık sınırının ve asgari ücretin altında bağlanan emekli maaşıyla yoksulluğa ve sefalete mahkum ediliyorlar.

 

Bir sosyal hukuk devletinde bu sistem  2023 yılında da idare olarak yargıyı baskı altına alarak, emeklilerin doğru örgütlenme şeklinin sendika olduğu iş ve istinaf mahkemelerince de kabul edildiği halde emeklilerin sendika çatısı altında bir araya gelip, örgütlü bir şekilde haklarını aramasını engellemek için açtığı kapatma davasını sürdürecek. Anlayamadıkları ise emeklilerin sendika hakkının her türlü tartışmaya kapalı olduğudur.

“AKP İKTİDARININ 20 YILLIK KARNESİ BİZİ YANILTMADI “

AKP iktidarının 20 yıllık karnesi bizi yanıltmadı. 2023 bütçesinde de yokuz. Pandemi, ardından derinleşen ve saklanamayan ağır ekonomik krizin yükünün etkisi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler bu bütçe ile daha da yoksullaştırılmak istemiyoruz.

*Emekliyiz güçlüyüz Kazanacağız. 

 ACİL TALEPLERİMİZ

 1 – En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin. Asgari ücret ise açlık sınırının üstüne çıkarılsın.

 2 - Tüm emekli, dul ve yetim maaşlarına çarşı, pazar ve marketlerdeki gerçek enflasyon oranı ile açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre Ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılsın.

 3 – Emekli Sendikaları Statü Yasası, gerçek bir intibak yasası ve hiçbir EYT’liyi dışarı da bırakmayacak bir EYT yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı eski sisteme döndürülsün.

 4 – Emekli maaşlarından, muayene, tedavi, ilaç katkı payı adı altında alınan her türlü kesinti kaldırılsın.

 5 – Bayram ikramiyeleri birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin.

 İnsanca yaşamak için demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanıp 2021 Tüm Emekli Sen çatısı altında mücadelemizi yükselteceğiz.

 *insanca Yaşamak İstiyoruz!

 - Emekliyiz, Haklıyız, Kazanacağız! “ifadelerine yer verildi.

 

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER